Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Neustále zápaly v tehotenstve

    , Autor: Ami24

    Dobrý deň, som na konci 22 týždňa tehotenstva a pred týždňom mi bola z kultivacie zistená zvýšená baktéria Gardenela. Na to mi dal gynekolog macmiror ale po jednej vaginálnej tablete som mala neskutočne svrbenie asi alergická reakcia, tak som to musela vysadiť a Gynekolog mi predpísal fluomizin. 6 vaginálnych tabliet fluomizinu som vybrala ale stále pociťujem svrbenie a mám vodnatejsi biely výtok. Lekár mi už nechcel nič predpísať lebo že všetko ostatné (laktobacily) mam ok. To len kvôli tomu lebo som brala aj vaginalne probiotiká preventívne. Myslite si prosím, že je opäť vhodná kultivácia alebo ake lieky by som mohla ? Vôbec neviem či teraz po dobrati fluomizinu je to bakteriálna vaginoza alebo kvasinky lebo boli dni kedy sa mi tableta vôbec nerozpustila a nechcem ohroziť dieťa z dôvodu neustálych infekcii.
    Ďakujem pekne za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    kultivácia je nezmysel, a má sa liečiť pacient. To že Vám vyšla nejaká gardnerella vôbec neznamená, že ste mali poruchu flóry. Teraz máte zrejme následky zbytočnej liečby a asi sa Vám premnožila mykóza kvôli tomu. Gardnerella môže byť normálna súčasť flóry a ak ste mali laktobacilly, tak ste nemali bakteriálnu vaginózu.
    Určite netreba kultiváciu, ak máte problémy pokračujte v probiotikách, ak by to do 2 dní neprešlo, kúpte si Jenamazol krém na mykozu.