Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,530 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Aky mate na to nazor?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Zdravim Vas,

    zaujima ma Vas nazor. Zijem v zharanici. Merali mi hlavne protilatky na antifosfolipidovy syndrom: LA, ACLA a B2GPI. Vsetko bolo v poriadku. V predchadzajucom tehotenstve som ich tiez mala v poriadku, ale na SK mi merali aj nejake vedlajsie, nediagnosticke antifosfolipidove protilatky. Z nich som mala 1 hranicny a kvoli tomu mi hematologicka dala fraxi, akonahle otehotniem.

    Tieto veci som hovorila svojmu gynekologovi tu v Bruseli, ale oni ine testy nemaju. Iba na tie hlavne 3 a fraxi preventivne dat nechce.

    Teraz som otehotnela spontanne.
    Pytala som sa viac lekarov, slovensky hovori to, ze treba uz pri nediagnostickych dat fraxi, podla ceskeho, ze na SK sa testuje zbytocne. Stacia testovat tie hlavne tri kazde 2-3 mesiace.

    Pri IVF som uzivala aj medrol, podla mojho gynekologa aj to sposobuje zvysenie tych latok.

    Tak ja uz neviem....

    Dakujem!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    veľmi hlboko súhlasím s kolegom z Čiech aj z Belgie. Nízkomolekulárne heparíny sa na Slovensku v tehotnosti brutálne nadužívajú, s tým som sa v Prahe nestretol. Indikácia "pre istotu" nemá s medicínou nič spoločné, je to zúfalstvo a nedostatok vedomostí. Pre istotu sa tu dávajú zbytočné antibiotiká, zbytočné injekcie a robia sa zbytočné cisárske rezy. Pre istotu znamená, že lekár nemá žiadnu istotu vo svojich znalostiach.
    Antifosfolipidový syndrom má jasné kritériá, vy ich nesplňujete a žiadna liečba nie je potrebná. V kapitole o liečbe porúch zrážania u tehotných v mojej učebnici "Pôrodníctvo" píše pani profesorka Báthorová jasné pravidlá podávania týchto liekov, žiaľ málo sa číta...