Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • cisarsky rez a odstranenie dermoidu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, cca pred rokom mi bola diagnostikovaná dermoidná cysta na pravom vaječníku o velkosti cca 30mm. Nerobila mi žiadne problémy a nespôsobovala bolesť. Keďže sme sa v tom čase snažili o dieťa, nedala som si ju vybrať. Pomerne rýchlo sa nám aj zadarilo. :) Na začiatku tehotenstva bola sledovaná, nezväčšovala sa, teraz ju už na usg nie je vidno. Rodiť budem plánovanou sekciou kvôli polohe KP a tým pádom sme sa dohodli, že cystu mi rovno odstránia. Chcem sa opýtať, že či má odstránenie cysty, resp. cysty + vaječníka vplyv na dĺžku zotavenia po sekcií a taktiež či je pravdepodobné, že sa nález môže zmeniť na zhubný? Dermoidná cysta mi bola zistená len nejakým špeciálnym sono vyšetrením. Pri tomto vyšetrení mi tvrdili, že keby bol nález zhnubný, tak by sa to na usg javilo úplne inak. Okrem iného mi boli robené vyšetrenia na onkomarkery a všetko bolo vporiadku.

    Vopred pekne ďakujem za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pri naliehaní plodu koncom panvovým všetky zahraničné odborné spoločnosti odporúčajú obrat plodu vonkajšími hmatmi, to iba na okraj.
    Inak čo sa týka operácie cysty, je to pri cisárskom reze možný výkon, operáciu to predĺži rádovo asi o desiatky minút, závisí na rozsahu. Vašu rekonvalescenciu to nijako neovplyvní. Ak je to naozaj dermoidná cysta, táto sa nezmení na zhubný nádor, onkomarkery však sú v tomto zmysle zbytočné, dôležitý je nález na ultrazvuku a či sa nález mení a vyvíja.