Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Slabšie pohyby

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem som prvorodička v 38tt a asi posledné dni cítim pohyby slabšie.Keď ich začnem počítať tak vždy ich býva 8-15 za dve hodiny. Na dotyk bývajú pohyby silnejšie ale inak sa musím sustrediť alebo pozerať na bruško aby som vedela že sú. Poradňu mám v piatok. Sú slabšie pohyby spôsobené v týchto týždňoch nedostatkom priestoru a je hlavné že aspoň nejaký počet ich je (je nejaká norma pre vás lekárov kedy treba prísť koľko pohybov by malo byť?) a stačí počkať do poradne alebo je potrebné kontaktovať lekára skôr?
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    to je ťažká odpoveď, ale ak pohyby jasne cítite, hoci slabšie, tak nie je dôvod na okamžitú paniku. Zníženie pohybov však môže znamenať aj známky nedostatočnej funkcie placenty, kedy plod šetrí energiou. Preto o tom informujte lekára, ktorý na kontrole spraví potrebné vyšetrenia.

Podobné otázky

  • Pohyby

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,mám otázky ohľadom pohybov bábätka.Som v 28tt,cítim slabšie pohyby bábätka,niekedy vôbec.Naposledy som cítila pohyby nadránom,potom žiadne.Cca o 10:00 som si dala hroznový cukor,tak sa trochu pohlo,odvtedy zas noč.Zjedla som polovicu bonbonieri,lezala na pravom boku,šťuchala do bruška,ale nič sa nedialo.Teraz neviem či je to ok alebo to riešiť.Poradňu som mala v pondelok,všetko bolo v poriadku.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak sa úplne prestal plod hýbať, bolo by vhodné vyšetrenie, väčšinou sa nič vážne nezistí, ale môže to byť známkou nepohody plodu a šetrenia energiou.