Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,200 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • zopár otázok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň. som v 9.t.t., druhé tehotenstvo, zatiaľ bez problémov a chcela by som sa opýtať zopár otázok.
    1. môžem pokračovať v cvičení kalanetiky, samozrejme okrem cvikov na brušné svalstvo?
    2. o tri týždne ideme na dovolenku a plánujeme sa kúpať na termálnom kúpalisku s čírou vodou. chcem sa opýtať ako predísť prípadnej infekcii či výtokom . a ak by sa nejaká pritrafila aká je potom prvá pomoc bez toho aby som musela utekať k lekárovi?
    ďakujem veľmi pekne.

Podobné otázky

  • Tretie tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    mám na Vás zopár otázok. Mám dve deti, ktoré som porodila cisárskym rezom. V budúcnosti by sme s manželom ešte jedno dieťaťko uvítali. Avšak pri druhom pôrode ma pán doktor upozornil, aby som nad tretím dieťaťom už nerozmýšľaľa. Rozprával mi to počas zákroku, čiže na nejaké otázky som v tej chvíli nemala náladu. Avšak z jeho slov som pochopila, že tretie neodporúča kvôli akýmsi zrastom, kvôli ktorým sa mu rana horšie zašívala. Myslíte si, že je niečo také možné? Stretli ste sa už s prípadom, kedy skutočne už tretí cisársky rez nebolo možné vykonať? Ak by som sa rozhodla pre tretie dieťa, je možné predtým urobiť nejaké vyšetrenia, či hrozí prasknutie jazvy a podobne? Ešte mám na Vás jednu otázočku....Tesne predtým, ako som zistila, že som druhýkrát tehotná, bola mi zistená ureuplazma. Keďže som mala nechránený styk, našťastie som nezačala brať lieky hneď a čakala som na menštruáciu. Tá však neprišla, zistila som, že som tehotná a tak som lieky proti ureuplazme doteraz vôbec nebrala. Našťastie tehotenstvo prebehlo bez komplikácií a keďže syn má 7 mesiacov a ja ho stále kojím, tak lieky stále neužívam. Preto sa Vás chcem spýtať, čo si myslíte o užívaní liekov proti ureuplazme, keď nemám žiadne príznaky. Pred otehotnením som síce mavala výtok 2 krát ročne, teraz som ho našťastie nemala už rok a pol. Je podľa Vás nutné užívať tieto lieky? Mohla by som mať v budúcnosti nejaké problémy z neliečenej ureplazmy?
    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nález som nevidel, ale všetko závisí na tom, ako sa podarila zašiť jazva na maternici. Zrasty po cisárskom reze bývajú, ale nie sú dovodom na to, aby žena nebola znovu tehotná. Ja osobne som sa však nestretol s prípadom, kedy by som nejako striktne zakazoval otehotnenie, snáď iba vtedy ak by bola jazva na maternici pozdľžna (čo sa už v podstate nerobí).
    Čo sa týka ureaplazmy, je v tom dosť chaos, lebo niektorí autori píšu, že nie je nebezpečná, že vlastne može byť normálnou flórou, iní ju doporučujú preliečiť vždy. Bola zistená asociácia s predčasným porodom, ale preventívna liečba je neúčinná.

  • Špinenie v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p. doktor,
    rada by som sa Vás opýtala na zopár otázok.
    Momentálne som v 12tt, po IVF, čakáme dvojičky.
    Minulý týždeň (v 11 tt) som bola hospitalizovaná v nemocnici pre krvácanie, zistili mi hematóm na maternici nad vnútornou brankou, po liečbe som po týždni prestala krvácať aj špiniť, bola som prepustená z nemocnice s tým že maternica vyzerá byť čistá, plody sú prosperujúce a naďalej užívam 3x2 tbl. Duphastonu a 3x2 tbl. Magnézia a mám prísny kľudový režim.
    Tento týždeň v pondelok (v 12 tt) som absolvovala poradňu, kde bolo všetko v poriadku a babatka zodpovedali gestačnému týždňu (robili mi iba vonkajšie sono). V utorok som však opäť začala špiniť, strieda sa silnejšie špinenie s miernejším. Chcem Vás poprosiť o radu čo môže spôsobovať špinenie, ako dlho môžem špiniť a či sa dá niečo proti špineniu robiť. Samozrejme sa musím priznať že som zo špinenia vystrašená, ale snažím sa byť psychicky čo najviac v pohode.
    Ďakujem Vám veľmi pekne za odpoveď a prajem pekný deň.
    Veronika

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nedá sa nič robiť, to špinenie sa nedá nijako ovplyvniť. Dáva sa ascorutin ale je to iba symptomatická liečba. Musíte počkať ako to dopadne.

