Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,200 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Rh negativna matka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den som v 15 tyzdni a uz mam vysoke protilatky mam krvnu skupinu A1- a uz pri prvom tehotenstve som mala vysoke protilatky tehot. bolo ukoncene v 38 tyzdni sekciou, dieta je zdrave ma coskoro 3 roky. lekar mi povedal, ze je velke ryziko, ze dieta moze odumriet alebo sa narodi v 30 tyzdni a moze mat DMO. Naozaj sa s tym neda nic robyt, nijako ovplyvnit, aby tie protilatky uy nestupali? po porode som bola zaockovana ale nepomohlo to viac deti mi lekar pochopitelne neodporuca prosim poradte mi co mam robit velmi chcem aby vsetko dobre dopadlo, naozaj musim len cakat?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je potrebné sledovať hladinu protilátok, hlavne ich dynamiku. Ak budú narastať, je to veľké riziko, ale stav plodu sa dá sledovať ultrazvukom a prípadne podať dieťaťu transfúzia už v matenrici, prípadne tehotnosť ukončiť skor.
    Bolo by dobré, keby Vás poslal Váš lekár do rizikovej poradne na univerzitné pracovisko.

Podobné otázky

  • RH negativna matka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    som v 20 tyzdni tehotenstva, som RH negativna a manzel je pozitiv. Mame 1 dieta RH negativ , nepodali mi injekciu po porode, to viem ,ze by nebol problem , ale pred 10 rokmi som bola na umelom preruseni, aku mal otec dietata krv neviem , bola som znasilnena a vtedy mi nepichli injekciu, ak by toto dieta co cakam bolo rh pozitiv mozu sa mi tvorit protitlaky ? a ublizit dietatu ? este mi nerobili test na protilatky, som objednana na odber 3.1.2011 nebude to neskoro ? Velmi sa bojim , aby bolo vsetko v poriadku ... Dakujem za vasu odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak sa potrat robil do 8. týždňa, ta je pravdepodobnosť tvorby Rh protilátok minimálna až zanedbateľná. Ak bol plod starší, riziko je síce reálne, ale stále nízke. Odber protilátok stačí na konci prvého trimestra, už ste ho mala mať urobený.

  • rh negativna matka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den
    Chcela by som sa opytat..vsade citam ze ak ma matka rh negativnu skupinu tak sa robia pocas tehotenstva odberi na protilatky v krvi. J cakam teraz tretie babetko a som rh negativna ale doktor mi taketo odberi nerobil? Je to povinne vysetrenie alebo ho robia len niektory doktory? dakujem