Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Poloha placenty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    v 12.tt som mala placentu uloženú na zadnej stene maternice a nízko, teraz v 18.tt je hore a cast na prednej strane a časť na zadnej strane. Je normalne, ze sa placenta za 6 týždňov tak veľmi vytiahne hore az sa dokonca dáva na opačnú stranu ako bola na začiatku?
    Zo 2 týždne cítim uz aj pohyby, no vobec nesilneju, praveze mam pocit ze ich uz prestávam cítim hoci na kontrole bolo vsetko OK. Moze to tlmiť ta placenta, hoci nie je celá na prednej strane ale len jej časť?
    Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    troška som prekvapený z Vašej otázky. Placenta v 12. týždni tvorí takmer celý "obal" plodu a v žiadnom prípade sa nedá určiť, kde sa nachádza, pretože sa nachádza takmer všade. Aj v 18 týždni je ešte placenta relatívne veľká a môže ísť z prednej stena cez vrchol na zadnú. Preto sa k týmto veciam určite netreba pred 28. týždňom nejako vyjadrovať. Okrem toho nechápem, prečo Vám niekto robí ultrazvukový skríning tak skoro, má sa robiť po 20. týždni, kedy sú zobrazovacie podmienky ideálnejšie. Medzi tým by sa nemal (ak nie je nejaký dôvod) plod vystavovať zbytočnému ultrazvukovému vlneniu.

Podobné otázky

  • placenta PS

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    som v 36tt a placentu na prednej strane, ale vraj nedosahuje DS, mam sa niecoho obavat? je rozdiel ci je na prednej al.zadnej strane? odlisuje sa niecim porod? je nebezpecnejsi ked je na PS??? je to indikacia k cisaraku?
    dakujem za odpoved.

  • tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Prosím o rdau som 25 týždny tehotenstva , mam otazlu môžem uživať antibiotika penclen3/1 ked v dectve som bola alergicka na penicilín , penicilinoveho radu ? ( mam silní kašel a natchu , teplotu nemam )
    Druha otazka upraví sa poloha placenty ked teraz je velmi nísko nad vnutornou brankou ? (placenta previja marginalis ) a je tam nalez krvne kolagum velkosti 55mm , neohrozuje to dieťatko ? Je takýchto pripadoch bežný pôrod nevhodný alebo sa doporučuje sekcia ? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak ste alergická na penicilín, tak Penclen užívať nesmiete, ale otázka je či ste naozaj alergická, často sa za alergiu považujú iné stavy.
    Placenta sa može ale nemusí vytiahnuť vyššie, závisí na presnej lokalizácii, ak zostane dole, musíte rodiť cisárskym rezom.