Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Aky mate na tieto veci nazor?

    , Autor: Chkeller

    Dobry den, mam 32 rokov, a 1 dietatko po ivf, bola som roky v chronickom strese, cim moja imunita bola v koncoch. Prave preto, podla imunologicky, mi vysli embriotoxicke cytokiny a aj antifosfolipidove protilatky (hranicne iba a striedali sa pri kazdom odbere). Zo stresu aj po uspesnom ivf som mala stiahnutu hrud a kaslala som. Bala som sa. Uzivala som medrol, chodila na infuzie intralipidov, brala 6 magnerotov a pichala si fraxi. Tehotenstvo bolo uspesne, babatko ale mal iba 2700g, hadam cievy sa stiahli, ku koncu som si musela zvysit davku fraxiparinu. Tymto chcem povedat, ze som sa extremne bala a kedze som nevedela otehotniet (3 roky sme sa snazili), strasne som to prezivala. Kazdy meiac plac, hnev, atd. Ja si myslim, ze som si tieto problemy sposobila sama sebe.
    A dovod, preco Vam pisem. Syncek ma 3 roky, my sme sa odstahovali do zahranicia, som spokojna a stastna a otehotnela som tak, ze sme pohlavny styk prerusili. Dokonca sme pouzivali aj lubrikacny gel. :) total prekvapenie, pretoze nechcela som o tehotenstve este pocut, prave kvoli predchadzajucim skusenostiam. Sme ale velmi stastni, no ja zaroven mam obavy.

    Bola som u Dr. ktory mi preventivne nic nechcel predpisat. Teda mam na mysli medrol, fraxi a dokonca ani progesteron. Zobrali mi asi 10 ampuliek krvi na rozsiahly rozbor.

    A moje otazky:
    1. Vy ste spickovy gynekolog na SK, ake mate skusenosti s tymi tehotenstvami po takejto liecbe? Potrebovala este zena tieto lieky, ked uz bola v pohode?
    2. Preco mi da progesteron az po akcii srdca?
    3. Aj keby som mala vysledky dobre, mozem trvat na fraxiparine, ci nie je vtedy treba?

    Dakujem pekne!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    toto je pomerne zložité. Pretože antifosfolipidové protilátky aj embryotoxické cytokíny nie sú zo stresu a je málo pravdepodobné, že by sa stratili (predovšetkým tie antifosfolipidové protilátky).
    Určite by som zvážil vyšetrenie zamerané práve na poruchy zrážania krvi. A zrejme nasadil aj anopyrin a fraxiparine. Ale je možné, že Vám odobrali krv práve na tieto vyšetrenia.