Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,568 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Otvorená na 3cm

    , Autor: Luckatsc

    Dobrý deň pán doktor.Mám spotrebovaný krčok a som otvorená na 3 cm.Prepustili ma domov nakoľko takyto nález pretrvával týždeň.Dnes som 36+5tt...V sobotu budem ukončený 37tt.Kamarátkin syn má krštiny a zavolali nás tam.Môžem ísť na krst s takýmto nálezom alebo mám doma ležať? Samozrejme pobalená v aute keby dačo.Cesta z krstu do pôrodnice je 23km ☺️...Jedna doktorka mi to dovolila ale tej druhej čo ma vyšetrovala keď ma lrepúšťali som sa nespýtala.Nález sa nezmenil.Ďakujem za odpoveď ☺️

Podobné otázky

  • Baktérie a otváranie v tehotenstve

    , Autor: MirkaP

    Dobrý deň,
    Aktuálne som v 26 týždni tehotenstva, už mesiac otvorená na 3cm s funelingom krčka. V pôvodných steroch mi zistili streptokoka, ktorého vyliečili antibiotikami. Nález je po mesiaci nezmenený (stále 3cm). Opakovane mi však v steroch vychádza baktéria enterococcus faecalis, ktorú liečili macmirorom a potom ampicilinom no neúspešne. Nemám však žiadne ťažkosti v súvislosti s touto baktériou. Zaujímalo by ma, či môže táto baktéria spôsobovať ďalšie otváranie a zhoršovanie nálezu. Ďakujem veľmi pekne. Pekný deň prajem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pri otvorení krčka na 3 cm nie je možné hovoriť o funnelingu. Ak ste takto výrazne otvorená, určite by Vás mali hospitalizovať a zvážiť nejaké opatrenia na prevenciu odtoku plodovej vody takto skoro.
    Osobne si myslím, že máte krčok dlhý 3 cm a nie že ste takto otvorená.
    Enterococcus je normálna súčasť pošvovej flory a nemusí sa liečiť.

  • Pôrod na spadnutie

    , Autor: Luckatsc

    Dobrý deň pán doktor.Píšem vám ohľadom môjho stavu.V utorok som prišla do nemocnici bola som 35+3tt...Nález bol spotrebovaný krčok a otvorená na 3cm.Dostávala som magnézium do žily.Pred včerom po ukončení 36tt ma z magnezia odpojili a jedla som len v tabletkach.Cely čas mám tvrdnutie brucha a bolesti krížov.Cítim to celkom intenzívne ale dá sa to vydržať.Včera a dnes (36+2tt) som znova zapojená na magnezku a cgceli ma prepustiť dnes no doktori usúdili,že ma nechajú do piatku nakoľko mám to tvrdnutie brucha a chcú počkať do konca 37tt...Na ctg záznamoch mi ukázalo kontrakciu a včera pred magneziom už dve kontrakcie.Dnes na pásoch žiadnu.Viete mi povedať načo ma nechávajú v nemocníci a či mi naozaj pri týchto nálezoch hrozí v tomto týždni porodiť? Neviem ako funguje to ctg ale kontrakcie ukázalo ale necítila som to ako bolesť.Je možné že cítim kontrakcie ako bolesť chrbta a tvrdnutie? Bojím sa že nebudem vedieť že to prichádza.Nakoľko necitim kontrakcie ani otváranie...Citim len stuhnuté brucho a bolesť chrbta ktorá nieje v intervaloch ale je stála...Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nález je naozaj výrazne pokročilý, ale hospitalizácia nepredlži graviditu. Kľudne môžete na začiatok pôrodu čakať aj doma, ale závisí aj na tom, akú máte dostupnosť do nemocnice, lebo pôrod môže pri taktom pokročilom náleze pokračovať celkom svižne, predovšetkým po odtoku plodovej vody. Pravé pôrodné bolesti rozpoznáte, sú typické svojou intenzitou a pravideľnosťou. Ale ani napriek pokročilému nálezu nemusíte predčasne porodiť, u nás sme sledovali rodičku od 33. týždňa otvorenú na 5 cm, a donosila do termínu /bola doma/.

  • Spotrebovaný krčok a otvorená na 3cm

    , Autor: Luckatsc

    Dobrý deň pán doktor.Včera ma hospitalizovali do nemocnice 35tt+3dni s nálezom otvorenia 3cm a spotrebovanym krčkom.Do nemocnice som šla ale s inym problemom a to žltozelenym vytokom a svrbenim.Dnes mi spravili kultivaciu a ležim s vyvyšenou panvou a dostávam magnezium.Chcem pre bábätko len to najlepšie ale čo sa týka tej vyvyšenej panvy cítim,že je to nadmieru neprijemné aj mne aj bábätku.Mne sa ťažko dýcha,boli ma z tej polohy chrbat a častejšie mi tvrdne brucho.Dcérka síce nenalieha toľko hlavičkou do spodku ale bruško mi prevýsa a cítim ako ju tlačí do jedneho miesta a z toho mi tvrdne brucho...Chcem sa vás opýtať.Zanedbám niečo keďže ležím viac natlačená hore k posteli aby som mala jedine nohy do šikma? Táto poloha mi sposobuje viac utrpenia ako užitku ale ak mi poviete že je to pre bábätko doležite tak sa do nej dám.Ďakujem za odpoveď☺️

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    táto poloha s podložením panvy je obsolentná a nemá význam, iba zbytočne zaťažuje pacientku.
    Okrem toho ste v 36. týždni tehotnosti, takže Vaše dieťa má obrovskú šancu, že aj po predčasnom pôrode bude zdravé, žiadne opatrenia nie sú potrebné, ani kľudový režim a ani magnézium. Nie je potrebné podať kortikoidy na zrenie pľúc, u nás by sme Vás prepustili domov, lebo hospitalizácia nepredlžuje tehotenstvo.

  • Tvrdnutie a otváranie sa

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    pred 2 týždňami som bola hospitalizovana, napisem dovod: tvrdnutie v pobr., v posve belavy fl, hrdlo cele, vonk br pre špic, dalej CK uzavrety, sakr., ut mierne tonizovany, palp.nebol vyš. 28+1tt.

    Po dnešnej kontrole mám ísť opät na prijem do nemocnice : grav.30tt, subj tvrdnutie v podbr. palp.: hrdlo skrátené, vonk br pre prst volne, vnutor pre prst tesne, ut tonizovany, palp.nebol

    Chcem sa spýtat, ci sa to tak velmi zhorsuje, ze je nutna hospitalizacia. Doma uzivam mag.500mg/3xdenne asi tyzden. Viem, ze kazda zena je individualna, ale mam kamaratku ktora bola od 5mes.otvorena na 3cm, mala tvrdnutie a pomohlo jej uzivanie mag.500mg a nemala ziadnu hospitalizaciu. Som velmi vystrasena, nakolko mi moj gynekolog poriadne nevysvetlil pre a proti.

    Dakujem Vam za Vasu odpoved.

    S pozdravom

    L.Prívarova

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    chýba mi najdoležitejší údaj - cervikometria, dlžka krčka meraného ultrazvukom. Ak je viac ako 25 mm, tak je riziko predčasného porodu malé.