Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Krčok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer,
    chcem sa opýtať, aktuálne som v 30tt, beriem už viac ako mesiac Utrogestan 0-0-2 tbl kvôli skracovaniu krčka, v pondelok som bola na poradni u svojej gynekologicky kde mi zistila zhoršený nalez krčka na 25mm s tým že pri tvrdnuti 19-20mm, odporučila má na hospitalizáciu kde som hneď išla a včera má po 2 dňoch prepustili s tým, že tvrdnutie brucha ktoré som mala často aj pri tom ako som mesiac doma ležala je fyziologické, napichali ma magneziami a aj naďalej mam doma brať svoj Magnerot a odporučili sledovať krčok každé 2 týždne u svojej doktorky. Mám aj ATB na opakovaný zápal močových ciest. Chcem sa ale opýtať, doktorka mi odporučila kludovy režim s liečbou ale teraz v sobotu mame svokrovu oslavu kam treba autom cestovať cca hodinu. Na oslave by som samozrejme ležala, miestami sedela ak sa bude jesť. Ide mi o to, či mi odporúčate na takúto oslavu ísť aj s tou cestou po našich rozbitých cestách kde to v aute riadne natriasa alebo radšej mam ostať doma ležať ako doteraz a neriskovať to? Na oslave bude dosť ľudí a deti, takze bude tam aj hluk a tak ako na oslave býva. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    kľudový režim nepredlžuje graviditu, problém s oslavou vidím skôr v tom, že budete vzdialená od Vašej pôrodnice, ak by sa náhodou niečo stalo (zrejme sa nič nestane). Dôležité je naozaj sledovanie dynamiky dlžky krčka na rajone a utrogestan. Je možné, že po vyliečení infekcie močových ciest sa situácia ukludní.

Podobné otázky

  • Krčok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem,

    momentálne som 32+5tt tehotná. 24.8. mi gynekológ cervikometriu nameral 3,6cm. Tento víkend som bola na pohotovosti pre podozrenie odriekania hlienovej zátky, čo sa nepotvrdilo, a vyšetrili ma po hmate a nález bol krčok hmatom 2cm, bránka vonkajšia na špic. 3.9. som mala poradňu, kde mi lekár preistotu zase robil cervikometriu a bola 3,2cm, neotvaram sa.
    Obavám sa však toho skrátenia z 3,6cm ma 3,2cm a tej bránky na špic.
    Kontrolu mám až 24.9. Myslite si, že je nález v poriadku aj s tým skrátením na tento týždeň a nehrozí mi predčasný pôrod a že ta kontrola 24.9 stačí? Ďakujem za odpoved.

  • Skrátený krčok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    som 34tta na poradni mi doktorka oznamila ze sa mi skratil krcok, neviem na kolko cm ani nic.. Ze je to vazne a dost skoro aby sa to dialo. Mam brat magnezium 3x denne a lezat. Po tyzdni kontrola a ze ak sa to nezlepsi tak ist do nemocnice.. Sem tam mi stvrdne brucho ale je to napriklad ze pol minuty a prejde to. Babatko ma podla velkeho ultrazvuku v 31tt skoro 2kg. Mierne ma tym vydesila tak by som rada poznala nazor aj ineho gynekologa.Je treba taky extremny kludovy rezim? Som prvorodicka, ci je teda mozny aj predcasny porod. Velmi pekne dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na to sa nedá reagovať, ak nemáte zmeraný krčok, osobne si myslím, že sa nič vážne nedeje v 34. týždni už môže byť krčok skrátený vždy.

  • Cervikometria 25mm,21tt

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pekný deň Pán doktor,
    v 21tt mi bol nameraný krčok 25mm, daná liečba Progesteron,Magnerot,kľudový režim.
    T.č.24tt nález rovnaký,drží to zatiaľ.
    Viem, že každý organizmus ženy je iný, ale máte skúsenosti,aby nám to vydržalo aspon najbližšie 3m? Vyhli sa možnej hospit., kedže doma mam 10m dieťa. Každá kontrola je pre mňa riadny stres či sa to opäť neskrátilo alebo či stojíme na tom istom ;)
    Prvé teh.som mala to isté len vtedy sa krčok skrátil až v 30tt na 16-17, 2týž hospit.,tá istá liečba, dokonca som prenášala,pôrod mi vyvolávali a skončilo to akút.sekciou.
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak ste prvý pôrod neporodila predčasne tak riziko že by ste rodili predčasne teraz je pomerne malé. 25 mm je hraničný nález.
    Hlavne Vás chcem varovať pred kľudovým režimom, nikde nie je dokázané, že by znižoval riziko predčasného pôrodu ale spôsobuje rednutie kostí a zvyšuje riziko trombozy. Samozrejme vynechajte namáhavé aktivity ale žite pomerne normálny život s prechádzkami.

  • Skrátený krčok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pekný deň želám,
    TP som mala najskôr vypočítaný na 17.9 neskôr mi hovorili už aj iné, ale tak dajme tomu že som v týždni tehotenstva v rozpätí 37-39. Začiatkom tohto mesiaca som bola s bolesťami bruška (po 3dnovej viróze) u svojho lekára, ktorý mi povedal, že sa mi skracuje krčok. 15.8 som mala krčok na 1cm skrátený, a dovtedy som mala samozrejme kľudový režim, oddych, žiaden pohlavný styk, cvičenia len dopĺňať Mg a oddychovať. Chcem sa teda opýtať, keďže som už relatívne v týždni kedy by pôrod prichádzal do úvahy - môžem začať cvičit s anibalom, pripadne na fit lopte a iné cvičenia, či tiež môžem mať pohlavný styk s manželom, … byť fyzicky aktívnejšia. Je to moje prvé tehotenstvo, momentálne sa cítim fyzicky v poriadku, posledný týždeň menštruáčné bolesti večer a v noci pripadne ráno.

    Ďakujem veľmi pekne.

  • kvapka krvi - tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, som v 28 týždni tehotenstva. Včera som si na nohavičkách našla maličkú bodku krvi. Následne som si dala intímku aby som zistila či sa tam ešte nejaká objaví znova a bola tam maličká bodka na tom istom mieste. Avšak neprišla som na príčinu, nevyzerá že by to bola krv z pošvy, nakoľko mávam bielo priesvitný výtok a ten bol v poriadku bez zafarbenia a táto malá krvavá bodka bola oveľa vyššie ako pri vstupe do pošvy, na toaletnom papieri tiež nebola žiadna známka krvi. Malá sa normálne hýbe, kope. Neprišlo by mi to zvláštne, ale rovnaká vec sa mi stala za posledné týždne už tretí krát, vždy úplne ten istý scenár a to isté miesto. Na poradni som bola v piatok, výsledky vyšetrení - ozvi plodu a aj krčok boli v poriadku. Mám sa obávať? Ďalšiu poradňu mám až o 3 týždne.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade nevieme odkiaľ krvácate, môže to byť aj po vyšetrení v poradni, ale aj z močovej rúry.
    Avšak jedna kvapka krvi neznamená vážne ohrozenie plodu, upozornite na to nabudúce svojho lekára, ak by sa krvácanie zhoršilo, ihneď navštívte pohotovosť.