Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Tehotenstvo

    , Autor: simik1903

    Dobrý vecer pan doktor, som momentalne v 26tt, posledné dni však pociťujem diskomfort v pošve , doslova by som to popísala, ako keby tam mám zle zavedený tampón, co samozrejme nemám, ale stresuje ma to. Krčok som mala v 15tt - 49mm, v 18tt - 39mm , v 22tt - 33mm. Zial tieto hodnkty mi merali len na pohotovosti, kvoli silnému tvrdnutiu bruška. Beriem magnezium, brusko tvrdne uz síce menej, ale teraz ma trápi ten divný pocit. Neviem, ci to je tym, ze sa zvacsuje maternica alebo moze sa takto prejaviť otváranie sa? Môj doktor ma kontroloval len palpačne, krčok mi nemeral ešte ani raz, pritom na pohotovosti mi povedali, ze by mal, lebo je tam určité skracovanie. Mala by som kvôli tomu nekomfortu vyhladať pohotovosť? Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    s takýmto pocitom som sa nestretol, takže bez vyšetrenia nedokážem posúdiť, čo je jeho príčinou. Ale ženy, ktoré potratili, neudávali tento pocit cudzieho telesa v pošve.
    Krčok 33 mm je však normálna dlžka. Navštívte svojho gynekológa, nech Vás vyšetrí.

Podobné otázky

  • Prietoky

    , Autor: Florencia 5

    Pán doktor. Tieto tri dni som bola na ultrazvuku každý deň vždy len pár minút ale vždy sa mi niečo stalo najskôr mi natlakovana fľaša buchla do brucha pred vcerom potom včera som sa šmykla na umytej dlážke a padla na bok a dnes mi tlakový hrniec buchol do brucha. Bola som teda na ultrazvuku každý deň tri dni po sebe aj keď len pár minút no dnes mi robili na ultrazvuku aj prietoky aj keď som nechcela vraj pre istotu síce len pár sekúnd Max minútu dve že som počula srdce ale chcem vedieť či to je v poriadku alebo či to mohlo ublížiť bábätku som 27+5 tt vravím čítala som hrozivé články o autizme z ultrazvuku o prehriati plodovej vody o krvácaniu do mozgu u bábätka alebo ohluchnutiu. Asi sa pýtam veľmi hlúpo ale chcem vedieť či je to v poriadku a môžem byť pokojná alebo či je nejaký dôvod na obavy? Je ten prietok doppler na pár minút sekúnd nebezpečny pre dieťa? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ultrazvukové vyšetrenie v tehotnosti sa považuje za plne bezpečné, ale má sa robiť iba vtedy, ak jeho výsledok prináša nejaké medicínske pozitíva a ovplyvní rozhodovanie pri starostlivosti o tehotenstvo. Nemusíte sa preto stresovať.

  • Tehotenstvo počas dojčenia

    , Autor: Kristínnka

    Dobrý deň mala by som pár otázok. Od pôrodu to už je vyše 3 mesiacov, u svojho gynekológa som ešte nebola. Počas 6 nedelia som krvácala 5 týždňov potom som dostala aj normálnu menštruáciu. Minulý mesiac a ani tento mesiac zatiaľ sa menštruácia nedostavila. Chcem sa spýtať ako to je s menštruáciou po pôrode keď je dieťa kojené. Mala som aj dvakrát nechránený styk pri ktorom sme nedávali pozor. Môžem tak skoro otehotnieť ? Ďakujem za odpoveď pekný deň

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    riziko otehotnenia je asi 2% závisí na viacerých faktoroch. Pri dojčení však menštruáciu mať vôbec nemusíte, alebo bude nepravidelná, alebo normálna, všetko je normálny stav.
    Ak chcete znížiť riziko neželanej gravidity (pôrody tesne za sebou zvyšujú riziká niektorých komplikácii) dajte si napísa´t antikoncepciu pre dojčiace ženy, alebo si kúpte lokálnu chemickú antikoncepciu v lubrikačnom gely (spermicídny gel),

  • Kupalisko

    , Autor: Jana222

    Dobry den, mam podozrenie na tehotenstvo, ca 1.az 2.mesiac tehotenstva. 30.7.cestujem s rodinou do Sturova a planujeme ist na kupalisko. V takto skorych pripadnych zaciatkoch tehotenstva sa mozem ist kupat dopočkaj verejneho bazena? Tampon by som pouzila specialny na kupanie. Vdaka.

  • Tehotenstvo a fajcenie

    , Autor: šandyy

    Dobry den , chcem sa opytat, ak som fajciar konkretne iqos a zistila som ze som tehotna, je velky problem si raz za cas dat? Kedze som doteraz vlastne fajcila kazdy den aspon 10.
    Tak isto sa chcem opytat ako je to s cvicenim. Som 6tt+2
    Dakujwm

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    cvičiť môžete až do pôrodu takmer bez obmedzenia, prospieva to nielen Vám ale aj plodu. Naopak nikotín je pre plod škodlivý aj pri IQOS a odporúčam Vám s tým prestať a už po pôrode ani nezačať. Existujú aj ambulancie, kde Vám pomôžu skončiť s fajčením.

  • Mravčenie v tehotenstve

    , Autor: Abc

    Dobrý deň, od začiatku tehotenstva pociťujem hlavne večer mravcenie v boku. Rano keď sa zobudím, si niekedy necitim ľavé stehno. Môže to ma nejaký vplyv na tehotenstvo? Som v 20tt

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takéto neurologické príznaky sú časté, nervy sú v tehotnosti viac opuchnuté a môžu byť mierne utlačené, čo sa prejaví mravčením. Plod to neohrozuje.