Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Listerióza v tehotenstve ?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň som v 18 týždni tehotenstva a od včera večera mám bolesť v ľavom podbrušku tiež aj ráno keď som sa zobudila. Už 4 deň som prechladnutá mám zapálené hrdlo uzliny na krku ktoré ma bolia. Dnes som bola na wc 2 krát a mala som hnačku ale kŕče nemám. Tiež od včera mi robí brucho všelijaké zvuky. Mám obavy či nemôže ísť o listeriózu keďže asi 4 dní pred tým som zjedla bagetu z obchodu kde bola majonéza aj kuracie stripsy a šalát. Mám ísť k mojej obvodnej doktorke alebo k mojej gynekologičke aby mi spravili nejaký odber krvi alebo niečo podobné ? Alebo to nie je treba a nemusím sa báť že by to mohla byť napríklad ta listerióza ? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    listerioza sa veľmi ťažko diagnostikuje, musí sa nabrať stolica na kultiváciu, z krvi sa to nedá. Pravdepodobnosť je však blízka nule, je to veľmi zriedkavé ochorenie a 4 dni sú pomerne krátka doba na rozvoj ochorenia, hoci možná.