Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,513 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Tretie tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    mám na Vás zopár otázok. Mám dve deti, ktoré som porodila cisárskym rezom. V budúcnosti by sme s manželom ešte jedno dieťaťko uvítali. Avšak pri druhom pôrode ma pán doktor upozornil, aby som nad tretím dieťaťom už nerozmýšľaľa. Rozprával mi to počas zákroku, čiže na nejaké otázky som v tej chvíli nemala náladu. Avšak z jeho slov som pochopila, že tretie neodporúča kvôli akýmsi zrastom, kvôli ktorým sa mu rana horšie zašívala. Myslíte si, že je niečo také možné? Stretli ste sa už s prípadom, kedy skutočne už tretí cisársky rez nebolo možné vykonať? Ak by som sa rozhodla pre tretie dieťa, je možné predtým urobiť nejaké vyšetrenia, či hrozí prasknutie jazvy a podobne? Ešte mám na Vás jednu otázočku....Tesne predtým, ako som zistila, že som druhýkrát tehotná, bola mi zistená ureuplazma. Keďže som mala nechránený styk, našťastie som nezačala brať lieky hneď a čakala som na menštruáciu. Tá však neprišla, zistila som, že som tehotná a tak som lieky proti ureuplazme doteraz vôbec nebrala. Našťastie tehotenstvo prebehlo bez komplikácií a keďže syn má 7 mesiacov a ja ho stále kojím, tak lieky stále neužívam. Preto sa Vás chcem spýtať, čo si myslíte o užívaní liekov proti ureuplazme, keď nemám žiadne príznaky. Pred otehotnením som síce mavala výtok 2 krát ročne, teraz som ho našťastie nemala už rok a pol. Je podľa Vás nutné užívať tieto lieky? Mohla by som mať v budúcnosti nejaké problémy z neliečenej ureplazmy?
    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nález som nevidel, ale všetko závisí na tom, ako sa podarila zašiť jazva na maternici. Zrasty po cisárskom reze bývajú, ale nie sú dovodom na to, aby žena nebola znovu tehotná. Ja osobne som sa však nestretol s prípadom, kedy by som nejako striktne zakazoval otehotnenie, snáď iba vtedy ak by bola jazva na maternici pozdľžna (čo sa už v podstate nerobí).
    Čo sa týka ureaplazmy, je v tom dosť chaos, lebo niektorí autori píšu, že nie je nebezpečná, že vlastne može byť normálnou flórou, iní ju doporučujú preliečiť vždy. Bola zistená asociácia s predčasným porodom, ale preventívna liečba je neúčinná.

Podobné otázky

  • 3. tehotenstvo

    , Autor: Marta13

    Dobry den,

    mam 30 rokov a dve deti rocne a 3 rocne. Tehotenstva a porod bol bez komplikacii. Nelecim sa na nic avsak po druhom porode mi nasli miernu diastazu (cvicim). Uvazujeme o tretom dietati. Ovplyvnila by diastaza tretie tehotenstvo alebo porod? A kedze mam male deti, je mozne dvihnut obcas 10 kilove dieta v tehotenstve alebo to moze poskodit plod? Dakujem za odpoved. Prajem pekny den.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    mierna diastáza je bežným následkom tehotností a pôrodu a pri treťom pôrode by nemala prekážať. Ani dvíhanie detí by nemalo vadiť.
    Ale neurobíte zle, ak skonzultujete špecialistu fyzioterapeuta, ktorý zhodnotí stav Vašej prednej brušnej steny.

  • Svetlo hnedý výtok v 32. týždni

    , Autor: Gréta2604

    Dobrý deň pán doktor. V 31gt. som sa ráno zobudila s pyžamom celým špinavým od hnedej krvi. Následne som bola hospitalizovaná a týždeň som pobudla v nemocnici. Záver: nízko nasadajúca placenta (neprekrýva bránku). Po prepustení som 3 dni strávila doma a objavil sa svetlo hnedý (miestami hlienovitý) výtok po utretí na papieri (nie na vložke). Opäť som hospitalizovaná, viac-menej na pozorovanie, nemám žiadnu liečbu. Plod je v poriadku, placenta sa neodlučuje, infekciu nemám, krčok sa neskracuje. Moja otázka: z čoho potom vzniká ten neustupujúci výtok? Je to normálne? Netreba uháňať na pohotovosť keď sa objaví? Pripadám si už ako hysterka. Je to moje tretie tehotenstvo (2xMA). Po druhom MA Aschermanov syndróm. Neviem, či tá poranená sliznica môže mať niečo s touto diagnózou, ktorá však bola preliečená, zrasty odstránené, cyklus obnovený. Ďakujem za Vašu odbornú radu.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak máte nízko nasadajúce lôžko, krvácať môžete z okraja lôžka aj keby neprekrývalo bránku. Placentu by som odporúčal poriadnu ultrazvukom vyšetriť, aby sa vylúčila aj patologická placentácia (vrastená placenta) ak Vám robili kyretáže pre missed abortus, je tu isté riziko aj tejto komplikácie.

