Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Tripple test

    , Autor: Vanis

    Dobrý deň pán Doktor prosím vás mam 20 rokov nedávno mi volala sestrička ohľadom tripple testov vyšlo 1:240 mam sa báť ? Alebo sa to dá ešte nejako vysvetliť ? Nesedí mi týždeň tehotenstva podľa poslednej menštruácie môže to byt aj tým ? Navyše mam nadváhu mam nejakých 165cm a 80kg z rodiny nemáme nikto žiadne genetické vady preto som z toho dosť nesvoja nie sú tie hodnoty príliš vysoké na môj vek ? Ďakujem vopred za opoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    znamená to, že z 240 žien s Vašimi výsledkami má 239 zdravé dieťa a jedno má genetické postihnutie, takže šanca je malá. Termín pôrodu je potrebné jednoznačne stanovi´t podľa prvého ultrazvuku v prvom trimestri, ale to by snáď už mal Váš gynekológ vedieť.
    Tento výsledok je hraničný, môžete sa rozhodnúť, buď budete s výsledkom spokojná, lebo riziko je pomerne malé, alebo si zaplatíte niektorý krvný genetický test, ktorý riziko upresní, alebo pôjdete na odber plodovej vody, čo je definítvny výsledok, ktorý vylúči diagnozu.

Podobné otázky

  • Kyselina listová

    , Autor: Miminkuska

    Dobrý večer pán doktor,
    chcela by som sa opýtať ako je to s užívaním kyseliny listovej počas tehotenstva. Viem že prvé 3 mesiace tehotenstva je kyselinu potrebné užívať, aby sa predišlo rázštepom pery, vrodenými vadám a podobne, a chcela som sa opýtať či je potrebné alebo vhodne ju užívať aj naďalej do konca tehotenstva alebo to už nie je potrebné. Ja som momentálne v 19+5 tt a kyselinu užívam každý jeden deň. Tento týždeň som mala aj výsledky z tripple testu a morfologické sono a chvalabohu je všetko v poriadku, preto ma zaujíma či ma užívanie kyseliny listovej v tabletkovej forme (užívam jamieson kyselinu) vplyv na vývoj bábätka alebo už nie je nutne ju užívať. K tomu užívam ešte aj železo keďže som bola vždy anemicka.
    A tiež by ma ešte zaujímalo či to môže ovplyvniť veľkosť plodu pri narodení. Viem že užívanie kadejakých vitamínov ma vplyv na to, že sa bábätka rodia veľké.
    Vopred dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    kyselina listová nespôsobuje nadmerný rast plodu, z toho sa upodozrieva predovšetkým vitamín B6. Pre plod má význam užívanie kyseliny listovej iba počas prvého trimestru, teda do 13. týždňa, existujú práce, ktoré potvrdili, že užívanie počas druhého trimestru znižuje riziko preeklampsie, takže v tom kľudne pokračujte, určite neurobíte chybu.

  • Triple testy

    , Autor: Ester123

    Dobrý deň, môj gynekolog berie druhu vzorku krvi a tripple testy až v 16tt. (Prvu v 12tt) Nie je to neskoro? Predsa len treba ešte čakať na výsledky, v prípade ze nedopadnu dobre podstúpiť amniocentezu a čakať na ďalšie výsledky. Alebo sa toto vyšetrenie robí štandardne v 16tt? Ďakujem za odpoved aj za Váš čas.

  • Pozitívny Tripple test na DS

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    vyšiel mi poz.skríning na DS 1 v 130 (poz.riziko DS je vyššie ako je očakávané len podľa veku matky 1 v 810).
    nameraná hodnota NT v 11tt bola 1,5mm, BPD 34mm
    výsleky TT:
    vek matky 31
    vek pri 2vzorke 15t5d(podla UZV)
    AFP 1,47MoM
    uE3 0,64MoM
    hCG total 1,28MoM
    PAPP-A 0,15Mom
    momentálne som v 17tt. Som objednaná na morfo.sono. V 11tt som bola hospitalizovaná kvôli krvácaniu-hematóm 10x4mm. Užívala som Duphaston, Ascorutin a naďalej pokračujem s Magne B6. Myslíte, že to krvácanie a užívanie liekov mohlo ovplyvniť výsledky testu? Aké by mali byť normo hodnoty? Je na sone rozpoznateľné DS?Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    krvácanie na začiatku gravidity možu ovplyvniť výsledok testu ale aj tak je potrebné ho brať do úvahy.
    Za negatívny považujeme výsledok vtedy ak je riziko nižšie ako 1:1000.
    Ak je riziko medzi 1:100 a 1: 1000 je to výsledok v tzv. šedej zóne.
    Riziko potratu po amniocentéze je 1: 200 a je na zváženie, či Vám vyšetriť plodovú vodu alebo nie. Existuje aj možnosť ultrazvukového vyšetrneie tzv. minor markerov, kedy sa dá riziko spresniť a podľa toho rozhodnúť odber plodovej vody.

  • tripple test

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, rada by som sa spýtala na opodstatnenie uskutočnenia tripple testu a relevantnost ziskanych udajov, ak som dnes 14,5 TG, brali mi dnes krv, ale kedze je doktor na dovolenke, pouzili sa udaje z usg z 12,5 TG, k tomu mam cele tehotenstvo posunuty vek plodu -1 tyzden. mam 34 rokov a uprimne sa obavam dopredu vysledkov takto realizovaneho vysetrenia. Dakujem za odpoved, Katarina

  • Herpes simplex typ II

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den p. Doktor,
    Viem,ze na temu genitalny herpes ste tu uz pisali,mna by vsak k tomu este nieco zaujimalo.
    Som v 26tt a behom tehotenstva sa mi urobil vysev uz 2krat zrejme "vdaka" oslabeniu imunity chripkou. Ak si dobre spominam,uz som vysev mala aj pred tehotenstvom.Chcem sa teda spytat:
    1. Ak som uz mala vysev pred tehotenstvom,zabezpecia protilatky ochranu plodu na 100% ?
    2. Ak by nebol plod "vdaka" herpesu v poriadku,ukazali by to tripple testy,alebo morfologicky uzv? obe som mala ok
    3. Ak by som nahodou v case porodu mala vysev,nemoze sa stat,ze si to nikto nevsimne a nariadili by prirodzeny porod? Neni lepsie pre istotu zvolit cisarsky rez aj tak? (mavam tak 2 - 3malinke pluzgieriky na vonkajsich pyskoch,ktore sice pobolievaju,ale nie je to nic strasne)

    Vopred Vam dakujem za odpoved,snad ma uz konecne upokoji,vzhladom na mnozstvo roznych nazorov na tuto temu.
    Pekny den

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    1. áno, recidivujúci herpes nepoškodzuje plod
    2. nie tripple testy ukazujú postihnutie genetické, alebo rázštep
    3. u nás dávame ženám s recidivujúcim herpesom v poslednom mesiaci gravidity 3x400 mg Herpesinu tablety, čím sa vyhneme riziku výsevu v termíne. Ak nie je výsev tak nie je cisársky rez indikovaný.