Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Kiahne v tehotenstve

    , Autor: Julia1988

    Dobrý deň chcem sa opýtať moje dieťa dostalo v škôlke kiahne,som v 35 týždni tehotenstva a v detstve som prekonala ,bolo ich veľa môžem ich opäť dostať,bol by plod ohrozený vo vysokom štádiu tehotenstva?

Podobné otázky

  • Kiahne v tehotenstve

    , Autor: Maty134

    Dobrý deň pán doktor som v 7tt. Mám zasebou aj výsledky z krvi, či som prekonala ovčie kiahne tie vyšli negatívne teda som ovčie kiahne ešte neprekonala. V MŠ, ktorú navštevuje syn je však momentálne ich výskyt poriadne rozšírený. Už som si ho nechala doma avšak pred týždňom ešte bol v kontakte s takýmito deťmi. Chcem sa informovať, či je možné že sa nakazim práve teraz a aké by to malo dôsledky. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak by sa Váš syn nakazil, tak sa vy nakazíte s viac ako 90% pravdepodobnosťou. Riziko negatívneho vplyvu na plod pri kiahňach je veľmí nízke, okolo 2%, ale určite by bolo dobré potom opakovane sledovať vývoj plodu, predovšetkým končatín.
    Preto je vhodné, aby sa ženy, ktoré neprekonali kiahne v detstve pred tehotenstvom zaočkovali.

  • Kiahne v tehotenstve

    , Autor: Barbi01

    Dobrý den som 25tt a mam podozrenie ze dcerka 2r ma kiahne chcem sa opýtať mam sa obávať najhoršie ak som ich do teraz nemala a dostanem ich počas tehotenstva? Je možnosť že aj keby dcera mala kiahne tak ich nemusim dostať?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak ste nemala kiahne a dcéra ich má, je viac ako 90% šanca, že ich dostanete. Žiaľ na Slovensku nefunguje poriadne prekoncepčná príprava, kedy by sa ženy, ktoré nevedia, či prekonali kiahne mali otestovať a potom zaočkovať, pretože priebeh kiahní v tehotnosti môže byť aj pre ženu závažnejší. Riziko prechodu na plod je malé.

  • ovcie kiahne

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den p.doktor chcela by som sa spytat som v 33 t.t moj syn dostal ovcie kiahne .. neviem ci som prekonala v detstve ovcie kiahne .su ovcie kiahne v tehotenstve nebezpecne?dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    navštívte infektologické pracovisko a dajte si vziať krv na protilátky. Ak nemáte protilátky, tak zrejme kiahne dostanete do 14 dní. Nič síce nehrozí ale nemala by ste porodiť do 7 dní od výsevu, aby ste si začala tvoriť protilátky, ktoré ochránia aj Vaše dieťa.