Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Navrat k dojceniu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    od 7-19tt som uzivala Xonveu, vdaka comu som prerusila dojcenie takmer 2 rocnej dcerky. Zaujimalo by ma, ci, a ak ano, tak kedy je mozne sa po vysadeni lieku k dojceniu vratit, jednak z hladiska pritomnosti lieku v mojom tele a jednak z hladiska samotneho tehotenstva - nie som si totiz ista, ci je to po takej dlhej pauze vhodne.
    Kazdopadne, rada by som mala pred porodom prsniky pripravene na dojcenie, zaujima ma preto tiez, ci by som sa mohla k dojceniu vratit napr. po 36tt, aby sa trosku pripravili na ten napor.
    Je to moje 4. tehotenstvo a pocas 3. som dojcila bez prestavky.
    Dakujem!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    dojčenie v tehotnosti sa považuje za bezpečné, ak má žena primeranú vyváženú stravu. Neviem, či je ideálny nápad iniciova´t dojčenie pred pôrodom, osobne by som bol skôr za to, počkať až porodíte a potom začať dojčiť novorodenca. Mlieko sa prispôsobuje potrebám novorodenca podľa jeho veku sa mení jeho zloženie a je dobré sa sústrediť na dieťa, ktoré výlučne bude živené materským mliekom a nie na dvojročné dieťa, ktoré už z dojčenia má iba nie úplne jasne definované výhody.