  • Tretie tehotenstvo

    , Autor: miska22

    Dobrý deň pán doktor.
    Mám za sebou dve sekcie. Druhá bola pred 6 rokmi. Teraz som zas tehotná. No mám veľké obavy, pretože počas druhej sekcie mi p. doktor zistil veľké a komplikované zrasty. Sekciu mi robil našťastie skúsený doktor (p. Plank). Hoci som nebola rizikova pacientka, ktoré ma on na starosti, asi vyššia moc zasiahla a tesne pred mojou sekciou musel necakane vymenit kolegu. Na sale som citila velmi napatu a vaznu situaciu. Doktor stale hovoril, ze on normalne nevie co moze rezat, dokonca v zavere povedal inštrumentarke aby mu podala nejaky nastroj (nazov si nepamatam), ze to je na jeho zodpovednost. Nastastie vsetko dobre dopadlo, no p. doktor mi este na pooperacnu izbu prisiel povedat, ze za svoju prax videl vela pripadov, ale ja som ho teda riadne potrapila. Moja gynekologicka mi potom na kontrole povedala, ze a ak by sa kvoli niecomu islo do brucha tretikrat, tak to bude este horsie. Kvoli tejto situacii zvazujem ako sa zachovat. Bola by tretia sekcia v mojom pripade naozaj riskantna?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    neviem dôvody Vašich cisárskych rezov, ale napríklad stav po cisárskom reze je aj kvôli menej devastačným následkom na organizmus ženy dôvodom, aby sa ženám odporúčal prirodzený pôrod po cisárskom reze. Samozrejme aj prvý pôrod by sa mal ideálne viesť tak, aby neskončil zbytočne cisárskym rezom, nemocnice by mali zverejňovať svoje štatistiky, aby sa tehotné mohli zorientovať a kvalifikovane rozhodnúť, kde im hrozí najmenšie nebezpečenstvo zbytočného cisárskeho rezu. Zahraničné odborné spoločnosti pôrodníkov tlačia na to, aby sa cisárske rezy robili iba v nevyhnutných prípadoch, aby sa nevykonávali neindikované operačné výkony na tehotných ženách. Preto krajiny s najkvalitnejšou zdravotnou starostlivosťou (škandinávia, česká republika, holandsko) majú nízke frekvencie cisárskych rezov, pričom majú aj najlepšie výsledky pre novorodencov.
    Dokonca momentálne zahraničné odborné spoločnosti odporúčajú aj ženám po 2 cisárskych rezoch prirodzený pôrod, pretože riziko komplikácii nie je vyššie ako pri pôrode po jednom cisárskom reze. To si myslím, že by mohla byť pre Vás dobrá alternatíva. Skúste si na internete nájsť o tom informácie a zvážte, či by ste sa do toho pustila, na našej klinike s prirodzeným pôrodom po dvoch cisárskych rezoch máme dobré skúsenosti.
    Ak nie, potom samozrejme je alternatíva aj plánovaný cisársky rez, ktorý by mal prevádzať skúsený operatér, ktorý bude počítať s tým, že máte po operáciách v dutine brušnej zrasty, s čím sa občas stretávame a vieme to efektívne operačne vyriešiť.
    Na koniec nerád spomeniem aj alternatívu, že stav po opakovaných cisárskych rezoch je aj zdravotnou indikáciou k umelému ukončeniu tehotnosti. Ja si však myslím, že by to bola vo Vašom prípade škoda, pretože máte oveľa lepšie alternatívy, na konci ktorých budete matkou troch detí.

  • tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den prajem,
    chcela som sa Vas opytat, ci moze nezahojeny krcok nejako negativne vplyvat na tehotenstvo. Do spravy mi pri prvej navsteve napisal dr. - cervix ektropium. Krcok nie je zahojeny od posledneho porodu, t.j 19mes dozadu. Momentalne som v 5-6t, je to tretie tehotenstvo. Dakujem pekne.

  • Tehotenstvo po missed abort

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Moje prvé tehotenstvo prebehlo v poriadku a bolo ukončené cisárskym rezom v oktobri 2008 kvoli nepostupujúcemu pôrodu (dieťa malo 2x obtočenú pupočnú šnúru okolo krku - narodilo sa zdravé). Druhé tehotenstvo skončilo v januári 2011 v 13. tt ako missed abort - na poradni zistila pani doktorka, že plodu už nebije srdiečko a má dlžku len 1,98 cm. Teraz som opäť tehotná (posledná menštr. bola od 15.04.), takže som v 7. tt. Na poradni u gynekologa som ešte nebola, telefonicky ma objednali až na 15.júna. A s tým súvisia aj moje otázky: Bude toto tretie tehotenstvo posudzované ako rizikové? Nemala som už skôr absolvovať prvú poradňu, keďže som už raz prekonala missed abort? Ako často by som mala chodiť do poradne ku gynekologičke?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    potrat v I. trimestry je bežná záležitosť a nič neznamená, Vaša ďalšia gravidita sa berie ako normálna, a stačí bežná starostlivosť.