Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Progesteronelle

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcem spýtať na progesteronelle. Manžel mi kúpil progesteronelle a zabudol a nosil ho dva týždne v aute aj v tých teplotách. Doma mi ho vyložil a akosi zabudol povedať že ho nosil v aute v tomto teple tak dlho. Ráno som otvorila balenie a jeden si vložila až potom došlo na to že bol vo vysokych teplotách a v letáku je iba do izbovej teploty. Tabletka bola tvrdá normálna nezapachala tak som nemala podozrenie že by bolo niečo zle. Chcem sa spýtať či sa môže niečo stať bábätku alebo mne keď bol liek vystavený takým horúčavám po dlhšiu dobu? Som 28+2 tt ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nie som farmaceut a naozaj neviem, či sa mení teplom štruktúra látky, osobne si myslím, že maximálne môže stratiť účinnosť. Ale nemala by škodiť.

Podobné otázky

  • Streptokok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor potrebovala by som poradiť ohľadom streptokocus aglacitae masívne podľa výsledkov obvodný gynekológ navrhol riešiť to až pri pôrode no posledne obdobie sa to zhorsilo mám veľké pálenie pri močení a svrbenie sa zhoršilo som 15+5 a potrebujem sa poradiť ráno užívam progesteronelle aj večer na obed mám femibion a železo s kyselinou listovou a magnézium podľa potreby buď magnerot alebo Magnesil lactas galvex 500g. Potrebovala poradiť nejaký šampón na intímnu hygienu ktorý ukludnuje spodok a možno aj dáky krém alebo nejaké probiotikum čo by som mohla vkladať tie antibiotiká by som nerada teraz brala ale niečo prírodné aj viete pomôcť prosím čo by trošku upokojilo tú flóru a zároveň neublížilo bábätku. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak máte problémy s močením a svrbenie v pošve, je pravdepodobné, že máte uroinfekciu a bolo by dobré aby Vás vyšetril lekár a dal Vám príslušnú liečbu. Aj streptokok môže robiť zápal močového mechúra a mal by sa liečiť.

  • Zlý pohy/ prudký pohyb

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň som po Ket tehotenstvo potvrdené aj akcia srdiečka som 6+5 tt s tým že užívam prolutex 1 progesteronelle 0-1-1 a 4*2 estrofem lebo som spinila a mám aj nízku sliznicu. Kvázi mám oddychovať a ležať ako keby rizikove. Dnes som spala a ráno ako som sa v polospanku vystierala tak ma tak veľmi silno zapichalo a zabolelo v podbrušku na ľavej strane že som sa zľakla. Samozrejme hneď som zmenila polohu a prestalo to len som sa zrejme veľmi zle prudko pohla. Zľakla som sa že či som nemohla ublížiť bábätku alebo spôsobiť niečo akože čo by mohlo spôsobiť potrat. Viem že možno to je hlúpa otázka ale je to vymodlene bábätko tak sa veľmi bojím že to bol taký nešťastný pohyb. Tak len sa chcem spýtať či to mohlo nejako ublížiť alebo to len brať ako blbý pohyb a všetko je v norme? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade je "kľludový režim" pre tehotné veľmi nebezpečné a škodlivé opatrenie, pretože pri nedostatoku pohybu hrozí tromboza a hrozí obezita a tehotenská cukrovka. Musíte normálne žiť, aktívny pohyb a ľahký šport jednoznačne zlepšujú prognozu tehotnosti. Potrat pri tom nehrozí, to je nezmysel nikdy sa to nedokázalo, naopak, nedostatok pohybu je pre tehotenstvo škodlivý.
    Neexistuje pohyb, ktorý by ohrozil plod v maternici, a to už vobec nie v I. trimestri. Plod je ukrytý v maternici a tá je schovaná v panve.
    Takže nestresujte sa, ak je plod zdravý, prežije, ak nie tak sa potratí a nijako sa tomu nedá zabrániť. Žite normálny život, a hýbte sa, inak hrozia komplikácie.