Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,802 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Pôrod na spadnutie

    , Autor: Luckatsc

    Dobrý deň pán doktor.Píšem vám ohľadom môjho stavu.V utorok som prišla do nemocnici bola som 35+3tt...Nález bol spotrebovaný krčok a otvorená na 3cm.Dostávala som magnézium do žily.Pred včerom po ukončení 36tt ma z magnezia odpojili a jedla som len v tabletkach.Cely čas mám tvrdnutie brucha a bolesti krížov.Cítim to celkom intenzívne ale dá sa to vydržať.Včera a dnes (36+2tt) som znova zapojená na magnezku a cgceli ma prepustiť dnes no doktori usúdili,že ma nechajú do piatku nakoľko mám to tvrdnutie brucha a chcú počkať do konca 37tt...Na ctg záznamoch mi ukázalo kontrakciu a včera pred magneziom už dve kontrakcie.Dnes na pásoch žiadnu.Viete mi povedať načo ma nechávajú v nemocníci a či mi naozaj pri týchto nálezoch hrozí v tomto týždni porodiť? Neviem ako funguje to ctg ale kontrakcie ukázalo ale necítila som to ako bolesť.Je možné že cítim kontrakcie ako bolesť chrbta a tvrdnutie? Bojím sa že nebudem vedieť že to prichádza.Nakoľko necitim kontrakcie ani otváranie...Citim len stuhnuté brucho a bolesť chrbta ktorá nieje v intervaloch ale je stála...Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nález je naozaj výrazne pokročilý, ale hospitalizácia nepredlži graviditu. Kľudne môžete na začiatok pôrodu čakať aj doma, ale závisí aj na tom, akú máte dostupnosť do nemocnice, lebo pôrod môže pri taktom pokročilom náleze pokračovať celkom svižne, predovšetkým po odtoku plodovej vody. Pravé pôrodné bolesti rozpoznáte, sú typické svojou intenzitou a pravideľnosťou. Ale ani napriek pokročilému nálezu nemusíte predčasne porodiť, u nás sme sledovali rodičku od 33. týždňa otvorenú na 5 cm, a donosila do termínu /bola doma/.