Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,200 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • cesta

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,

    chcela by som Vás poprosiť o Váš názor, možno len o ukľudnenie. Som v 28 tt a naskytla sa mi výborná možnosť pracovnej cesty do zahraničia (nie lietadlom) na 12 dní. Konzultovala som cestu aj s mojim gynekológom, ktorý mi po kontrole povedal, že krčok je výborne uzatvorený a aj všetko ostatné je v poriadku a že podľa neho ísť môžem, však tehotenstvo choroba nie a koniec koncov v krajinách EU ma predsa nenechajú ležať na ulici. Komerčná poisťovňa ma poistiť už samozrejme nechce, ale EU preukaz poistenca mi platí. Sama sa cítim fajn, ale po "rodinných" rozhovoroch som trocha zneistela. Čo v takýchto prípadoch radíte Vašim pacientkam Vy? Veľmi pekne Vám ďakujem za odpoveď a želám všetko dobré, osobne aj pracovne.
    Alica

Podobné otázky

  • Streptokok a podanie atb

    , Autor: Nika_25


    Dobrý deň pán profesor,

    ďakujem za predošlú odpoveď ohľadom GBS v tehotenstve.

    Mala by som ešte doplňujúcu otázku. Ak by sa pri pôrode nestihli podať antibiotiká do žily matke včas, podajú sa preventívne novorodencovi alebo sa bude sledovať jeho stav a podajú sa mu až pri objavení príznakov nákazy?

    Môže podanie atb do žily matky alebo priamo novorodencovi negatívne ovplyvniť jeho mikrobióm, resp. či to nejako negatívne ovplyvní bakteriálnu flóru matky a tým aj bábätko keď prechádza pôrodnými cestami.

    Nedostala som žiaľ priestor na zodpovedanie týchto otázok na poradni a preto budem veľmi vďačná za Váš názor a čas.

    Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pri prevencii GBS sa podáva čistý penicilín, ktorý má veľmi úzke spektrum účinnosti a preto iba minimálne ovplyvňuje mikrobiom.
    Ak sa nestihnú podať včas, novorodenec sa sleduje, preventívne sa mu ATB nepodáva.

  • Krčok

    , Autor: Lucik...

    Dobrý večer,
    chcem sa opýtať, aktuálne som v 30tt, beriem už viac ako mesiac Utrogestan 0-0-2 tbl kvôli skracovaniu krčka, v pondelok som bola na poradni u svojej gynekologicky kde mi zistila zhoršený nalez krčka na 25mm s tým že pri tvrdnuti 19-20mm, odporučila má na hospitalizáciu kde som hneď išla a včera má po 2 dňoch prepustili s tým, že tvrdnutie brucha ktoré som mala často aj pri tom ako som mesiac doma ležala je fyziologické, napichali ma magneziami a aj naďalej mam doma brať svoj Magnerot a odporučili sledovať krčok každé 2 týždne u svojej doktorky. Mám aj ATB na opakovaný zápal močových ciest. Chcem sa ale opýtať, doktorka mi odporučila kludovy režim s liečbou ale teraz v sobotu mame svokrovu oslavu kam treba autom cestovať cca hodinu. Na oslave by som samozrejme ležala, miestami sedela ak sa bude jesť. Ide mi o to, či mi odporúčate na takúto oslavu ísť aj s tou cestou po našich rozbitých cestách kde to v aute riadne natriasa alebo radšej mam ostať doma ležať ako doteraz a neriskovať to? Na oslave bude dosť ľudí a deti, takze bude tam aj hluk a tak ako na oslave býva. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    kľudový režim nepredlžuje graviditu, problém s oslavou vidím skôr v tom, že budete vzdialená od Vašej pôrodnice, ak by sa náhodou niečo stalo (zrejme sa nič nestane). Dôležité je naozaj sledovanie dynamiky dlžky krčka na rajone a utrogestan. Je možné, že po vyliečení infekcie močových ciest sa situácia ukludní.

  • Syndrom lepivych dosticiek, tehotenstvo a cesta lietadlom

    , Autor: Silvie

    Dobry den, p. doktor,

    minuly tyzden som zisiatila, ze som tehotna (uplny zaciatok, este cakam na uplne potvrdenie od lekara)

    Mam diagnostikovany syndrom lepivych dosticiek. Kazdeho pol roka som kontrolovana a monitorovana.
    Posledne vysetrenia bolo v poriadku, dokonca mam vysadenu profilakticku liecbu aspirinom (asi rok).

    Buduci tyzden ma caka let cca 1h 40min. Myslite si, ze by som mala radsej nasadit aspirin pred letom? Alebo je este skoro, aby v cca 4-5 tyzdni tehotenstva diali zmeny, ktore mozu mat vplyv na SPS, resp. ci je skoro mysliet na riziko tromboz.

    Dakujem a pekny den prajem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    toto by ste mala prebrať s Vašim hematológom, pretože on riadi Vašu liečbu a vie odhadnúť riziko trombozy. Osobne sa nazdávam, že by ste si anopyrín mala nasadiť. Škoda, že ste plánované otehotnenie predom nekonzultovala s hematologom, žena s chronickým ochorením by mala mať predkoncepčné konzultácie so špecialistom presne z týchto dôvodov, aby sa určil postup počas tehotnosti za rôznych okolností.

  • Otvorená na 3cm

    , Autor: Luckatsc

    Dobrý deň pán doktor.Mám spotrebovaný krčok a som otvorená na 3 cm.Prepustili ma domov nakoľko takyto nález pretrvával týždeň.Dnes som 36+5tt...V sobotu budem ukončený 37tt.Kamarátkin syn má krštiny a zavolali nás tam.Môžem ísť na krst s takýmto nálezom alebo mám doma ležať? Samozrejme pobalená v aute keby dačo.Cesta z krstu do pôrodnice je 23km ☺️...Jedna doktorka mi to dovolila ale tej druhej čo ma vyšetrovala keď ma lrepúšťali som sa nespýtala.Nález sa nezmenil.Ďakujem za odpoveď ☺️

  • Bolesť v pravom boku vystrelujuca do nohy

    , Autor: Lenik1999

    Dobrý deň, som v 19tt a trápia ma bolesti v pravom boku. Bolest vystreluje do pravého podbruska a zároveň pravej časti krížov, odtiaľ sa šíri niekedy aj do pravého stehná a lýtka. Nejaké rady ako si pomôcť? Je to z roztahovania maternice, alebo z ortopedickej oblasti ?Poprípade hrozí mi potrat ? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    skôr to vyzerá na príčinu v močových cestách, je možné, že máte rozšírenú panvičku obličky, čo je v tehotnosti častý úkaz, pretože je znížená pevnosť steny močovodu. Pátral by som týmto smerom, ultrazvuk obličky a vyšetrenie moču,.