Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Klebsiella

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor, potrebujem váš nazor. Od 18tt vkuse bojujem s premnoženými balteriami. Najprv enterococ, dostala som macmiror. Potom v 25tt enteroc, ecoli, klebsiella. Dostala som betadinove cipky. Kontrolny vyter enterococ, stafilococ, klebsiela. Dostala som macmiror. Isla som na kontrolny vyter vysledok klebsiella zase. Doktorka mi zas naordinovala macmiror. Uprimne som zufala uz z toho. Moja otazka je ma zmysel brat zas ten isty liek ked ocividne mi nezabera na klebsielu? Druha otazka, ak by som mala pri prirodzenomporode nejake bakterie je to nebezpecne pre babatko? Aktualne som v 33tt.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    obrovská chyba je že Vám niekto naberá tieto úplne nezmyselné a škodlivé kultivácie, Ak máte problémy, je potreba sa liečiť, ale e. coli aj klebsiela sú normálna súčasť pošvovej flóry a neliečia sa. Opakovane podávané lieky Vám úplne zničia mikrobiálne osídlenie pošvy a zarobíte si na chronický problém. Tieto baktéri nie sú samozrejme nebezpečné pre plod, pretože sú Vaše.

Podobné otázky

  • Klebsiella Pneumoniae

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, v 36. tt mi zo steru vyšiel streptokok agalactiae na ++ a klebsiella pneumoniae na +++. Chcem sa opýtať, čo je to vôbec za baktériu, čo spôsobuje v tele a ako môže ohroziť bábätko. Môj Lekár sa so mnou o tom vôbec nerozprával a mám strach ísť do prirodzeného pôrodu. Predpísal mi Macmiror ale ako sa to ďalej rieší? Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    klebsiella je zo skupiny baktérii, ktoré sa nachádzajú v čreve a môžu sa prechodne nachádzať aj v pošve, nič tu nespôsobujú a nemajú vplyv na plod. Nemáte minimálny dôvod sa obávať prirodzeného pôrodu.
    Inak ster v 36. týždni by mal odpovedať na otázku či je alebo nie je v pošve streptokok, je chyba ak sa k tomu vyšetrujú aj iné baktérie, ktoré sú v pošve normálne, zbytočne to stresuje tehotné. Okrem toho ten ster by sa mal robiť najprv v pošve a potom tým istým tamponom aj v konečníku, pretože nás zaujíma prítomnosť streptokoka aj v tejto oblasti. Takže ak by sa vyšetrovali všetky baktérie, vždy tam vyjdú aj baktérie z konečníka.
    Takže ešte raz, Klebsiella je normálna súčasť pošvovej flory, plod neohrozuje a je chyba, že Vám to stanovili, v žiadnom prípade nemáte dôvod sa vyhýbať prirodzenému pôrodu.

  • Vaginálne čapíky v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, zaujíma ma či predstavuje riziko pre dieťa užívanie vaginálnych cipkov Ginexid (predpis na Klebsiella pneumoniae z pošvy) , som v 28tt tehotenstva. Vďaka.

