Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Potraty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, mam viacmenej statisticku otazku. V mojom okoli je viacero zien, vratane mna, co prve tehotenstvo potratili a nasledne porodili aj viac zdravych deti po sebe. A toto prevazuje, pocuvam/citam tento scenar najcastejsie. Iste, dopocujete sa aj o inych scenaroch, napr jedno uspesne tehotenstvo, nasledne 5 strat a potom zase uspech, alebo 7 strat a po tom 3 zdrave deti atd... Je to len nejaka selektivna pozornost, alebo je skutocne pravda, ze najcastejsie nevyjde prave prve tehotenstvo? A ak ano, preco je to tak? Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    isto rozumiete, že Vaše vlastné pozorovanie nie je možné zovšeobecňovať. Ale niečo na tom bude, lenže v inom zmysle.
    Riziko potratu závisí predovšetkým na veku ženy, u príliš mladej (menej ako 19 rokov) je toto riziko vyššie, potom riizko klesá, u staršej (nad 40 rokov) znova začne stúpať. Veľmi dôležitým faktorom je aj "plánovanie tehotnosti", žiaľ skoro 40% tehotností vzniká neplánovane, preto je veľmi dôležitá osveta o antikoncepcií a ochrane pred neželanou graviditou. Mimochodom veľká analýza viacerých štúdií dokaázala, že ženy, ktoré užívajú hormonálnu antikoncepciu, majú v budúcnosti až o 40% nižšiu šancu, že tehotenstvo potratia, uplatňuje sa tu plánovanie gravidity a úprava hormonálnej situácie.
    Takže tieto faktory sú dôležité a nie poradové číslo gravidity.

Podobné otázky

  • Fraxiparin a anopyrin

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán profesor. Aktuálne som v 15tt tehotenstva, mam za sebou 1 potrat v 5 týždni. Tehotenstvo prebieha bez komplikácií. Pred otehotnenim som absolvovala hematologické vyšetrenie, kde mi bol zistený vysokorizikový trombofilný stav F. V leiden heterozygot, mutácia MTHFR heterozygot bez hyperhomocysteinémie a mutácia PA-1 heterozygot. Aktuálne som od 4tt nastavená na preventívnych dávkach Fraxiparinu 0,3 ml denne. Tehotenstvo prebieha bez komplikácií, plod sa vyvíja dobre. Avšak absolvovala som prvotrimestrálny skríning v Centre fetálnej a gyn. diagnostiky v Košiciach, kde bolo v závere uvedené riziko Preeklampsie pred 37 TT 1:22 a riziko rastovej reštrikcie plodu pred 37. TT 1:46.Vzhladom na uvedené mi bolo doporučené pridať do liečby Anopyrin v dávke 1x150 mg denne. Chcem sa opýtať aké sú vaše skúsenosti s takouto profylaxiou, znížilo to incideciu preeklampsie a FGR? Aký je benefit vs. riziko tejto liečby, nehrozia pri takejto kombinácii krváca é komolikácie? Čítala som aj prípady žien ktoré začali po anopyrine spinit resp. krvácať. Nemôžem tým nejako ohroziť plod ak začnem spinit? Je teda takáto kombinácia vzhľadom na môj stav bezpečná pre donosenie zdravého plodu? Tlakovo sa držím zatiaľ dobre, len občas mi vybehne tlak na 146/90 keď neobsedim dlhšie na mieste pred návštevou lekára, bielkoviny v moci nemám. Ďakujem za odpoveď, pekný deň.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Leiden heterozygot a už vonkoncom MTHFR nemajú vplyv na potraty ani PA-1 heterozygot. Osobne si myslím, že Fraxiparine je u Vás zbytočný, ale nestresujte sa, dáva sa zbytočne na Slovensku vo veľkom, pretože to poisťovňa hradí a liečba je pomerne neškodná.
    Za to Anopyrin je určite potrebné poda´t, ak máte vyššie riziko preeklampsie, dávajte si ho večer pred spaním.

