Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,530 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Antifosfolipidove protilatky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    velmi pekne Vam dakujem za predoslu odpoved zo vcera ohladom tychto protilatok (merali mi v zharanici iba na hlavne 3, a dalsie netestuju).

    Este pred Vasou odpovedou som nasla 2 clanky na internete od Doktorov, podla ktorej sa odporuca pridat aj APS z non kriterii/teda tie vedlajsie, pretoze tiez sposobuju potrat aj jednotlivo.

    Co si o nich myslite? Od pani Doktorky Batorovej som bohuzial nenasla, ale velmi rada by som si precitala.

    Mozno si kupim aj Vasu knihu. Vyzera byt perfektna.

    Prikladam aj tie clanky:

    1. https://www.unilabs.sk/clanky-invitro/antifosfolipidovy-syndrom

    2. https://www.newslab.sk/vyznam-a-diagnostika-antifosfolipidovych-protilatok-u-zien-s-poruchami-reprodukcie/

    Dakujem!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    prvý článok je zo stránky súkromného laboratória, ktoré má za každé vyšetrenie obrovské peniaze, a druhý článok je naozaj nízkej kvality z pochybného časopisu, tiež to vyzerá skôr za komerčnú informáciu. Trvám na svojej odpovedi.

Podobné otázky

  • V com mohol byt problem?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, 4. Januara som mala poslednu menstruaciu a otehotnela som. Ked mi 5 dni meskala menstruacia, isla som na krv a hcg som mala 3000. Vsetko pekne islo. V 8tt mi Dr povedal, ze je mensi o tyzden/dva, mali sme uz aj akciu srdca. Vcera som bola podla ms presne v 10. tyzdni a povedal, ze je o 3 tyzdnov mensie, teda zodpoveda 7 tyzdnovemu, a uz nebije ani srdciecko. Co sa mohlo stat? Na zaciatku som aj spinila 4 dni, nedal mi peogesteron. Pri dalsom ruzovom spineni mi uz dal. Je to kvoli tomu? Alebo embryjko bolo nezdrave? Keby som mala problemy s imunitou, tak embryjko vyhodi hned? Ja som citila, ze som slabsia, aj alergiu som dostala na kozmetiku, ktoru roky pouzivam, podla mna imunita pekne prijala.

    Na antifosfolipidove protilatky som bola testovana hned, ako som sa dozvedela, ze som tehotna. Vysli mi negativne, vsetko bolo v poriadku a predsa...

    Som strasne smutna a sklamana…

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    došlo k vnútromaternicovému odumretiu plodu, volá sa to zamlknutý potrat. Je to pomerne časté (asi 15% tehotenstiev), pravdepodobne sa nejednalo o zdravý plod, je to často otázka náhody, či sa stretne zdravá spermia so zdravým vajíčkom. Netreba žiadne vyšetrenia, pretože nič sa skoro nikdy nepotvrdí. Hlavne si nedajte robiť kyretáž a nech Vám podajú tablety na vyčistenie maternice. Potom môžete znova otehotnieť.

  • Aky mate na to nazor?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Zdravim Vas,

    zaujima ma Vas nazor. Zijem v zharanici. Merali mi hlavne protilatky na antifosfolipidovy syndrom: LA, ACLA a B2GPI. Vsetko bolo v poriadku. V predchadzajucom tehotenstve som ich tiez mala v poriadku, ale na SK mi merali aj nejake vedlajsie, nediagnosticke antifosfolipidove protilatky. Z nich som mala 1 hranicny a kvoli tomu mi hematologicka dala fraxi, akonahle otehotniem.

    Tieto veci som hovorila svojmu gynekologovi tu v Bruseli, ale oni ine testy nemaju. Iba na tie hlavne 3 a fraxi preventivne dat nechce.

    Teraz som otehotnela spontanne.
    Pytala som sa viac lekarov, slovensky hovori to, ze treba uz pri nediagnostickych dat fraxi, podla ceskeho, ze na SK sa testuje zbytocne. Stacia testovat tie hlavne tri kazde 2-3 mesiace.

    Pri IVF som uzivala aj medrol, podla mojho gynekologa aj to sposobuje zvysenie tych latok.

    Tak ja uz neviem....

