Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,189 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Porod sekciou

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pan doktor,
    neviem, ci moja otazka nie je trochu hlupa, ale nemam sa koho opytat, kedze moj osetrujuci lekar je asi z mnozstva prace dost nervozny...:( Za tri tyzdne by som mala ist rodit sekciou, a chcem sa informovat, ci je nejaky rozdiel madzi spinalkou a epiduralkou. Ak ano, tak aky? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    spinálna anestéza sa podáva pod tvrdú plenu miechy a látka preniká priamo do miechy. Epidurálna anestéza sa podáva pred tvrdú plenu a umrtvuje nie priamo miechu ale nervy, ktoré z nej vystupujú.
    Obe sú spoľahlvié, iba epidurálna nastupuje trošku neskor.

Podobné otázky

  • Hernia v tehotenstve

    , Autor: moni.m

    Pekný deň prajem.
    V 28. týždni tehotenstva mi zistili slabinový pruh. Bolesti a opuch som mala už dlhšiu dobu, ale pripisovali sme to rastúcemu brušku a podobne. Chirurg skonštatoval, že opuch a bolesť sa budú rastúcim bruškom zhoršovať , ale kým to nie je akútne operovať ma samozrejme nebudú. Jediné odporúčania sú netlačit dlho a silno na stolicu , oddychovať a podobne. Chcem sa spýtať, či je vhodné rodiť prirodzene , ak je pruh bolestivý, pri záťaži (stačí dlhšia chôdza) opuch rastie a bolesti sú väčšie . Môžem v takomto prípade sama apelovať na pôrod sekciou ? A tiež , či popri sekcii je možné vyriešiť priamo aj pruh ?
    Poradňu mám až o tri týždne, preto sa skúšam informovať takýmto spôsobom . Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    sekcia je veľká operácia s dlhodobými následkami na zdravie matky aj novorodenca. Pruh nie je dôvodom na cisársky rez, ženy s herniou rodia bez problémov. Po pôrode sa často stav upraví sám bez potreby operácie.

  • Silné bolesti chrbtice v tehotenstve

    , Autor: Smetana14

    Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. Momentálne som v 33. tt (podľa PM), (podľa posledného usg v realizovaného v 32. tt je bábätko o týždeň popredu, čiže teraz v 34. tt), moje druhé tehotenstvo (počas prvého som takéto problémy nemala). Od detstva (od 10 rokov) som sa liečila na reumatoidnu artritídu HLA B27 pozitiv, ktorá v dospelosti prešla do axiálnej spondylartritídy (s postihnutím celej chrbtice), prítomná i bilat. sakorilitída II. štádium.
    Som sledovaná u reumatológa, ako aj neurológa, ktorý mi v prvom tehotenstve odporučili, kvôli nálezom na chrbtici, pôrod sekciou, ktorý bol nakoniec aj realizovaný. Reumatológ, ani neurológ mi momentálne kvôli tehotenstvu lieky neodporúčajú užívať. Užívam len Magnesium 4 tablety/deň. Snažím sa pravidelne cvičiť tehotenskú jogu, príp. pilates, keďže aj pred tehotenstvom som takmer každý deň cvičila, hlavne kvôli eliminovaniu bolestí chrbta. Používam aj tehotenský podporný pás.
    Momentálne sa mi však enormne zhoršili bolesti, hlavne krčnej chrbtice (trpím závratmi), tiež hrudnej chrbtice a krížov, kvôli čomu mám aj problémy s chôdzou. Gynekologička mi na poradni na moju otázku, či môžem užívať Paralen 500, takmer každý deň, nakoľko mám problém aj v noci nájsť si nebolestivú polohu na spánok, odporučila užívať tablety Guajacuran, avšak hneď hodinu a pol po užití prvej tablety sa mi náhle natoľko zhoršili závraty, že som skončila na pozorovaní v nemocnici, keďže som nemohla ani stáť na nohách.
    Chcela by som preto vedieť ešte názor iného odborníka na užívanie Paralenu v treťom trimestri, keďže v lekárni mi bolo povedané, že sa v 3. trimestri neodporúča. Snažím sa ho užívať naozaj len vtedy, keď už sú bolesti neznesiteľné, väčšinou užijem 1/2 tablety, a ak nezaberie, tak až potom si dám druhú 1/2, a taktiež sa snažím neuživať viac ako 1 tabletu denne.
    A taktiež by som sa chcela čisto hypoteticky spýtať, či sa tehotenstvo môže kvôli zdravotnému stavu matky ukončiť aj skôr (samozrejme po ukončení 36-teho tt). Mám totiž veľké obavy ako zvládnem zvyšok tehotenstva, ak by malo byť tehotenstvo trvať celých 40, príp. ešte viac týždňov. Prvý pôrod som mala v 38. tt (to som bola však od 27. tt otvorená na špičku prsta, v kľudovom režime až do konca tehotenstva, pravdepodobne kvôli opakujúcim sa infekciám, momentálne takéto problémy nemám).
    Vopred Vám veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ultrazvuk v 32. týždni NEMOŽE POSUNÚŤ TERMÍN PORODU, ste momentálne v tom týždni, ktorý sa stanovil pri ultrazvuku na začiatku gravidity, iba je plod o niečo väčší, čo je normálne.
    Reumatoidná artritída ani spondylartritída nie sú dôvodom na cisársky rez, ale to už zrejme nezmeníme. Ideálne je neliečiť a iba odporučiť operáčný pôrod "pre istotu".
    Paralen je aj na konci tehotnosti bezpečný, pretože účinkuje trocha inak ako ostatné protizápalové lieky, ktoré sa neodporúčajú.
    Liečbu by mal riadiť reumatológ, zo skupiny antireumatík by mal vybrať lieky, ktoré Vám pomôžu a neohrozia plod, prípadne by mal riadiť Vašu fyzioterapiu.
    Cisársky rez sa dá urobiť aj skôr, ak je to indikované, ale pôrod plánovaným cisárskym rezom zvyšuje pre novorodenca riziko celoživotných komplikácii a ak sa robí pred 39. týždňom, tak sa toto riziko ešte zvyšuje, preto je ideálne ak sa dá, počkať aspoň do ukončeného 39. týždňa.

