Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Nález Streptoccocus pred pôrodom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, prosím Vás som v 37tt +5d a vo výtere z pošvy mi vyšiel Streptoccocus+ Klebsiela ( aj pociťujem taký diskomfort a pálenie), moja dr. mi predpísala len Fluomizin čapíky, s tým že pred pôrodom mi infúzne dajú antibiotiká. Prosím Vás ak by mi odtiekla hlienová zátka musím ísť do nemocnice na podanie antibiotík? Plánuje sa u mňa klasický pôrod, je to veľké riziko pre dieťa ten nález? Dosť sa toho obávam. Ďakujem Vám vopred.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    musí sa jednať o Streptococcus agalactiae (skupina B), iný druh streptokoka sa nelieči a nerieši.
    Asi 15% žien má v pošve kolonizáciu týmto streptokokom, pri prechode na novorodenca horzí pri tom infekcia, preto sa počas pôrodu podávajú antibiotiká. Ale až počas pôrodu a hlavne sa nesmie nijako inak do pôrodu zasahovať kvôli tomu. Pozitivita na streptokoka skupiny B nijako nemení zvyklosti ani nemení spôsob pôrodu, iba sa podáva penicilín.
    Odchod hlienovej zátky nič neznamená ani neznamená začiatok pôrodu, netreba nikam chodiť. Do nemocnice pôjdete až keď budete ma´t pravidelné silné kontrakcie alebo keď Vám odtečie plodová voda, tak ako u každej inej ženy. Ak by sa aj náhodou nestihli podať včas antibiotiká, nič zlé sa nestane, novorodeneckí lekári si dieťa postrážia, aby sa infekcia nevyvinula.