Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Pes equinovarus?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,pán doktor.
    Bola som na USG vyšetrenie v 20. týždni a všetko bolo v poriadku, až nakoniec mi pani doktorka povedala, že sa jej zdá, ako keby malo bábätko jednu nohu trošku vytocenu, vraj to môže byť polohou. Keď som sa pýtala, či je to vrodená vývojová chyba, povedala, že nie,že sa to môže upraviť aj samé a ak nie, tak sa s tým cvičí. Vraj to nie je úplne vytočené. Do knižky mi napísala naznačené vbocenie pravého chodidla. Doma som si ale dosť prečítala o pes equinovarus a teraz sa bojím. Stalo sa vám už, že ste niečo podobné videli a dieťa sa narodilo v poriadku? Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno stáva sa to často, že nožička plodu je pri ultrazvuku vytočená dovnútra a potom pri narodení je už v poriadku. Okrem toho tento stav má viacero stupňov a veľká väčšina sa vyrieši cvičením úplne bez následkov.