Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Fetalna biometria-AC

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor, chcela by som pocuv vas nazor na obvod bruska-AC. Som terminovo podla prveho skriningu 28+3, comu zodpoveda aj hmotnost plodu 1130g (28+4 vyratane sonom na zaklade rozmerov). Hodnoty mam napisane v sprave 74-269-218-55. To brusko (218) najviac zaostava za ostatnymi rozmermi. Vsimla som si, ze toto zaostavanie mal uz aj pri 2.trim. skriningu, ale doteraz som tomu nevenovala pozornost a tak som si presla vsetky merania po tyzdnoch a brusko rastie, len zaostava o par dni. Videlo ma hadam uz aj zo 7 doktorov, lebo som bola v nemocnici kvoli serklazi a nikto nic neriesil a vsetko je ok, len ja som nad tym zacala rozmyslat. Ostatne udaje: placenta ZS bez odlucovania a hematomov, AFI v norme, fetoplacentarna cirkulacia v norme, tlak dobry bez opuchov, moc negat. Beriem Clexane 0,4, Anopyrin 100mg, 2x Progestanelle 200mg, vapnik, Mg, Ladyvita2 a Globifer forte, bola mi diag. GDM pred 2t a stravujem sa podla odporucani, glukozu mam v ramci normy aj s rezervou. Dakujem za nazor na AC.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Vaša gravidita je zrejme vysoko riziková ak užívate takéto kvantum liekov a pri takto rizikovej tehotnosti je potrebné dobre zhodnotiť ultrazvukový nález.
    AC je pod 3 percentilom, takže podľa nameraných hodnôt naozaj je plod "chudý" a je potrebné sledova´t dynamiku rastu AC. Liečba na to neexistuje, iba sledovanie, ak by začali poruchy aj prietokov, potom zvážiť ukončenie gravidity skôr.