  • Potraty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa spytat na názor iného gynekológa. Totiž mam za sebou už 4.potrat, 3 v priebehu pol roka, hneď na začiatku tehotnosti v prvých týždňoch. Môj gynekolog tvrdí, že to normálne a mam iba čakať, kým sa to podarí. Ja sa však bojím, či niekde nemôže byť chyba, pochopiteľne, a rada by som vedela aj iný magor, či netreba nejaké vyšetrenia, odbery, testy. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    mám iba veľmi málo informácií, ale ak už máte za sebou 4 potraty, je potrebné vykonať niektoré vyšetrenia.
    Imunologické, endokrinologické, hematologické a genetické.

  • MTHFR homozygot A1298C

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor Záhumenský,

    chcela by som sa informovať ohľadom postupu hematologičky. Po MA v 7. týždni ( pomalý rast plodu, na 2. kontrole už nebola prítomná akcia srdca) som bola na vyšetrení genetiky, vyšiel mi MTHFR homozygot A1298C načo mi pani hematologička povedala, že sa táto mutácia za trombofilný stav nepovažuje a nebola príčinou potratu.
    Zistili mi aj hraničné hodnoty štítnej žľazy hypotyreózu, na ktorú beriem Euthyrox 25.
    Momentálne som opäť otehotnela a chcela by som sa informovať ohľadom danej mutácie či ju vyhodnotila hematologička správne a nebude nutné v tehotenstve užívať Fraxiparine?
    Ďakujem za pomoc.

  • Svrbenie a tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Chcela by som sa opýtať dolu pociťujem jemne svrbenie (nie stále). Užívala som vaginálne probiotiká Gynimun intim care,potom som mala kvôli výtoku macmiror 8 dní a následne 10 dní vaginálne probiotiká(včera som užila poslednú). Cca 3 dni pociťujem jemne svrbenie kontaktoval som dr. mi povedal, že mi predpisuje atb nystatin 2x1a fungicidin. Keď som ho kontaktovala či sú naozaj nutne zasa atb (lebo toto by boli už tretie,som 19tt) povedal že môžem zmeniť probiotiká a z vonka fungicidin. Teraz čítam, že nystatin neni atb. Čo je teda správne skúsiť iné vag. probiotiká + fungicidin z vonka alebo nystatin + fungicidin z vonka. Nechcem nič pokaziť nakoľko som mala už 2 potraty(do 10tt). Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    svrbenie je typické skôr pre mykotický zápal, macmiror nemusí byť pri liečbe úspešný. Skúste nejakú masť proti kvasinkám, malo by sa uľaviť.

  • Vplyva celiaklia na tehotenstvo?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan Dr. docitala som ze aj celiaklia (aj bezpriznakova) neliecena dokaze sposobit potrat...je to pravda?
    Mam uz za sebou 2 potraty (missed ab. do 8tt) ale toto mi ziadny lekar nespomenul ze sa mam aj na toto otestovat, vsetky mozne vysetrenia som absolvovala, jediny problem nasli na hematologii.
    Teraz som znova tehotna, uz 18tt, liecbu mam nastavenu z hematologie. Ale mam obavy ked az teraz som sa dozvedela ze som mohla pred tehotentvom stihnut dat otestovat aj celiakliu. Ma to teraz este vyznam,resp. odporucali by ste sa dat pre istotu otestovat ? alebo ked uz som v 18tt ak by som mala tento problem tak uz by sa to prejavilo a uz mozem byt kludna.
    Inak s otehotnenim som nemala problem ani raz, vzdy to bolo ako sa hovori na prvy pokus.
    Dakujem za nazor . Pekny den.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    celiakia sa netestuje pri opakovaných potratoch. Dokonca za diagnózu "opakované" potrácanie sa berie až tretí potrat, takže u Vás by sa nemuseli robiť žiadne vyšetrenia.
    Čo sa týka celiakie a jej vplyvu na opakované potrácanie, našiel som dve štúdie, zktorých jedna riziko potvrdila a druhá nie. Takže je to sporné, a zatiaľ vyšetrenie na celiakiu u bezpríznakovej ženy (bez známok poruchy trávenia a vstrebávania) sa pri opakovaných potratoch neodporúča.