    Dakujem!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    veľmi hlboko súhlasím s kolegom z Čiech aj z Belgie. Nízkomolekulárne heparíny sa na Slovensku v tehotnosti brutálne nadužívajú, s tým som sa v Prahe nestretol. Indikácia "pre istotu" nemá s medicínou nič spoločné, je to zúfalstvo a nedostatok vedomostí. Pre istotu sa tu dávajú zbytočné antibiotiká, zbytočné injekcie a robia sa zbytočné cisárske rezy. Pre istotu znamená, že lekár nemá žiadnu istotu vo svojich znalostiach.
    Antifosfolipidový syndrom má jasné kritériá, vy ich nesplňujete a žiadna liečba nie je potrebná. V kapitole o liečbe porúch zrážania u tehotných v mojej učebnici "Pôrodníctvo" píše pani profesorka Báthorová jasné pravidlá podávania týchto liekov, žiaľ málo sa číta...

  • Echokardiol.usg

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan Dr, moja reumatologicka ma poslala pre pozitivitu antifosfolipidovych protilatok na prenatalnu echokardiologiu plodu, vraj len pre istotu a je na mne ci tam pojdem. Mam za sebou 2x MA. Teraz vyzera byt vsetko OK s liecbou, plod rastie aj na morfolog.usg bolo vsetko OK. Aj napriek tomu by ste mi odporucili ist na ten echo usg? Je to vobec bezpecne pre plod take monitorovanie srdiecka? Som v 24tt.dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    echokardiografia je bezpečné vyšetrenie. Pozitívne antifosfolipidové protilátky znamenajú rôzne riziká pre plod (predčasný pôrod, rastové zaostávanie) neprinášajú však riziko štrukturálnych anomálii. Avšak ja osobne by som echokardiografiu plodu odporučil, budete mať istotu, že srdiečko plodu je v poriadku.
    V budúcnosti bude potrebné merať rast plodu každých 14 dní a sledovať celkovo jeho stav.

  • Aky mate na tieto veci nazor?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, mam 32 rokov, a 1 dietatko po ivf, bola som roky v chronickom strese, cim moja imunita bola v koncoch. Prave preto, podla imunologicky, mi vysli embriotoxicke cytokiny a aj antifosfolipidove protilatky (hranicne iba a striedali sa pri kazdom odbere). Zo stresu aj po uspesnom ivf som mala stiahnutu hrud a kaslala som. Bala som sa. Uzivala som medrol, chodila na infuzie intralipidov, brala 6 magnerotov a pichala si fraxi. Tehotenstvo bolo uspesne, babatko ale mal iba 2700g, hadam cievy sa stiahli, ku koncu som si musela zvysit davku fraxiparinu. Tymto chcem povedat, ze som sa extremne bala a kedze som nevedela otehotniet (3 roky sme sa snazili), strasne som to prezivala. Kazdy meiac plac, hnev, atd. Ja si myslim, ze som si tieto problemy sposobila sama sebe.
    A dovod, preco Vam pisem. Syncek ma 3 roky, my sme sa odstahovali do zahranicia, som spokojna a stastna a otehotnela som tak, ze sme pohlavny styk prerusili. Dokonca sme pouzivali aj lubrikacny gel. :) total prekvapenie, pretoze nechcela som o tehotenstve este pocut, prave kvoli predchadzajucim skusenostiam. Sme ale velmi stastni, no ja zaroven mam obavy.

    Bola som u Dr. ktory mi preventivne nic nechcel predpisat. Teda mam na mysli medrol, fraxi a dokonca ani progesteron. Zobrali mi asi 10 ampuliek krvi na rozsiahly rozbor.

    A moje otazky:
    1. Vy ste spickovy gynekolog na SK, ake mate skusenosti s tymi tehotenstvami po takejto liecbe? Potrebovala este zena tieto lieky, ked uz bola v pohode?
    2. Preco mi da progesteron az po akcii srdca?
    3. Aj keby som mala vysledky dobre, mozem trvat na fraxiparine, ci nie je vtedy treba?

    Dakujem pekne!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    toto je pomerne zložité. Pretože antifosfolipidové protilátky aj embryotoxické cytokíny nie sú zo stresu a je málo pravdepodobné, že by sa stratili (predovšetkým tie antifosfolipidové protilátky).
    Určite by som zvážil vyšetrenie zamerané práve na poruchy zrážania krvi. A zrejme nasadil aj anopyrin a fraxiparine. Ale je možné, že Vám odobrali krv práve na tieto vyšetrenia.