Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,189 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • pohyby

    , Autor: barbara088

    dobry den!som 26tyz.a niekedy ma babetko cely den kope a v noci inokedy nic cely den.je to normalne,testy mame vsetky dobre.......mam niecoho obavat.vopred dakujem

Podobné otázky

  • Prietoky

    , Autor: Tinka.2

    Dobrý deň prajem,
    Bola som na poradni (32tt) všetko v poriadku len plod je menší o týždeň. Prietoky boli kontrolované minuly mesiac RI AU 0,50 BFC 0 teraz neviem či boli merané nie sú poznačené.
    Od večera mám mierne bolesti hlavy a závraty - tlak nižší okolo 105/45- tep okolo 77-85. Pohyby cítim ako obvykle.
    Je nizky tlak v poriadku a nie je nebezpečenstvom pre bábätko čo sa týka prietokov a rastu plodu? Môžem pri takomto nižšom tlaku užívať naďalej magnezium kvôli tvrdnutiu 6tb denne rozdelených ako doteraz? Kontrolujú sa prietoky na každej poradni či nie je to potrebné ked je všetko ostatné v poriadku?
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takto sa to nedá hodnotiť, "menší o týždeň". V každom týždni sú stanovené hraničné hodnoty, pretože deti rastú svojim individuálnym tempom a nameraná hodnota sa určuje v tzv. percentiloch, teda koľko % detí v danom týždni má uvedené alebo menšie hodnoty, ak je nad 10 percentil, je to v poriadku.
    Prietoky sú pomocná metoda, ktorá pomáha odlíšiť genetickú príčinu zaostávania v raste oproti poruche funkcie placenty.
    Uvedené hodnoty Tk nie sú hrozba, naopak, poruchy rastu plodu sú v 70% spojené s vysokým tlakom matky.
    Magnézium berte ako chcete, nijako nepredlžuje graviditu. Prietoky sa u nízko rizikovej gravidity kontrolujú v 30: a 36. týždni, potom až po termíne.

  • 5. choroba

    , Autor: MajaKory

    Dobrý deň,

    pred pár dňami som vás žiadala o radu v otázke 5. choroby, za ktorú Vám ďakujem.
    Asi po 5 ďňoch od teploty 37.6 na sebe pozorujem typickú vyrážku, akú mali predomnou aj moje deti. Som 22 týždeň tehotenstva, mám 34 rokov. Gynekológ mi povedal, že s odstupom času sa spraví odber na protiátky (doteraz som odber nemala), do poradne idem o 2 týždne. Je to takto prosím v poriadku? Mám sa dobre, nekrvácam, pohyby cítim, trochu ma už pár dní bolí hlava/oči a cítim sa ako po prekonaní choroby, ale nič dramatické.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takže s veľkou pravdepodobnosťou ste prekonali infekciu parvovírusom v gravidite.
    Bolo by dobré v 14 denných intervaloch sledovať prietoky v cievach mozgu, či nedochádza ku chudokrvnosti plodu. Ak ste v dosahu Bratislavy, môžete sa prihlási´t do našej rizikovej poradne, s týmto máme bohaté skúsenosti. V prípade zistenej chudokrvnosti, vieme podať plodu transfúziu ak bude potreba.

  • Edem placenty

    , Autor: Stiewe

    Prosim o radu, lebo celkom som z toho nervozna. Lekar mi zistil edematoznu placentu - dieta prietoky OK, rastie. Dalsi postup kontrola o 3 tyzdne, mam sledovat pohyby, ci ich nie je vela/malo (co neviem ako odsledovat, kedze den co den je iny a hybe sa inak). Je to spravny postup? Nie je potrebne to viac sledovat alebo riesit to nejako? Som v 32tt. Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    veľmi ťažko na toto odpovedať bez vyšetrenia, pretože posúdenie placenty môže byť individuálne a nemusí sa jednať rovno o edém. Edém placenty býva pri niektorých infekciách a niektorých iných ochoreniach plodu. Ak chcete istotu, objednajte sa na vyšetrenie u iného špecialistu pre second opinion. Alebo mi napíšte email, vybavím vyšetrenie u nás.

  • Pohyby v pošve

    , Autor: Tinka.2

    Dobrý večer prajem
    Som v 31tt, doteraz som mala bábätko otočené hlavičkou dole no teraz asi 2-3dni sa bábätko určite otočilo opačne nožičkami dole. Dnes cítim pohyby veľmi nízko kopanie do konečníka (aj ako by na konečnik tlačilo chvíľkovo) alebo v pošve (je to len neprijemne nie veľmi bolestivé) čo ma vystrašilo je že pohyby je vnútri v pošve cítiť aj na dotyk ani nie hlboko skôr tak na začiatku.(vyslovene kopnutie nožičkou) Nemám sa koho spýtať a vy ako lekár to viete najlepšie odpovedať či pri palpačnom vyšetrení možno ucítiť v pošve pohyb?
    Bola som v piatok na sone krčok 32mm uzavretý, všetko v poriadku bolesti nemám ak áno sú mierne v krížoch čo je asi bežné. (Neviem som prvorodička)
    Je potrebné ísť čo najskôr lekárovi alebo stačí počkať do poradne ?
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    stačí počkať do poradne, ak bol krčok normálne dlhý, riziko predčasného pôrodu je malé. Ak by plod ostával zadočkom v 36. týždni, objednajte sa k nám na obrat (ak ste z východu tak sa objednajte do Starej Ľubovne, ak stred, tak do Trenčína).

  • Pobolievanie v podbrušku

    , Autor: Abc

    Dobrý deň, som.v 18tt a mam akokeby také menštruačné pobolievanie v podbrušku niekedy. Cítim akokeby mam tvrdú maternicu, boli ma aj v pravom boku keď chodím, keď sa postavím so sedu, keď urobím dáky pohyb. Je to to natahovanie maternice alebo treba ísť doktorovi? Pohyby zatiaľ necitim, jediný znak tehotnosti je ze mi začalo z jedného prsníka vytekat kolostrum..

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    netreba ísť k lekárovi, pri kontrole mu to spomeňte, dôvod na návštevu by bolo krvácanie, alebo silné pravidelné bolesti.
    Ak by sa aj rozbehol potrat, nedá sa zastavi´t.