Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Probiotika

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    prosím, odporučíte mi, prosím, probiotické čipky do posvy? Som v 27. Týždni. Je v poriadku si ich dať takto preventívne aj keď nemám ťažkosti? Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v tehotnosti sa odporúčajú aj celkovo podávané probiotiká, podľa niektorých prác by mohli znižovať riziko vzniku alergických ochorení u dieťaťa po narodení. Viem, že kvalitné celkové sú probiofix, ale čo sa týka lokálnych do pošvy, tam sa mení veľmi rýchle sortiment, skúste sa poradiť s lekárnikom.

Podobné otázky

  • Streptococus

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Som v 39tt tehotenstva. V 37tt mi bol robeny test na streptococa. Bole negativny. Od 17 tt sme s manzelom nemali sex kedze mam vkuse premnozene nejake bakterie (ecoli, klebsiela..). Teraz v 37tt som mala znova masivne ecoli. Doktorka mi dala probiotika (kedze liecba pocas celeho tehu mi nezabrala). No moja otazka je sadla som si zo spodu hola na manzela, holeho zo spodu (zabudla som sa). Nemali sme sex. Potom som si uvedomila ze sa dotykame zo spodu (co sme sa nedotykali od 17tt). Prisiel na mna strach ze co ak ma streptokoka, len o nom nevieme a ja som sa nakazila. Vyter sa uz tesne pred porodom nerobi a tak by mi na to nikto neprisiel a ja by som ho mala pri porode. Je mozny takyto prenos? A moja druha otazka ak bol v 37tt negativny co ak by som ho dostala tesne pred porodom a nedostala by som Antibiotika lebo by o nom nikto nevedel. Bojim sa.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v pošve je normálne ak máte e coli ale aj klebsielu, je hrozné, že Vám niekto takto brutálne narúša normálny život, pretože Vám robí škodlivé vyšetrenia. Ak nemáte potiaže, nemá sa nič liečiť, iba Vám to rozbíja imunitu pošvy.
    Probiotiká sú fajn, v tom pokračujte a ak máte negatívny ster na streptokoka, tak to neriešte, takýto prenos je veľmi nepravdepodobný až nemožný. Normálne môžete žiť normálny život a nedajte si robi´t už nikdy výtery. Ak máte potiaže, treba ich riešiť na základe klinického obrazu.

  • Zápcha v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Som v 38tt. a mám teraz často zápchu, môj gynekológ mi odporučil glycerinové čípky, počas týždňa si dám asi 1-2x, môžem aj 3-4x počas týždňa si dať, nemôže to uškodiť dieťaťu? Či je to už veľa? Užívam aj probiotiká, aj vlákninu a pijem aj dosť tekutín. Doteraz som nikdy nemala podobné ťažkosti. Ďakujem.

  • Vytok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    som v 29.tt. Mám taký klasicky tehotenský vytok (biely až číry). Zavádzam si probiotiká do posvy a sem tam som si všimla, že mám ako keby taký gelovy vytok, take čiastočky úplne maličké, bielej až priesvitnej farby. Nie je toho veľa, všimla som si to iba pri zavádzaní probiotík. Malo to konzistenciu ako gel a malo to max 2mm možno menej. Nemôže to byt hlienovej zátka? U gynekológa som bola a neotváram sa.

  • Zápal v pošve v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,som v 11 týždni tehotenstva a na kontrole u gynek som mala ph v pošve 5,4, dr vravela, že možno je to skreslené aj tým, že som sa pred vyšetrením sprchovala s mydlom.. brala mi kultiváciu kvôli zisteniu prípadného zápalu... Zatiaľ som do stravy zaradila kefír, aktimel,activie a pod.. žiadne príznaky ako svrbenie, pálenie alebo výtok nemám... O dva dni mi bol vystavený erecept na fluomizin, vaginálne tablety 6ks... Volala som do ambulancie, vraj mám zápal, sestrička ma nemôže prepojiť priamo na doktorku a s ňou konzultovať nemám, lebo nie je dr... Chcem vedieť, či nestačí brať probiotiká pre tehotné ako výživový doplnok formou normálnych (nie vaginálnych) tabliet... V lekárni mi vraveli, že fluomizin je antibiotikum a že v nevyhnutných prípadoch sa dáva aj tehotným... Nechcem, aspoň v prvom trimestri veľmi brať nejaké lieky, radšej by som len výživové doplnky.... Podľa vas nepostačuju probiotiká keď nemam žiadne príznaky? Či ten zápal sa takcitak casom prejaví? Nemôže užívanie fluomizinu mať negatívny vplyv na plod? Ďakujem veľmi pekne za radu

  • Probiotika

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    je vhodne počas tehotenstva (28tt) preventívne vkladať probiotiká Gynimum intim care? Ak ano, ako ich vkladať keď si vkladám sj progestanelle na noc.

    Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    probiotiká sú vhodné počas tehotnosti, pomáhajú pri prevencii vaginálnych infekcii. Dávajte si ich ráno alebo aspoň 2 hodiny pred podaním progestanelle.