Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Mykóza

    , Autor: Luckatsc

    Dobrý deň pán doktor.Chcela by som sa opýtať na nejakú úľavu od svrbenia v pošve a okolo.Liečila som sa polygynaxom,aj macmirorom a počas toho ako som brala tabletky vždy bolo dobre.No ako náhle som ich prestala brať tak prešli dva dni a problem sa znova vrátil.Neviete mi poradiť niečo čo mi prinesie pocit úľavy do ďalšej kontroly? Najlepšie niečo voľnopredajné.Celé tehotenstvo ma trápi tento problém a potrebujem niečo čo si môžem dať keď to príde,pretože kôli svrbeniu nedokážem v noci spať.Som 29tt.Ďakujem

Podobné otázky

  • Jenamazol

    , Autor: Dušana_1

    Dobrý deň, pán doktor,

    Ďakujem za odpoveď, prosím Vás, ktorý vaginálny krém proti mykóze si môžem zakúpiť ? Mám doma Jenamazol, môžem používať ten ? Koľko dní ? A keby náhodou to aj nebola mykóza a som v 25tt neuškodil mi ? Dávala by som si ho len vonku. Vnútri necítim diskomfort.
    Plus, ako často si môžem dávať Lactofeel ? Mala ho som 23.5. Dávala som si 8 dní. Odvtedy som si dala preventívne 1x týždenne.

    Ďakujem za čas
    Pekný deň

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Jenamazol je plne bezpečný a efektívny, užívajte ho aspoň 7 dní, lactofeel je tiež bezpečný, dávkovanie preventívne 1x týždenne je ok.

  • Tehotenstvo 35tt

    , Autor: Val1

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať ako odlíšiť bakteriálnu infekciu a mykozu ?
    Mám opakujúci zapal asi už 3x v priebehu 3 mesiacov
    Výtok (farba je bledozelena, hustý) občas citim svrbenie ale malo
    Na interne som hľadala rozdiely ale o zelenej farbe som tam nevidela
    Gyne predpisuje len macmiror neviem či je možné niečo iné ale neviem či to dobre zaberá keď sa to stále opakuje.
    A ešte by som sa chcela spýtať ak by bola prítomná mykoza alebo teda zapal aj počas pôrodu ale je tam riziko pre bábätko ?
    Ďakujem

  • Hlienova zátka alebo mykóza ?

    , Autor: P.........

    Dobry deň dnes som 27+6 týždeň tehotenstva a dnes a včera keď som išla na malú potrebu utrela som sa tak som si všimla na toaletnom papieri taký hustý žltý výtok nebolo toho veľa skôr taká hrčka ako sopeľ alebo neviem k čomu by som to prirovnala. Stalo sa mi to jeden krát včera a jeden krát dnes pri tej malej potrebe. Mám strach či to není hlienova zátka alebo mykóza pretože mykózu som mala už viac krát a pár dni dozadu som mala žltý výtok ako mam zvyčajne pri mykóze tak som si začala vkladať macmiror. A už keď sa stane že ta hlienova zátka odchádza tak sú aj nejaké bolesti alebo niečo že sa blíži pôrod ? Inak pohyby cítim bábätka hýbe sa stále aj cez deň aj cez noc. Akurát mi začalo ešte to že za deň príde niekoľko krát taka nevoľnosť na zvracanie alebo to bude asi tým že som začala 3 trimester. Akurát sa mi stalo túto noc ešte že som nemohla spať, zobudila som sa o druhej v noci a už sa mi nedalo zaspať niekoľko krát mi prišlo zle na zvracanie a občas ma chvíľu zabolí v podbrušku ale to je asi normálne.
    Myslíte že to je hlienova zátka alebo to je len taky obyčajný výtok ? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takýto výtok neznační absolútne nič zlé, ani odchod "hlienovej zátky" by neznamenal hrozbu predčasného pôrodu. Ak máte svrbenie alebo pálenie, kúpte si krém na mykozu, inak to neriešte.

  • Neustály pocit diskomfortu

    , Autor: Dušana_1

    Pán doktor, som v 15tt tehotenstva, moje druhé tehotenstvo. Už v minulom som pociťovala diskomfort, svrbenie atď, viac krát mi vtedy robili ster a vždy negatívne, aj tie rozšírené na chlumy a podobne. Teraz v druhom tehotenstve zas to pociťujem. Na začiatku mi robili ster, negatívny, aj tam preliečené Clotrimazolom. Následne pokoj, potom som zas mala svrbenie, doktorka mi poradila buď výplachy, alebo Fungicidin krem. Tak za 2 tyzdne to prešlo. Teraz som bola po screeningu v 12tt a zas som zacala par dni na to pocitovat svrbenie. Skusala som Rosalgin, Gynimun Protect care probiotika, sem tam ten Fungicidin a stale to citim, poradnu mam o tyzden a pol. Kupila som si ten samotest z lekarne, canestest a ten bol negativny, resp. nezafarbil sa a to znanema bud normalne ph v posve alebo pripadne mykoza- len ten test to nevie zachytit.
    Prosim vas, preco som v tehotenstve na to tak citliva ? Co mi odporucate ? Pockat do poradne ci ist skor na kontrolu. Teraz beriem antibiotika na streptokoka a bojim sa ze sa mi to svrbenie este viac zhorsi. Inak je to svrbenie len zvonku. Vnutri necitim, len pri vchode do posvy a kusok pyskov. Dakujem za radu

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak sa vám po fungicidine ulavilo, máte zrejme mykozu, čo je v tehotnosti typické a časté. Ak máte potiaže, preliečte sa dlhodobo (10-14 dní) nejakou protimykotickou masťou.

  • Neustále zápaly v tehotenstve

    , Autor: Ami24

    Dobrý deň, som na konci 22 týždňa tehotenstva a pred týždňom mi bola z kultivacie zistená zvýšená baktéria Gardenela. Na to mi dal gynekolog macmiror ale po jednej vaginálnej tablete som mala neskutočne svrbenie asi alergická reakcia, tak som to musela vysadiť a Gynekolog mi predpísal fluomizin. 6 vaginálnych tabliet fluomizinu som vybrala ale stále pociťujem svrbenie a mám vodnatejsi biely výtok. Lekár mi už nechcel nič predpísať lebo že všetko ostatné (laktobacily) mam ok. To len kvôli tomu lebo som brala aj vaginalne probiotiká preventívne. Myslite si prosím, že je opäť vhodná kultivácia alebo ake lieky by som mohla ? Vôbec neviem či teraz po dobrati fluomizinu je to bakteriálna vaginoza alebo kvasinky lebo boli dni kedy sa mi tableta vôbec nerozpustila a nechcem ohroziť dieťa z dôvodu neustálych infekcii.
    Ďakujem pekne za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    kultivácia je nezmysel, a má sa liečiť pacient. To že Vám vyšla nejaká gardnerella vôbec neznamená, že ste mali poruchu flóry. Teraz máte zrejme následky zbytočnej liečby a asi sa Vám premnožila mykóza kvôli tomu. Gardnerella môže byť normálna súčasť flóry a ak ste mali laktobacilly, tak ste nemali bakteriálnu vaginózu.
    Určite netreba kultiváciu, ak máte problémy pokračujte v probiotikách, ak by to do 2 dní neprešlo, kúpte si Jenamazol krém na mykozu.