Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Anestezia pri sekcii

    , Autor: Lenka551

    Dobrý deň,

    ďakujem za odpoveď k dotazu váhy babatka (2060g,2.percentil), za týždeň mal o 300 g viac a prietoky aj CTG boli ok.

    Rada by som sa spýtala ohľadom plánovanej sekcie, v 18. rokoch mi stanovili diagnózu esovitá skolióza s miernou rotáciou stavcov, cobb cca 35-40 stupňov. Podľa Dr. Popluhára v ZA - dolná hranica indikacie ku operácii, na ktorú som po zvážení pre a proti nešla.Momentálne mám 26, bolesti chrbta nemávam v tehotenstve (dnes 35+4), na náhodnom RTG pľúc vyzerala skolioza v lepsom stave, pri najhoršom rovnako. Je vidno len keď sa prehnem, ze chrbtica nejde úplne zarovno.
    Je v mojom prípade vhodná spinálna anestézia alebo iba celková? Celkovú som mala už dvakrát (kyretáz + op. mocovej rury). Ak by som mala celkovú, z akého dôvodu musím minimálne 12-24 hodín ležať pokiaľ by som sa cítila dobre? Po oboch anesteziach som bez väčších problémov išla v ten deň domov.

    Bábätko je KP, kedy najskôr pred pôrodom sa dá naplánovať sekcia?

    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    osobne som konzultoval pána profesora z Motolskej nemocnice, ktorý sa celý život zaoberá skoliozami a ten absolútne rezolútne poprel, že by akákoľvek skolioza bola indikáciou k cisárskemu rezu. Dieťa sa Vám ešte môže otočiť, potom je samozrejme indikovaný prirodzený pôrod.
    Ak by predsa ostalo dieťa koncom panvovým, potom je potrebné, aby anesteziolog zhodnotil možnosť podania spinálnej anestézie, dôležitá je drieková oblasť. Sekcia by sa mala robiť čo najbližšie k termínu, určite nie skôr ako 7 dní pred stanoveným termínom podľa ultrazvuku.