  • Jazva po sekcii v 2. tehotenstve

    , Autor: Danushik

    Dobrý deň, som druhýkrát tehotná (24tt). V prvom tehotenstve som mala pôrod sekciou, pred 4 rokmi. Nemala som nijaké problémy pri zahojení rany ani neskôr. Teraz však začínam pociťovať také pálenie v jednej časti jazvy, akoby vnútri, nie na pokožke. Paradoxne ma to zvykne bolieť na večer, v pokoji keď ležím. Chodievam cvičiť tehotenskú jogu, primerane sa hýbem a pri aktivite ma to nikdy nebolí, len keď niekedy oddychujem. Mám sa niečoho obávať? Vyhnúť sa cvičeniu? Alebo je to normálne? Ak sa zvykne stupovňovať bolesť pri jazve, musí byť automaticky aj druhý pôrod sekciou? Poradňu u môjho gynekologa mám až o 2 týždne.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nedá sa takto presne určiť, či sa jedná o problém s jazvou, alebo Vás bolia zrasty, ktoré po cisárskom reze vznikajú pomerne často. Močový mechúr môže byť vytiahnutý nad jazvu a pri jeho naplnení, môže byť bolestivý.
    Ultrazvukom sa dá síce jazva orientačne zhodnotiť, ale nález iba zriedka koreluje s klinickým stavom.

  • Pôrod sekciou alebo klasicky?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor,mám uterus septus,prvé dieťa sa mi narodilo sekciou ,teraz čakám druhé dieťa po 5 rokoch,chcela by som počuť váš názor,či tá sekcia bola kvoli tomu,že dcéra bola koncom panvovým alebo kvoli maternici?a čo ma čaká teraz?prichádza do úvahy aj spontánny pôrod,veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    sekcia bola kvoli koncu panvovému a ten bol kvoli septu. O septe zrejme pred sekciou ani nevedeli.
    Ak bude dieťa hlavičkou, nie je dovod na cisársky rez, ale máte vyššie riziko, že znovu plod ostane zadočkom.

  • epidurál alebo sekcia?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Vážený pán Dr. Záhumenský,
    už dlho sledujem Vašu poradňu, veľakrát mi počas tehotenstva pomohla a hlavne dodala odvahy riešiť problémy aj inak, ako je zvykom na Slovensku. Dospela som do posledného štádia tehotenstva a od pôrodu ma už len mesiac. Chcela by som sa Vás opýtať na Váš názor. Kvôli úrazu chrbtice mi ortopéd odporučil pôrod sekciou, ale niekoľkokrát mi prízvukoval, že rozhodnutie je na mne, že poúrazový stav nie je až taký vážny, že by bola sekcia bezpodmienečne nutná. Som teraz na vážkach, či ísť na sekciu alebo zvoli epidurálnu anestézu. Intuitívne by som bola za to druhé, ale trošku sa obávam, či práve tá časť chrbtice (krížová), ktorá prekonala úraz, nebude nejak príliš utlmená a ja nebudem vedieť odhadnúť intenzitu tlačenia. Druhým problémom je aj to, že v meste, kde sa chystám porodiť cez víkend epidurálnu anestézu neposkytujú a ak to vyjde akurát na víkend, tak neviem....
    Ďakujem Vám za Váš názor gynekológa, ako aj za "politické vsuvky", ktoré sú mimoriadne trefné.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vyjadrenie ortopéda je veľmi zavádzajúce a hlavne mňa ako porodníka by to "vytočilo" do biela.
    Pretože, on sa má vyjadriť, či poranenie chrbtice bráni spontánnemu porodu a nie to nechať na Vás. Osobne si myslím, že zrejme dovod na cisársky rez nemáte, je to čistý alibizmus.
    Epidurálna analgézia je výborná, jej hlavnou výhodou, pri dobrom dávkovaní je, že nepotláča pocit nutkania na tlačenie a ženy pekne spolupracujú aj s ňou. Vyššie percento kliešťových porodov pri epidurálnej analgézii sa vysvetľuje tým, že porodníci vďaka svojej netrpezlivosti pri epidurále radi prevedú kliešte, pretože to pacientku nebolí. Porodom s epidurálom sa treba učiť.
    Politické vsuvky sú moje zúfalé výkriky do tmy .)