Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,582 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • antibiotika

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den potrebujem surne radu brala som antibiotika a antidepresiva dozvedela som sa ze som tehotna az dva dni potom ako som dobrala celu davku antibiotik co teraz je to nieco strasne alebo co teraz??? presny nazov teraz neviem ...moze to nejako uskodit babu... ??? doktorka je az od 10 v praci.... co amm teraz robit som vystrasena.... dakujem radka a co antidepresiva je dobre ze som s nimi hned sekla??? tak tam bolo napisane brala som escitil a sem tam neurol no malokedy... a este nejake lieky na alergiu ale tie som uz ani potom poriadne nebrala uz som im neverila... dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    antidepresíva musíte určite skonzultovať s psychiatrom, nemajú sa takto náhle vysadzovať. Na začiaku plod reaguje na poškodenie všetko alebo nič, buď sa potratí, alebo prežije, vtedy nebol poškodený.

Podobné otázky

  • Extrakcia zubu mudrosti

    , Autor: Hliva

    Dobry den, som presne na zaciatku 36tt a už mi pred par dnami odisla aj hlienova zátka ale ze vyzera to ze potiahnem do termínu. Začal ma ale veľmi bolieť hore zub mudrosti a myslim ze sa miesto aj zapaluje. Môžem to nejako riesit aby som si neprivolala predcasny pôrod? Mohla by som ho normalne s injekciou dat vyoperovat?
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak sa zub nedá opraviť inak ako extrakciou, tak aj to je možné v lokálnej anestéze v podstate bez rizika pre plod. Ak je tam zápal, zvážil by som preventívne podanie antibiotika pred výkonom, aby nedošlo k rozšíreniu baktérii.

  • Aky mate na to nazor?

    , Autor: Mely1111

    Zdravim Vas,

    zaujima ma Vas nazor. Zijem v zharanici. Merali mi hlavne protilatky na antifosfolipidovy syndrom: LA, ACLA a B2GPI. Vsetko bolo v poriadku. V predchadzajucom tehotenstve som ich tiez mala v poriadku, ale na SK mi merali aj nejake vedlajsie, nediagnosticke antifosfolipidove protilatky. Z nich som mala 1 hranicny a kvoli tomu mi hematologicka dala fraxi, akonahle otehotniem.

    Tieto veci som hovorila svojmu gynekologovi tu v Bruseli, ale oni ine testy nemaju. Iba na tie hlavne 3 a fraxi preventivne dat nechce.

    Teraz som otehotnela spontanne.
    Pytala som sa viac lekarov, slovensky hovori to, ze treba uz pri nediagnostickych dat fraxi, podla ceskeho, ze na SK sa testuje zbytocne. Stacia testovat tie hlavne tri kazde 2-3 mesiace.

    Pri IVF som uzivala aj medrol, podla mojho gynekologa aj to sposobuje zvysenie tych latok.

    Tak ja uz neviem....

    Dakujem!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    veľmi hlboko súhlasím s kolegom z Čiech aj z Belgie. Nízkomolekulárne heparíny sa na Slovensku v tehotnosti brutálne nadužívajú, s tým som sa v Prahe nestretol. Indikácia "pre istotu" nemá s medicínou nič spoločné, je to zúfalstvo a nedostatok vedomostí. Pre istotu sa tu dávajú zbytočné antibiotiká, zbytočné injekcie a robia sa zbytočné cisárske rezy. Pre istotu znamená, že lekár nemá žiadnu istotu vo svojich znalostiach.
    Antifosfolipidový syndrom má jasné kritériá, vy ich nesplňujete a žiadna liečba nie je potrebná. V kapitole o liečbe porúch zrážania u tehotných v mojej učebnici "Pôrodníctvo" píše pani profesorka Báthorová jasné pravidlá podávania týchto liekov, žiaľ málo sa číta...

  • Kultivačné vyšetrenie moču 11tt

    , Autor: Katka002

    Dobrý deň p. doktor, z kultivacie moču mi boli potvrdené Escherichia coli a Lactobacillius species. Som v 11tt, môžu tieto baktérie nejak ohroziť plod ? Posledné 3 dni mam jemne bolesti v podbrušku. Boli mi predpisané penicilinove lieky a odporúčané probiotiká, je to dostačujúca liečba?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je otázka, či naozaj to bolo z moču, alebo E coli bola zavlečená z pošvy pri odbere. Závisí na technike odberu moču, mal by sa brať stredný prúd po osprchovaní.
    Ale ak je potvrdená baktéria v moči, nazýva sa to asymptomatická bakteriúria a je potrebná liečba, lebo prítomnosť baktérií v moči u tehotných zvyšuje riziko niektorých komplikácii.
    Antibiotiká by sa mali podať podľa citlivosti.

  • Macmiror 500 v tehotenstve

    , Autor: Maria92

    Dobrý deň, pred tyzdnom som dobrala antibiotiká Zinnat na streptokoka v hrdle a antivirotika Herpesin 400 na pásový opar. Som na konci 19 týždňa tehotenstva a dostala som biely hrudkovity vytok zrejme kvasinky aj keď si stále dávam probiotika do posvy aj probiotika do úst. Gynekológ mi nespravil kultiváciu ale hneď mi predpísal Macmiror gulicky na vklad do posvy. Prosím je tento Macmiror bezpečný v tehotenstve aj z toho pohľadu, že som brala antibiotiká a nechcem aby to uškodilo plodu. Na veľký ultrazvuk idem až 14.2 - myslite, ze je v poriadku počkať a urobiť si radšej kultiváciu ? Je kvasinkova infekcia nebezpečná pre dieťa ?
    Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    macmiror nie je najlepší na mykozu, kúpte si jenamazol krém a preliečte sa. Kultivácia je zbytočná a nepresná, a nemá sa robiť, dôležitý je klinikcký obraz.

  • Zapal ucha

    , Autor: Mima98

    Dobrý večer dakujem za prvú odpoved. Prosim vás vedeli by ste mi poradiť aké antibiotika mozem od lekára žiadať nakoľko pan doktor je opatrný a antibiotika mi ako tehotnej dať nechce. Vdaka