Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,569 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • triple testy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, mam diagnostikoany syndrom zamlknuteho dvojcata, v 15tt som bola na utz, maternica uz bola krase cista, uz tam bol len jeden plod, dutina s druhym sa uz uplne resorbovala.
    moja otazka: je pravda, ze pri tomto syndrome vychadzaju falosne pozitivne triple testy? ak ano, ake je priblizne percento, ze mozu vyjst skreslene?
    dakujem Kamila

Podobné otázky

  • Genetické testy

    , Autor: bubo38

    Dobrý deň pán doktor chcela by som sa poradiť mám skoro 38 rokov som v 18 tt, afp mi robili v 17 tt a vyšlo negatívne, nt v 12+4 som mala 1,1 mm, viete my poradiť či je nutné absolvovať Triple testy alebo ďalšie genetické testy? je tam stále riziko že môže mať dieťa nejakú vývojovú poruchu aj napriek výsledkom. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zrejme nerozumiete pojmu Triple test, je to test, ktorý pozostáva z kombinácie ultrazvuku a z krvných testov. Výsledkom je výpočet rizika, aké máte pre genetické poškodenie plodu, do toho rizika sa započítava aj Váš vek.
    Na základe tohto rizika sa potom dá rozhodnúť pre ďalšie testy. Váš lekár by Vám mal oznámiť toto riziko a na základe toho konzultovať ďalší postup.

  • Triple testy

    , Autor: Ester123

    Dobrý deň, môj gynekolog berie druhu vzorku krvi a tripple testy až v 16tt. (Prvu v 12tt) Nie je to neskoro? Predsa len treba ešte čakať na výsledky, v prípade ze nedopadnu dobre podstúpiť amniocentezu a čakať na ďalšie výsledky. Alebo sa toto vyšetrenie robí štandardne v 16tt? Ďakujem za odpoved aj za Váš čas.

  • Zvýšené HCG a triple test negatívny

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, zaujímalo by ma čo to pre mňa znamená, sestrička mi povedala že testy boli negatívne ale je tam zvýšená hladia HCG, s Dr som ešte nehovorila, mám isť na konzultáciu na genetiku. S manželom už máme jedno zdravé 5 ročné dieťatko,
    Triple testy mi odoberali v 16tom týždni, podľa merania na sone bolo dieťatko podľa dr menšie. Za odpoveď ďakujem..

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    jednotlivé hodnoty nás nijako nezaujímajú, doležitý je celkový výsledok, vypočítané riziko trizomie. Ak je vyššie, potom je potrebná konzultácia.

  • cysta chorioidálneho plexu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Zdravim p. doktor,
    mam este jednu otazku. Ako som uz pisala: bola nam bola v 17tt zachytena cysta (konkr. v sprave pseudocysta) chorioidalneho plexu. Triple testy mam negativne a teraz sme po morfologicko UZV v 20tt, zaver ktoreho je, ze rast aj vyvoj plodu odpoveda veku a okrem cysty bez morfologickej patologie.
    Zaujimalo by ma, ci bol niekedy dokazany suvis cysty s nejakou neurologickou chorobou. Napr. epilepsia. Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    izolovaný nález cysty chorioidálneho plexu by nemal mať vplyv na vývoj plodu a nikde som sa nedočítal o spojitosti s nejakou neurologickou chorobou.

  • amniocentéza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, v 14+5 tt mi bol robený odber krvy na triple testy, pri ktorých mi vyšli nasledovné hodnoty: AFP 0,73mom, Hcg 1,83mom, uE3 0,75 mom - výsledok zvýšené riziko downovho syndrómu 1:200. Lekár mi odporučil amniocentézu. V 16+5 tt mi bol robený ultrazvuk z týmito výsledkami: NB 3,9 mm, HC 132, BPD 34, FL 21. Pri konzultácii s genetikom som sa dozvedela, že riziko mám zvýšené, práve kôli bielkovine estriol, ktorej hodnotu mám neuveriteľne nízku, ostatné hodnoty sú vraj v norme. Je dôvod pre vykonanie amniocentézy?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    jedna žena z 200, ktoré majú rovnaké výsledky ako vy porodí dieťa postihnuté Downovým syndromom.
    Je na Vás, či budete toto riziko znášať, alebo podstúpite amniocentézu. Okrem toho existuje aj ultrazvukové vyšetrenie na tzv. minor markery, ktoré riziko zníži alebo zvýši.