Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,182 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • antibiotika

    , Autor: Ninus16

    Dobry den, pan doktor,
    rada by som sa opytala, dokedy je vhodne uzivat zelezo v tehotenstve, ci je to nutne aj v 3. trimestri a este by som sa rada opytala, ci je vaginalny krem Dalacin v 2 bezpecny v 3. trimestri, doktor mi ho predpisal kvoli premnozenej Lactobacillus species a Gardnerella vaginalis. Dakujem pekne za odpoved :)

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    železo v tehotnosti sa užíva predovšetkým vtedy, ak je nízka hladina červeného farbiva (hemoglobínu) v krvi, čo sa zistí pri vyšetrení krvného obrazu. Ak máte nižšie hladiny, je dobré ho užívať aj v treťom trimestri. Ženy s dvojíčkami užívajú železo preventívne, lebo majú vyššiu spotrebu.
    Dalacin je bezpečný ale určite sa má predpisovať iba vtedy, ak má žena príznaky, výsledky kultivácie sa obvykle neliečia.

Podobné otázky

  • Zlaty stafylokok

    , Autor: paigesy

    Dobrý deň, z vyteru hrdla mi vyšiel zlaty stafylokok, mávam bolesti hrdla, nosa , občas mierne zvyšnú teplotu, som v prvom trimestri. Všeobecná lekárka mi nepredpisala žiadne antibiotiká, je to správne ? Nemôže zlaty stafylokok a celkovo choroba uškodiť tiež alebo dokonca viac ako liečba atb ? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    toto je otázka na praktického lekára alebo na ORL lekára. Ak klinicky nemáte zápal v hrdle, tak sú antibiotiká zbytočné, výsledok kultivácie neznamená diagnózu.

  • Choroba v 38tyzdni

    , Autor: Lieska10

    Dobry den,pan profesor. Som dnes na zaciatku 38 tyzdna. Od vcera vecera ma trapi silna bolest hrdla a nadcha a neutichajuce kychanie. Teplotu chvalabohu nemam. Liecim sa lipovym cajom,vitaminom C,kvapkami do nosa na baze morskej soli a homeopatikami na hrdlo. Zlepsenie zatial necitim. Su potrebne ATB alebo staci takato domaca liecba? Nechcem nejako ohrozit babatko. Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    môžete mať bakteriálnu angínu a vtedy sú potrebné antibiotiká. Navštívte Vášho bežného praktika, vyšetrí Vám CRP a podľa výsledku aj podla klinického nálezu Vám dá prípadne antibiotiká, ak lokálna liečba nie je účinná.

  • Otehotnenie a antibiotika

    , Autor: JL323

    Dobry den,
    pan doktor, momentalne sa liecim na covid, beriem antibiotika, ktore mam dobrat v stredu a piatok by mala prist menstruacia, mozem sa s partnerom po cykle snazit o babatko, alebo treba pockat az na dalsi cyklus...dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    anbitiotiká na covid je pre mňa novinka, čo sa týka liekov, v tom problém nevidím, skôr je dobré po chorobe si da´t čas na rekonvalescenciu.

  • E coli v tehotenstve

    , Autor: Sivka6523

    Dobrý den, som v 37+1 tt - a pri kultivacii mi bola zistená ecoli v pošve.. nemám žiadne príznaky,moja doktorka mi elektronicky predpísala nejaké ampicilinove čipky čo mi v žiadnej lekarni nevedeli dnes vyrobiť, až pondelok. Prosim vás,aky môže mať tato infekcia vplyv na bábätko v maternici alebo keby sa rozbehol pôrod sú tam nejaké rizika? Ďakujem vopred za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    E. colli je normálna súčasť pošvovej flory a určite sa nemá liečiť v žiadnom prípade. Antibiotiká iba rozhodia zdravú pošvovú mikrofloru a spôsobia potom následne zápaly.
    Nejedná sa o infekciu ale o normálnu pošvovú baktériu.

  • Baktérie a otváranie v tehotenstve

    , Autor: MirkaP

    Dobrý deň,
    Aktuálne som v 26 týždni tehotenstva, už mesiac otvorená na 3cm s funelingom krčka. V pôvodných steroch mi zistili streptokoka, ktorého vyliečili antibiotikami. Nález je po mesiaci nezmenený (stále 3cm). Opakovane mi však v steroch vychádza baktéria enterococcus faecalis, ktorú liečili macmirorom a potom ampicilinom no neúspešne. Nemám však žiadne ťažkosti v súvislosti s touto baktériou. Zaujímalo by ma, či môže táto baktéria spôsobovať ďalšie otváranie a zhoršovanie nálezu. Ďakujem veľmi pekne. Pekný deň prajem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pri otvorení krčka na 3 cm nie je možné hovoriť o funnelingu. Ak ste takto výrazne otvorená, určite by Vás mali hospitalizovať a zvážiť nejaké opatrenia na prevenciu odtoku plodovej vody takto skoro.
    Osobne si myslím, že máte krčok dlhý 3 cm a nie že ste takto otvorená.
    Enterococcus je normálna súčasť pošvovej flory a nemusí sa liečiť.