Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • choroba v tehotenstve

    , Autor: madelein

    dobry den prajem, som v 24 týždňi tehotenstva, syn mal zapalene oci/usi a chytila som to od neho, este minulý utorok. najprv bolesť hrdla, následne to prešlo do kašľa, 1 deň ma bolelo ucho. necítim sa byť stále fit, už 2. týždeň, u dr. som bola 4x, eobila mi crp, kontrolné crp, stále sa to hýbe od 24 , naposledy dnes 18. dnes mi už urobila výtery, predpísala mi antibiotiká s tým že nechá na mne či začnem užívať… mozem pockat na vysledky vyteru do pondelka alebo si ich nasadiť. nic ma neboli, aj dychanie mam ciste, avsak ten kasel je velmi neprijemny, dusivy, az ma napina. neviem ci mam zacat uzivat atb ( augmentin) alebo pockat… v pondelok to uz bude 3. tyzden, a bojim sa uz o maleho, ci mu tolko kasla neublíži. neviem co robit, myslite ze si mam nasadiť atb ajked nemam vysoke crp avsak tento stav sa nezlepsuje? dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na toto Vám môžem napísať iba, že augmentin je v tehotnosti bezpečný. Podľa CRP mi príde pravdepodobnejšia viróza než baktériová infekcia, ale aj na virusový zápal môžu nasadnúť baktérie. O liečbe musí rozhodnúť všeobecný lekár alebo špecialista ORL alebo pneumolog.

Podobné otázky

  • 5 choroba v tehotenstve

    , Autor: Janicka317

    Dobrý chcem sa opytat mám zapal močových ciest a užívam zinnat 500, môže to ublížiť plodu ?? A ďalšie podozrenie mám bola som s pozitívnou osobou ktorá ma 5 chorobu, a som v 15tt ako mám postupovať a aké môžu byt následky mám veľké obavy dakujem .

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zinnat je bezpečný a ak ste bola v kontakte s 5. chorobou je vhodné vyšetrneie protilátok, ak budú negatívne, opakovať protilátky o 14 dní, ak sa začnú tvoriť, boli ste infikovaná a je potrebné sledovanie.

  • Piata choroba v tehotenstve

    , Autor: Denisa.g

    Dobrý deň pan doktor, chcela by som sa informovať, či by sa ku Vám nedalo ísť na odber krvi na protilátky parvovirus B19. Ide o to, že som tehotná momentálne v 22 týždni a od začiatku tehotenstva riešim len túto piatu chorobu ktorej sa veľmi bojím a u nás je už dlhu dobu rozšírená. V 14 týždni som bola 2x v kontakte s deťmi ktoré mali túto chorobu ( už boli len vyhadzane a neboli asi infekčné) a našťastie som to ja ani moja 2 ročná dcera nedostala. Keď som to hovorila svojmu gynekológovi a obvodnej či by mi nemohli vziať krv a zistiť či som to v detstve prekonala,odmietli lebo poriadne ani nevedeli o akú chorobu ide a že si mám len nasadiť vitamín C a nestresovat. Dala som si v 17 týždni na vlastnú žiadosť ako samoplatca spraviť odber v Topoľčanoch( som z Nitry) kde mi vyšlo že mám nulové protilátky a chorobu som nikdy neprekonala, teraz som momentálne chorá už týždeň, bolesť hrdla, dcera mala nádchu, crp som mala 20 a doktorka nič viac neriešila, opäť sa obavám o to či som túto chorobu nemohla niekde dostať, je potrebne znovu spraviť odber na protilátky ? Ak áno dalo by sa to realizovať aj u vás ? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    dá sa vyšetriť počas ochorenia aj priamo vírus v krvi, robia to komerčné laboratóriá, mali by Vám to odobrať.
    Ale v prvom rade je dôležitý typický klinický obraz s typickým výsevom u dieťaťa a u Vás.

