Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,200 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Liečba Macmirorom v tehotenstve nezaberá

    , Autor: annie1234

    Dobrý deň pán profesor,

    Momentálne som v 24.týždni tehotenstva. Od začiatku tehotenstva (vlastne už aj dlho predtým, ale pred tehotenstvom som sa tým nejako nezaoberala, viem moja chyba )mám problémy so svrbením pošvového vchodu, užívam probiotiká lactofeel od začiatku tehotenstva. Prvá kultivácia bola robená tesne predtým ako som zistila, že som tehotná, tam mi vyšlo že mi chýbajú laktobacily a boli doporučené len probiotiká.
    V 14.týždni som 1.krát brala Macmiror komplex vaginálne 7 dní kvôli tomu že mi v kultivácii vyšiel streptokok a tiež klebsiella pneumoniae (subjektívne ťažkosti som pociťovala opäť svrbenie ), cca v 19.týždni mi bol opäť nasadený Macmiror vaginálne na 7 dní kvôli rovnakému nálezu a opäť subjektívne ťažkosti boli svrbenie.
    Liečba mi vždy zaberie tak na 2 týždne kedy nepociťujem ani svrbenie ani nemám žiadny výtok. Potom sa vždy vráti svrbenie a tiež belavý výtok, ktorý som ale ja nikdy nepovažovala za problém, pretože ho pozorujem “celý život”.
    Pred týždnom som bola aj na pohotovosti kvôli podozreniu na iný problém a ordinujúci doktor mi predpísal polygynax na 7 dní kvôli nažltlému výtoku v pošve ( ktorý som mala ale iba 2 dni) no moja doktorka mi ho zakázala aplikovať, povedala že si mám zatiaľ ( do najbližšej poradne ) aplikovať iba vaginálne probiotiká lactofeel ( ktoré užívam pravidelne ).
    O týždeň ma čaká ďalšia poradňa a opäť pociťujem svrbenie čiže predpokladám že zase mi vyjde z kultivácie to isté a bude mi nasadený macmiror.
    Chcem sa opýtať, keďže mi to moja lekárka zrejme nevie úplne preliečiť a vždy sa mi to po chvíli vráti, je tento stav nebezpečný z hľadiska nejakého možného zápalu ? Moja doktorka sa k tomu nevyjadruje hoci som sa jej už opakovane pýtala, či by mi mohol hroziť predčasný pôrod resp.iné komplikácie ak sa to úplne neprelieči. Ordinujúci doktor na pohotovosti (ktorý mi predpísal polygynax) ma ale vystrašil tým, že ak sa ten nález úplne neprelieči môže hroziť predčasný odtok plodovej vody a zápal plodových obalov.
    Dúfam, že som to nenapísala veľmi chaoticky a dá sa z toho pochopiť pointa . Ďakujem za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    presne ste obeťou zbytočného naberania kultivácií a následnej chaotickej liečby s vyhubením prirodzenej flory.
    Kúpte si mastičku proti mykoze (ideálne Jenamazol 2%) a natierajte si vchod pošvy dlhodobo aspoň 14 dní, stav by sa mal postupne upraviť. Probiotiká si určite dávajte ďalej.