Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Strava a zelezo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň,

    Napadla ma taká otázka ohľadom stravy v tehotenstve je bezpečne konzumovať horúce jedla (obed, večera) nemá to vplyv na bábätko v brusku? Neohrieva to plodovu vodu? Viem že je to asi blbosť len pre svoj vlastný kľud radšej položím otázku Vám ako hľadať po internete, tam je veľa veľa veľa informácii ktoré vo väčšine prípadov vytvoria strach a stres.

    Viem že možno uplne mimo otázka, ale či náhodou. Lebo obed sa väčšinou konzumuje teplý niekedy sústo aj horúce, napríklad aj kava je horúca atd.

    A ešte otazka ohľadom železa v tehotenstve, je potrebné ak je hemoglobín hraničný a od toho času uzivat zelezo( maltofer) celý čas či sa majú robiť nejaké kontrolné odbery? (Tretí trimester)
    Neohrozí to zelezo bábätko v brusku?

    Vopred dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    aj teplá a horúca strava sa v zažívacom trakte zmieša s tráviacimi šťavami a veľmi rýchlo dosiahne primeranú telesnú teplotu, Vaše telo to nijako nepocíti.
    Vývoj plodu ovplyvní nedostatok železa, preto ho je potrebné užíva´t, ak ho máte menej.