Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Termin porodu

    , Autor: Asti

    Dobry den, chcem sa opytat na nezrovnalost v terminoch porodu. Posledna menzes bola 9.12. cykly mavam 33 az 35dni, ovulacia bola urcite az po vianociach. Podla usg u mojej gyn mam termin 20.9., podla usg u odbornika 15.9. a podla najnovsieho sona teraz v 30tt dokonca 9.9. Cize v 31tt babatko vazilo odhadom 2kg a vsetky parametre, dlzky kosti a podobne, zodpovedali cca 33tt. Je to chlapcek a ma byt po kom urasteny. prvy syn sa narodil 37+4 s vahou 3350g a 50cm. Viem ze hmotnost je len odhad, ale co rozmery, je to podla Vas v ramci nejakeho prirodzeneho rozptylu alebo skratka cakame valibuka... Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak Vám náhodou niekto na základe ultrazvuku v 30. týždni zmenil dátum pôrodu, tak to nie je odborník.
    Jediný presný dátum pôrodu sa dá stanoviť ultrazvukom do 13. týždňa tehotnosti. Po tomto termíne už začínajú plody rásť rôzne a ich veľkosť už nie je presným ukazateľom ich veku. Takže jediný presný termín pôrodu máte určený od Vašej lekárky, ak Vám robila utrazvuk v prvom trimestri. Potom to už nie je presné ani sa to nesmie brať do úvahy.

Podobné otázky

  • počatie

    , Autor: lola52637

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Poslednú MS som mala 02.11.2023 do 08.11.2023 (7 dni) priemerný cyklus (vypočítaný za 6 mesiacov) mám 31 dni, mala som nechránený pohlavný styk 11.11.2023 (partner A), potom som si našla iného partnera a od 12.11 sme spolu (partner B), momentálne som tehotná v 34+6 podľa MS (termín pôrodu 08.08.2024), ale podľa USG som v 34+3 (termín 11.08) - tento termín mám stanovený aj na základe USG v 1. trimestri (v 7. a 8 tt.) Dokonca mi aj kompozitný vek na morfologickom USG vyšiel o 3 dni menej, podľa mojich výpočtov mi to vychádza že som ovulaciu mala okolo 19.11, preto sa chcem opýtať, či to vychádza, že otcom je partner B, keďže neviem či by spermie z dňa 11.11 vydržali tak dlho. Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade ovulácia môže byť posunutá každým smerom. Takto sa pravdy nedopátrate, pretože hypoteticky môže byť otcom ktorýkoľvek z partnerov.
    Ak Vám záleží na tom, aby ste vedeli, kto je skutočný biologický otec, dajte si spraviť testy otcovstva z krvi, ktoré pomerne presne vylúčia otcovstvo.

  • Urcenie tyzdna tehotenstva

    , Autor: KarlaK

    Dobrý deň tyzdne tehotenstva sa urcuju podla MS alebo sona… čo je presnejsie?

    V aprili som bola na prvotrimestrialnom skriningu kde mi vysiel tyzden tehotenstva 12+2 o tyzden viac ako podla MS …upravili aj termin porodu o 6 dni skor.. Ms som mala 4.2 (mozno to bolo uhnezdovanie neviem) ovulaciu okolo 20.2 mam 32 dnovy cyklus podla upraveneho tyzdna sona to vychadza ze som otehotnela koncom januara … Lenze v january som mala ovulaciu okolo 20 teho mne to vobec nijak na nic nesedi Ak vsak sa pocita podla MS tak jedine koncom februara som mohla otehotniet Chcem
    len vediet ze babatko je podla nameranych hodnot na usg v poriadku…
    Akutálne podla sona som 21+2 podla ms 20 tyzden viem ze tyzden hore dole nezohrava velku rolu ale pre vlastnu spokojnost ma to zaujima
    Viem kedy sme mali pohlavny styk kedze o babatko sme sa snazili 2 roky a isli sme podla menstruacneho kalendara .
    Vo february 17.2 a 20.2 pisem o datumoch najblizsich k ovulacii.
    Januar 17.1 19.1 20.1
    Jedine ze som mohla mat posunut ovulaciu na koniec januara neviem vobec ku ktoremu datumu som mohla otehotniet. Tiez mi vysli zle vysledky na downov syndrom a preto sa obavam ze ci aj tie datumy to nemohli skreslit

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    najpresnejší termín pôrodu sa stanovuje pomocou ultrazvukového vyšetrenia medzi 9. - 13. týždňom. Neskôr sa termín nesmie upravovať, lebo plody už rastú individuálne. Až 40%žien udáva nesprávny termín menštruácie, alebo má nepravidelný cyklus. Ovulácia sa môže pri styku posunúť aj na skôr, a naopak, spermie prežívajú v tele ženy dlhšiu dobu a otehotnieť sa dá aj neskôr po styku.

  • Dĺžka krcka

    , Autor: Lucka22

    Dobrý deň,

    podľa poslednej MS som tehotná 18+3tt, podľa meraní je plod väčší 20tt.
    Beriem magnezium, nakoľko som pociťovala take ťahavé bolesti. Tie prešli úplne. Včera som bola však na pohotovosti, nakoľko som cítila jemný tlak na konecnik. Pred 2 týždňami mi môj gynekológ ultrazvukom nameral dĺžku krčka 4cm, včera mi namerali 3,3cm. Dali mi progesteron na vkladanie. Avšak pri meraní sa mi veľmi chcelo čurať. Mohlo to mat vplyv na odchýlku merania? Vraj odchýlky sú v meraní bežné. Inak je krčok zatvorený a bolo mi povedané že je to normálny nález.

    Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    krčok sa musí merať pri prázdnom močovom mechúri a dlžka 33 mm je normálna dlžka krčka.
    Ak je plod väčší, musí sa poriadne skontrolova´t termín pôrodu podľa prvého ultrazvuku.

  • Druhé tehotenstvo

    , Autor: Dušana_1

    Pán doktor,

    Zaujíma ma ešte, vzhľadom na to, že ide o moje druhé tehotenstvo, odkedy by som mala/teoreticky mohla cítiť pohyby ? Som momentálne 15+2tt, možno sa mi už 1-2x zdalo, že niečo som zacítila ale inak necítim nič???? v prvom som cítila dosť neskoro, aj placentu som mala vpredu.
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    udáva sa okolo 18.-20. týždňa ale niekedy je to aj skôr. V súčasnosti sa už tento parameter nesleduje, pretože termín pôrodu stanovujeme pomocou ultrazvuku.

  • Hodnoty NT a NB

    , Autor: Carpediem117

    Dobrý deň, nedávno som bola na prvotrimestriálnom screeningu. Podľa poslednej menštruácie som bola vtedy 13+0 a podľa veľkosti plodu 12+2 (normálne mávam 35 - 38 dňové cykly a ani v predošlých tehotenstvách mi týždne tehotenstva podľa PM nesedeli s veľkosťou plodu). CRL bolo 56,9 mm, NT 1,38 mm a NB 3,2 mm. Zaujíma ma hlavne, či je v poriadku veľkosť NB, ale samozrejme aj ostatné parametre. Doktor len zhodnotil, že je všetko v norme, no nedá mi to spávať. Za odpoveď Vám vopred ďakujem.