  • Drazdiva maternica

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, som prvorodicka, 27tt, mala by som zopar otazok...
    1. Dr. mi diagnostikovala drazdivu delohu-ako spoznam ze to nie je len "obycajne" tvrdnutie bruska?
    2. Nemoze to suvisiet s tym, ze beriem na stitnu zlazu Letrox1OO?
    Endokrinolog povedal, ze kontrola az po sestonedeli-bola som v 10tt. Nie je to neskoro??
    3. beriem 8tbl magnezia denne - nie je to vela?
    4. Po vaginalnom vysetreni mi napisala- krcok makky,2,5 cm -mam lezat. Je tu naozaj velke riziko predcasneho porodu?
    5. Niekedy mam bolesti v oblasti krizov-suvisi to s kontrakciami? alebo vobec s nicim...?
    6.Rozmer panvy mam 25,29,32 a 16, ten posledny je vraj malo -znamena to ze budem rodit sekciou? Myslite, ze sa panva este dostatocne roztiahne?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    1. nespoznáte to, ale keď sa nemení nález na krčku, tak momentálne nič nehrozí
    2. nie, ak ste kompenzovaná, tak je kontrola funkcie štítnej žľazy plne v kompetencii endokrinologa
    3. nie
    4. 2,5 cm nie je skrátený krčok, závisí však aj na jeho orientácii, prestupnosti a na dilatácii pošvových klenieb
    5. boelsti krížov zrejme súvisia so zmenou postoja v tehotnosti, je to svalovica chrbtových svalov
    6. vonkajšie panvové rozmery už sú iba orientačné a riadime sa nimi iba zriedka

  • hroziaci potrat

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň pán doktor,mám na Vás zopár otázok.som v 10.týždni, toto je moje druhé tehotenstvo.po pôrode prvého syna mi zistili trombofíliu mutácia FV Leiden a od začiatku tohto tehotenstva si pichám denne Fraxiparin.asi pred dvoma týždňami som začala krvácať, hospitalizovali ma s diagnózou hroziaci potrat a zistili, že sa mi v maternici vytvárajú krvné zrazeniny.plod rastie, už nekrvácam.chcem sa spýtať:
    1.môžu tie zrazeniny spôsobiť potrat alebo predčasný pôrod?
    2.môže trombofília spôsobiť, že dieťa bude mať nejaké vrodené vývojové chyby?prvý syn mal viaceré vrodené chyby srdca, doteraz nezistili príčinu.
    3.môžem rodiť spontánne alebo je nutný cisársky rez?
    Ďakujem za odpovede, pekný deň prajem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    1. tieto zrazeniny sú skor prejavom hroziaceho potratu ako jeho príčinou
    2. nie, liečená trombofília nie je príčinou vrodených chýb
    3. ak nie je iný dovod možete rodiť spontánne

  • zopár otázok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň, som v 23.t.t. a mám pár otázok
    1. doteraz mi nebolo robené gynekologické vyšetrenie, lekár tvrdí, že stačí ma odspodu vyšetriť až po 24.t.t., ozaj to stačí, alebo sa mám domáhať vyšetrenia, zatiaľ mi robili len soná a 2x brali krv
    2. pri prvom tehotenstve som bola hospitalizovaná kvôli vysokéme tlaku, a už znova mám vyššie hodnoty, dá sa ešte nejak predísť stavu, žeby ma museli hospitalizovať, mám malé dieťa a neviem si predstaviť ležať 4 mesiace
    3. podľa sona mi zistili, že placenta trochu presahuje cez bránku, sú nutné nejaké obmedzenia pre mňa, alebo stačí len obmedziť pohlavný styk?
    ďakujem veľmi pekne a pekný deň

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    1. ja osobne považujem vaginálne vyšetrenie za potrebné, ale nie je to nikde písané
    2. doporučuje sa vyšší príjem bielkovín, ale je to vačšinou neúčinné, ak budete mať preeklampsiu, potom je prísne sledovanie potrebné
    3.ak presahuje placenta cez bránku, je veľmi pravdepodobné že tak ostane a budete rodiť cisárskym rezom, vaginálny styk sa nedoporučuje, ostatné aktivity s mierou