  • Piata choroba v II. Trimestri

    , Autor: Lubik19

    Dobrý deň pán profesor. S 2r dcérou sme cez sviatky pravdepodobne prekonali piatu chorobu. Kedze internet je plny článkov, hladala som, a všade som sa docitala, že tato piata choroba je pre tehotné dosť nebezpečná. Ihneď som kontaktovala svoju gynekologičku, či nie sú potrebné nejaké špeciálne vyšetrenia, no ukludnila ma, že sa mám len dopovat vitaminmi a ziadny špeciálny usg nie je potrebný, len poradňa ktorú mám však až o dva týždne. Chcem sa spytat, je ta piata choroba v tehotenstve - v tom druhom trimestri až taká nebezpečná ? Priebeh sme mali chvalabohu ľahký, tri dni vysyp a dosť. Ak by to nejako ohrozilo babatko, viem to nejako spozorovať ? Volala som aj do nemocnice, kde som rodila, tam mi pán primar povedal, že sa nemám báť a že rizika sú najväčšie v prvom trimestri pre akúkoľvek chorobu. Ďakujem veľmi pekne dopredu za prečítanie.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno piata choroba je pre plod nebezpečná. Vírus napadá krvinky plodu a môže dôjsť k jeho chudokrvnosti. Je potrebné sledovanie rýchlosti toku krvi v mozgu. Stav sa vyvíja postupne, preto bude stačiť vyšetrenie až o 14 dní. Bolo by však vhodné mať istotu, že ste ochorenie naozaj prekonali a spraviť odbery na protilátky.
    Vy sama zmeny nespozorujete. Ak by sa zistila chudokrvnosť plodu, určite mi napíšte email (zahumensky@ru.unb.sk) pretože možno bude potrebné podať plodu transfúzie a to robíme na našom pracovisku.

  • Piata choroba v tehotenstve

    , Autor: mum001

    Dobrý deň prajem, boli sme v kontakte so synovcom ktorý mal piatu detskú chorobu, pred 10 dňami mala dcérka príznaky podobné tejto chorobe. Chcem sa opýtať, nakoľko som v 6tt a neviem či som ju v detstve prekonala, či môže táto choroba v tomto štádiu tehotenstva ohroziť plod. Zatiaľ nemám žiadne príznaky. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno ak ste chorobu neprekonali (našťastie väčšina dospelých ju prekonala a je chránená), tak hrozí zvýšené riziko potratu ak sa nakazíte. Ale nedá sa s tým nič robiť, maximálne sa dajú vyšetriť protilátky v krvi, či ste chránená.

  • choroba v tehotenstve - pokr.

    , Autor: madelein

    Dobrý deň prajem, minulý týždeň som Vám písala ohľadom choroby, či si mám dať atb- poradili ste mi počkať na výsledky výterov . vo výteroch mi vyšla baktéria hemofil v nose. celkovo sa už cítim lepšie ( stále kašlem , ale podla dr kašel moze trvat aj mesiac… teraz je to 3. tyzden) a mam zalahnute c uchu, navštívila som orl, ze mam trocha napuchnutu sliznicu a sluchovod, ale tiez mi povedali ze toto moze pretrvávať cca 3-4 tyzdne este a nic mi nato nedali. moja dr je na dovolenke, komunikujeme len cez maily, predpisala mi po náleze atb suprax 400mg s tym, ze ak sa citim uz lepsie, nemam si davat…. neviem co robit, netusim ci nevyliecenie hemofila po 3 tyzdnoch choroby uz nemoze uškodiť babatku…. teploty som nemala, jedine bolesti som mala v uchu a teraz je ten kasel neprijemny. crp vcera som mala uz len 9 ( minuly tyzden 18), som v 25 tyzdni. dakujem za radu.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    toto je úplne mimo môj odbor, ale ak Vám špecialista ORL neodporučil antibiotiká, tak nevidím dôvod, aby ste ich užívali. Hemofilus v hrdle nie je ohrozením pre graviditu. CRP je negatívne, takže celková infekcia u Vás neprebieha.