Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,568 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • viroza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    cDobry den pan doktor,

    podla internetovej kalkulacky som asi v 7tt a asi 2 tyzdne dozadu sme mali cela rodina nejaku virozu, vsetci sme sa velmi potili a mali sople a teploty okolo 38, cele to trvalo asi 5 dni. Chcem sa spytat ci to mohlo ohrozit nejako babatko, inak si na seba davam pozor a snazim sa zdravo jest a dodrziavat pitny rezim.
    Dakujem.

Podobné otázky

  • choroba v tehotenstve

    , Autor: madelein

    dobry den prajem, som v 24 týždňi tehotenstva, syn mal zapalene oci/usi a chytila som to od neho, este minulý utorok. najprv bolesť hrdla, následne to prešlo do kašľa, 1 deň ma bolelo ucho. necítim sa byť stále fit, už 2. týždeň, u dr. som bola 4x, eobila mi crp, kontrolné crp, stále sa to hýbe od 24 , naposledy dnes 18. dnes mi už urobila výtery, predpísala mi antibiotiká s tým že nechá na mne či začnem užívať… mozem pockat na vysledky vyteru do pondelka alebo si ich nasadiť. nic ma neboli, aj dychanie mam ciste, avsak ten kasel je velmi neprijemny, dusivy, az ma napina. neviem ci mam zacat uzivat atb ( augmentin) alebo pockat… v pondelok to uz bude 3. tyzden, a bojim sa uz o maleho, ci mu tolko kasla neublíži. neviem co robit, myslite ze si mam nasadiť atb ajked nemam vysoke crp avsak tento stav sa nezlepsuje? dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na toto Vám môžem napísať iba, že augmentin je v tehotnosti bezpečný. Podľa CRP mi príde pravdepodobnejšia viróza než baktériová infekcia, ale aj na virusový zápal môžu nasadnúť baktérie. O liečbe musí rozhodnúť všeobecný lekár alebo špecialista ORL alebo pneumolog.

  • Antibiotiká a lieky pred otehotnením

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,
    mame 4,5 rocneho chlapceka, ktory sa narodil s vrodenou srdcovou chybou a ma jednu oblicku. Operacia srdiecka sa podarila a drzi sa dobre. Odhodlavame sa a napriek vsetkemu planujeme s obavami druhe dieta, teraz mam 32 rokov. Geneticke testy nam robili uz na zaciatku po synovom narodeni a dopadli dobre, vraj sa stala nejaka chyba na zaciatku tehotenstva, viroza a pod, pripadne rozne faktory 3 mesiace pred otehotnenim... Momentalne som tyzden chora, beriem antibiotika - Bioparox, Pamycon, ocne kvapky Tobradex na zapal ocnych spojiviek (oftalmologikum, kortikosteroidy), uzivam Solmucol, pred tyzdnom nez som dostala antibiotika, uzivala som JOX, Stopangin, na teplotu Paralen, mala som pred tyzdnom aj silne bolesti v klboch a svaloch spolu s teplotou, myslim, ze chripka. Uz som sa tesila, ze v lete mozeme zacat s babatkom... lenze teraz zase musime cakat, nez uplynie doba... moja otazka teda znie, kolko treba pockat - 3 mesiace? 6 mesiacov? Niekde som sa docitala, ze az 1 rok nebrat ziadne lieky, ale to sa mi zda prehnane.
    Dakujem pekne za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    celé je to nezmysel, všetky tehotné takmer, berú nejaké lieky na začiatku gravidity alebo tesne pred ňou.
    Chápem Vaše obavy, ale je to vecou náhody a je iba veľmi malá šanca na zníženie rizika genetickej vady plodu, vačšinou je vada sposobená niečím nepoznaným a často náhodne.
    Až vysadíte lieky možete otheotnieť.

  • brusna viroza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    som v 18-tom tyzdni tehotenstva a dostala som brusnu virozu.
    Uzivam Hylak-forte. Moze viroza ublizit babätku?

  • Choroba v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    na začiatku šiesteho týždňa (podľa poslednej menštruácie 5t+2dni) som prekonala pravdepodobne virózu s teplotami. Teploty trvali dva dni, užívala som Paralen (prvý deň tri tablety, druhy 2). Tehotenstvo som mala potvrdené nálezom gestačného vaku, preto som iné lieky okrem Bioparoxu neužívala.
    Ultrazvuk o týždeň nepreukázal akciu srdca, tá bola zistená až o ďalší týždeň, t.j. 2 týždne po chorobe. Podľa veľkosti embrya som otehotnela pravdepodobne o týždeň neskôr, t.j. chorobu by som teda prekonala v piatom týždni.
    Mohla viróza a teploty poškodiť dieťa, alebo by v oboch prípadoch (5 aj 6 týždeň) došlo k potratu?
    Ďakujem.
    MK

  • Viróza v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Keď som bola v 6 týždni, dostala som virózu. Teplotovala som 5 dní (užívala som Paralen), ako antibiotiká mi dali Penicilín. Keďže mi nezabral, na krčnom mi dali iné antibiotiká - Cefzil 250mg (vraj to môžu aj tehotné). Už prešli 2 týždne, no ja sa vôbec necítim v pohode (hrdlo stále pobolieva), no ďalšie lieky už nechcem. Rada by som sa Vás opýtala, či sa mohol poškodiť plod pre tú chorobu. Dosť sa bojím o bábo... Ďakujem