Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Otázka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,

    ja by som sa chcela opýtať.. už cca týždeň som otvorená na 4cm, momentálne možno aj viac neviem, nemám žiadne bolesti ani kontrakcie, pociťujem len tvrdnutia brucha, ale chcela som sa opýtať či je ešte bezpečný sex v tomto štádiu pri otvorení na 4cm, alebo sa tomu už radšej vyhnúť. Momentálne som 37+1. A ešte pre istotu, myslite že by to mohlo už vyvolať pôrod? Dakujem za radu a odpoved, prajem Vám ešte pekny deň :))

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pri takto pokročilom náleze si viem predstaviť, že by vaginálny pohlavný styk už mohol spustiť pôrodnú činnosť, alebo viesť k predčasnému odtoku plodovej vody. Závisí však aj na tom, nakoľko je skrátený krčok a či je napätý vak blán. Pôrod v 37+1, ak sa spustí takto prirodzene už nepredstavuje pre dieťa nejaké vážne riziko.

Podobné otázky

  • Krčok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem,

    momentálne som 32+5tt tehotná. 24.8. mi gynekológ cervikometriu nameral 3,6cm. Tento víkend som bola na pohotovosti pre podozrenie odriekania hlienovej zátky, čo sa nepotvrdilo, a vyšetrili ma po hmate a nález bol krčok hmatom 2cm, bránka vonkajšia na špic. 3.9. som mala poradňu, kde mi lekár preistotu zase robil cervikometriu a bola 3,2cm, neotvaram sa.
    Obavám sa však toho skrátenia z 3,6cm ma 3,2cm a tej bránky na špic.
    Kontrolu mám až 24.9. Myslite si, že je nález v poriadku aj s tým skrátením na tento týždeň a nehrozí mi predčasný pôrod a že ta kontrola 24.9 stačí? Ďakujem za odpoved.

  • Dovolenka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na váš názor ohľadom cestovania v 2. trimestri , 9 hod. let do Dominikánskej republiky. Je tento dlhý let nebezpečný? ak by som pravidlene aspon prechádzala hore dole po lietadle, menila polohu). Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    let je naozaj pomerne dlhý, odporúča sa primeraná hydratácia (dostatok tekutín) a prechádzky. Pri zvýšenom riziku aj preventívne podanie injekcie na zníženie zrážania krvi.
    Čo však považujem za rizikové je otázka zdravotníckych služieb v destinácií, ak by došlo ku tehotenským komplikáciám.

  • Streptococus

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Som v 39tt tehotenstva. V 37tt mi bol robeny test na streptococa. Bole negativny. Od 17 tt sme s manzelom nemali sex kedze mam vkuse premnozene nejake bakterie (ecoli, klebsiela..). Teraz v 37tt som mala znova masivne ecoli. Doktorka mi dala probiotika (kedze liecba pocas celeho tehu mi nezabrala). No moja otazka je sadla som si zo spodu hola na manzela, holeho zo spodu (zabudla som sa). Nemali sme sex. Potom som si uvedomila ze sa dotykame zo spodu (co sme sa nedotykali od 17tt). Prisiel na mna strach ze co ak ma streptokoka, len o nom nevieme a ja som sa nakazila. Vyter sa uz tesne pred porodom nerobi a tak by mi na to nikto neprisiel a ja by som ho mala pri porode. Je mozny takyto prenos? A moja druha otazka ak bol v 37tt negativny co ak by som ho dostala tesne pred porodom a nedostala by som Antibiotika lebo by o nom nikto nevedel. Bojim sa.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v pošve je normálne ak máte e coli ale aj klebsielu, je hrozné, že Vám niekto takto brutálne narúša normálny život, pretože Vám robí škodlivé vyšetrenia. Ak nemáte potiaže, nemá sa nič liečiť, iba Vám to rozbíja imunitu pošvy.
    Probiotiká sú fajn, v tom pokračujte a ak máte negatívny ster na streptokoka, tak to neriešte, takýto prenos je veľmi nepravdepodobný až nemožný. Normálne môžete žiť normálny život a nedajte si robi´t už nikdy výtery. Ak máte potiaže, treba ich riešiť na základe klinického obrazu.

  • Oplodnenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, prosím vás o odbornú radu. Menštruáciu som mala 3.4., následne 13.4. nechránený pohlavný styk, nemám odsledovanú ovulaciu, pozitívny tehotenský test 30.4., už pomerne pekná čiarka. 3.5. Clear Blue test s info 2-3 týždne, silne čiarky. Prvá návšteva gynekológa 6.5. - 4tt podľa menštruácie a gestačný vačok 7mm, zatiaľ bez plodu. Na konci mája - 8tt babatko CRL 1,7cm. Moja otázka znie: v marci 22.3 a 24.3 som mala tiež nechránený sex, neskôr nato menštruáciu, nie silnú, ale bolestivú, kŕče, predtým som mala horúčku, bola som chorľavá. Chceme si s partnerom určiť deň počatia, môže byť babatko z mesiaca marec? (Ms v marci 6.3.) Mohla som mať posunutú ovulaciu? Ďakujem pekne za vašu odpoved

  • Otázka na skratky v tehotenskej knižke

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    Chcela by som sa Vás spýtať na rozmery bábätka či sú v norme alebo nie.. som v 36+5tt. A rozmery bábätka podľa UVZ sú HC 37+0, BPD 38+6, AC 36+1, FL 35+2 a váha je cca 2900g.
    Je to podľa Vás v norme? Čakáme chlapčeka možno aj to má nejakú spojitosť s tým lebo som čítala že chlapci sú pomerne väčší ako dievčatá ale radšej nech to viem na isto.

    Vopred ďakujem za odpoveď,