Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,213 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • AFP testy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pan doktor.
    som tehotna, podla ultrazvukom stanoveneho terminu porodu (26/06/2010) som v 14 tt + 4 dni. pred otehotnenim som mala nepravidelnu menstruaciu (naposledy 05/09/2009), preto termin stanoveny podla uzv.
    dnes som bola na krvnych testoch afp. na internete som vsak nasla informacie, ze testy afp sa robia v rozmedzi od 15 tt- 20 tt (niekde sa uvadza 15 tt - 17 tt). moze fakt, ze testy mi robili pred 15 tt ovplyvnit vysledok testu?
    v 11 tt + 5 dni som mala na perach 5 velkych herpesov. predpokladam, ze to bol dosledok maleho prechladnutia (citila som sa slabo a mala som nadchu asi 4 dni). velmi sa obavam, ze babatku mohli herpesy sposobit razstep chrbtice.
    mimo tehotnosti mavam herpesy na perach casto, sposobuje ich stres a taktiez pri prechladnutiach nemavam teploty, len spominane herpesy.

    Myslite si, ze testy afp by bolo potrebne zopakovat kvoli presnejsiemu vysledku?
    dakujem vam velmi pekne za odpoved.

    stastny Novy rok!

Podobné otázky

  • vysledky AFP testov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry de, mam 26rokov a boli my zistene zle AFP testy.moja vaha je teraz 90kg a termin porodu mam 26.10.2011. MS-AFP hodnota 16,3ng/mL 0,52MoM Total hCG hodnota 31,232kiu/L 1,48MoM PAPP-A HODNOTA 2,34MIU/Ml 1,13MoM vysledok skriningu je negativny riziko DS 1v430 riziko NTD 1v7,000 chcela by som vedie vas nazor a ci sa mam strachovat.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    riziko, že budete mať dieťa s Downovým syndromom je 1:430, znamená to, že jedna žena zo 430 s rovnakými výsledkami má dieťa s DS. Tento výsledok nie je ani pozitívny ale ani negatívny, je to tzv. šedá zóna.
    Máte 2 možnosti, buď amniocentézu (odber plodovej vody), ktorá na 100% určí, či je dieť apostihnuté (riziko potratu po amniocentéze je 1: 200) alebo sa objednáte na superkonziliárny ultrazvuk na tzv. minor markery, kde sa riziko spresní.

  • moze to byt zle?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,dakujem velmi pekne za predchadzajuce odpovede.
    CHcem sa spytat, v novembri mi boli robene vseliake vysetrenia a vtedy mi vysla lymska borelioza s takymito hodnotami:
    S - BOR - M: 16,0 RU/ml
    S - BOR - G: 28, 0 RU/ml
    EBV IgG: 1,10
    EBV IgM: negat.
    Povedali mi vtedy , ze to je v poriadku a nic to neznamena.
    Teraz ale , som zacala rozmyslat,ci predsalen nemohlo toto nejako poskodit plod??? a preto som aj mala zle AFP testy (1:2 Down, aj trizomia 18 zla), aj ked viem co ste vraveli (a vravia mi to vsetci) no tazko mi je tomu verit - ze ked bola amniocenteza v poriadku, tak sa nemam coho obavat....Naozaj sa nemohlo do AFP testov odrazit nejake ine poskodenie plodu okrem toho co vylucila amniocenteza?

    Este som si v krvnom obraze nasla nejake nezrovnalosti, prosim vas, pozriete sa aj na to?Lebo vobec neviem co tie znacky znamenaju:
    Pisem len hodnoty, ktore sa vymykaju normalu:
    RDW - CV: 11,2
    Neutrophil: 77,0
    Eosinophil: 0,9 (z 1,0 - 7,0)
    Eosinophil: 0,07 (z 0,15 - 0,660

    Pan doktor,dakujem vam velmi pekne.

  • cystis plexus choriodeus

    , Autor: filipko23

    Dobry den pan doktor mam na vas otazku, som tehotna 1x a vysli mi znizene AFP testy.Mam 21 rokov,poslali ma na genetiku do NR tam mi urobili sono s vysledkom bez zjavnej patologie, amniocentezu som odmietla chcem si dieta nechat nech je akekolvek cize nema pre mna vyznam.sono na genetike mi bolo robene v 19 tt a v 20 tt som isla znovu na povinne v 20 tt u nas v meste a tu mi lekar oznamil ze ma babo cysty.nic viac k tomu nepovedal len kontrola o 2 tyzdne...na druhy den som si vybavila dalsieho lekara na sono a ten tam ziadne cysty nevidel.dnes som bola po 2 tyzdnoch na tej kontrole a povedal ze ma vpravo plexus choriodeus 7.5 mm cysta, vlavo bez cyst.
    vedeli by ste mi povedat co tieto cysty mozu znamenat aspon lebo uz neviem co si mam mysliet kazdy hovori nieco ine...
    dakujem za skoru odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je podľa mojho názoru úplne zbytočné Vám robiť ultrazvukové vyšetrenia, ak z toho nemá byť vyvodené riešenie. Ak ste rozhodnutá donosi´t tehotnosť aj v prípade poškodenia plodu, tak je zbytočné Vás už teraz stresovať tým, že niečo nie je v poriadku. Stačí počkať do porodu.

  • mohlo to poskodit plod?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,
    som v 11.tt a uz dva tyzdne som chora, silna nadcha so zafarbenymi hlienami, bolest hrdla, hltana, zachripnutie,vykasliavanie,kasel...
    Snazila som sa liecit setrne, no aj tak som sa docitala na nete,ze som asi urobila chybu,preto sa pytam vas, ci som mohla poskodit nejako plod nasledovnymi liekmi:
    kloktala som salviovy roztok - florsalmin a parkrat - asi 10 som si aj strekla do hrdla sprej florsalmin - na nete som sa docitala ze salvia sa v tehotenstve vobec nesmie:-(
    Kedze mi nezaberaju na nadchu tie morske soli, na noc som si kvapkala sanorin - asi 6dni.
    Po tyzdni a pol neprechadzania choroby mi lekarka odporucila bioparox, vraj sa moze aj tak skoro...Ten beriem treti den - na hrdlo.
    Prosim vas, mohla som nejako tymito liekmi plodu uskodit?Ak ano,ukazu to AFP testy?
    Dakujem vam velmi pekne za radu a prajem vam vesele velkonocne sviatky.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    bežná respiračná infekcia a florsalmin lokálne do hrdla neškodia. Ani sanorin do nosa, bioparox tiež nie.
    Ja to iba nechápem, mňa keď bolí hrdlo tak si dám čaj s citronom a medom a C vitamín. Uvedené medikamenty ani nepoznám a to ani nie som tehotný.

  • AFP testy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,chcela by som sa opytat,som v 21 tyzdni ked mi robil skrining vysli mi zle testy a bola som odoslana na amniocentezu,zaver amniocentezy znie-plod s normalnym cytogenetickym nalezom. Hladina PV-AFP je nad hornou hranicou normy-12846,0 lIU/1/ co to znamena? Na genetike mi lekarka povedala ze je to v poriadku ze nevidi problem v tom. Len sa chcem uistitci je to normalne a co vsetko to moze znamenat? Ci hrozi ze by dieta nebolo v poriadku? MAm 24 rokov,a 3 rocnu dcerku zdravu tehotenstvo prebiehalo upne v poriadku.