  • Liečba Macmirorom v tehotenstve nezaberá

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán profesor,

    Momentálne som v 24.týždni tehotenstva. Od začiatku tehotenstva (vlastne už aj dlho predtým, ale pred tehotenstvom som sa tým nejako nezaoberala, viem moja chyba )mám problémy so svrbením pošvového vchodu, užívam probiotiká lactofeel od začiatku tehotenstva. Prvá kultivácia bola robená tesne predtým ako som zistila, že som tehotná, tam mi vyšlo že mi chýbajú laktobacily a boli doporučené len probiotiká.
    V 14.týždni som 1.krát brala Macmiror komplex vaginálne 7 dní kvôli tomu že mi v kultivácii vyšiel streptokok a tiež klebsiella pneumoniae (subjektívne ťažkosti som pociťovala opäť svrbenie ), cca v 19.týždni mi bol opäť nasadený Macmiror vaginálne na 7 dní kvôli rovnakému nálezu a opäť subjektívne ťažkosti boli svrbenie.
    Liečba mi vždy zaberie tak na 2 týždne kedy nepociťujem ani svrbenie ani nemám žiadny výtok. Potom sa vždy vráti svrbenie a tiež belavý výtok, ktorý som ale ja nikdy nepovažovala za problém, pretože ho pozorujem “celý život”.
    Pred týždnom som bola aj na pohotovosti kvôli podozreniu na iný problém a ordinujúci doktor mi predpísal polygynax na 7 dní kvôli nažltlému výtoku v pošve ( ktorý som mala ale iba 2 dni) no moja doktorka mi ho zakázala aplikovať, povedala že si mám zatiaľ ( do najbližšej poradne ) aplikovať iba vaginálne probiotiká lactofeel ( ktoré užívam pravidelne ).
    O týždeň ma čaká ďalšia poradňa a opäť pociťujem svrbenie čiže predpokladám že zase mi vyjde z kultivácie to isté a bude mi nasadený macmiror.
    Chcem sa opýtať, keďže mi to moja lekárka zrejme nevie úplne preliečiť a vždy sa mi to po chvíli vráti, je tento stav nebezpečný z hľadiska nejakého možného zápalu ? Moja doktorka sa k tomu nevyjadruje hoci som sa jej už opakovane pýtala, či by mi mohol hroziť predčasný pôrod resp.iné komplikácie ak sa to úplne neprelieči. Ordinujúci doktor na pohotovosti (ktorý mi predpísal polygynax) ma ale vystrašil tým, že ak sa ten nález úplne neprelieči môže hroziť predčasný odtok plodovej vody a zápal plodových obalov.
    Dúfam, že som to nenapísala veľmi chaoticky a dá sa z toho pochopiť pointa . Ďakujem za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    presne ste obeťou zbytočného naberania kultivácií a následnej chaotickej liečby s vyhubením prirodzenej flory.
    Kúpte si mastičku proti mykoze (ideálne Jenamazol 2%) a natierajte si vchod pošvy dlhodobo aspoň 14 dní, stav by sa mal postupne upraviť. Probiotiká si určite dávajte ďalej.

  • Kultivácia v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán profesor,

    v 13.týždni tehotenstva mi bola robená kultivácia z pošvy, nakoľko už 3 mesiace užívam vaginálne probiotiká a nedarí sa dostať pošvové prostredie do normálu, chýbajú laktobacily. Moje symptómy sú svrbenie vchodu do pošvy, pociťujem to už dlhodobo.
    Pri kultivácii v 13.týždni mi bola nájdená klebsiella pneumiae a tiež streptokok .
    Lekár mi predpísal macmiror na vkladanie na 7 dní a naďalej dlhodobo pokračovať v probiotickej liečbe.
    Momentálne som v 17.týždni, po dobratí macmiroru mi nebol robený kontrolný ster, tak by som sa chcela opýtať, za predpokladu že klebsiella je v pošve stále prítomná, môže spôsobiť nejaké komplikácie v tehotenstve ? Je potreba sa obávať ? Viem, že streptokok bude v pošve prítomný až do pôrodu, že nemá význam liečiť ho ATB liečbou. Už mám za sebou jeden MA v 8.týždni. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    klebsiela môže byť normálnou súčasťou pošvovej flóry, a nerobí žiadne komplikácie. Probiotiká sú dobrý postup, dlhodobo, pretože laktobacily sú veľmi dôležité aj pre zdravý priebeh tehotnosti.

  • klebsiella pneumoniae

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, momentálne som v 33. týždni tehotenstva a vo výtere z pošvy mi zistili baktériu klebsiella pneumoniae. Chcela by som sa spýtať čo môže táto baktéria spôsobiť v tehotenstve a či má nejaký negatívny vplyv na dieťa. Je nutné ju liečiť anitibiotikami? Bol mi nasadený Unasyn, po ktorom sa mi však trochu horišie dýchalo, tak som ho prestala brať.
    Ďakujem