Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Krčok

    , Autor: Lucik...

    Dobrý večer,
    chcem sa opýtať, aktuálne som v 30tt, beriem už viac ako mesiac Utrogestan 0-0-2 tbl kvôli skracovaniu krčka, v pondelok som bola na poradni u svojej gynekologicky kde mi zistila zhoršený nalez krčka na 25mm s tým že pri tvrdnuti 19-20mm, odporučila má na hospitalizáciu kde som hneď išla a včera má po 2 dňoch prepustili s tým, že tvrdnutie brucha ktoré som mala často aj pri tom ako som mesiac doma ležala je fyziologické, napichali ma magneziami a aj naďalej mam doma brať svoj Magnerot a odporučili sledovať krčok každé 2 týždne u svojej doktorky. Mám aj ATB na opakovaný zápal močových ciest. Chcem sa ale opýtať, doktorka mi odporučila kludovy režim s liečbou ale teraz v sobotu mame svokrovu oslavu kam treba autom cestovať cca hodinu. Na oslave by som samozrejme ležala, miestami sedela ak sa bude jesť. Ide mi o to, či mi odporúčate na takúto oslavu ísť aj s tou cestou po našich rozbitých cestách kde to v aute riadne natriasa alebo radšej mam ostať doma ležať ako doteraz a neriskovať to? Na oslave bude dosť ľudí a deti, takze bude tam aj hluk a tak ako na oslave býva. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    kľudový režim nepredlžuje graviditu, problém s oslavou vidím skôr v tom, že budete vzdialená od Vašej pôrodnice, ak by sa náhodou niečo stalo (zrejme sa nič nestane). Dôležité je naozaj sledovanie dynamiky dlžky krčka na rajone a utrogestan. Je možné, že po vyliečení infekcie močových ciest sa situácia ukludní.

Podobné otázky

  • tehotenská cukrovka

    , Autor: Lucka22

    Dobrý deň,

    prosím, vyšla mi tehotenská cukrovka. O pár dní idem k diabetológovi. Čítala som nejaké články na internete a vydesilo ma to. Ak budem poctivo dodržiavať diétu a odporúčania lekára, nehrozí mi predčasný pôrod alebo úmrtie bábätka? Krčok som mala podľa cervikometrie 3,5cm, tlak, moč, všetko je v poriadku. Som momentálne 26 plus 2 tt. Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    tehotenská cukrovka je v súčasnej dobe veľmi dobre riešiteľná predovšetkým diétov ale hlavne pohybovým režimom. Denne dajte väčšiu prechádzku, alebo inú aktivitu. Stravu Vám odporučí diabetológ.
    Neskôr sa bude sledova´t rast plodu, pretože nadmerný rast je najlepší ukazateĺ nedostatočnej kompenzácie cukrovky.

  • progesteron

    , Autor: vesssa

    Este otazka k uzivaniu progesteronu,

    je taketo preventivne uzivanie v poriadku. (naordinovane na zaklade predchadzajucich skusenosti kde som bola uz v tomto tyzdni so skratenym krckom a otvorena na spic) tak mam pobrat progestenalle200 do 34 tyzdna. preventivne velmi sa bojim o babatko v brusku ci mu to neuskodi ( kedze je to len preventivne) na druhej strane vie taketo mesacne uzivanie progesteronu posilnit krcok a donosit dietatko do terminu?

    som len v strese lebo rozhodnut sa ci je to potrebne ci nie je tazke. Ospravedlnujem sa za neustale otazky.

    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade je otázka, či ste naozaj v predošlej gravidite predčasne porodili. Ak áno, je podávanie progesteronu do pošvy plne indikované. Ak nie, závisí na aktuálnej dlžke krčku meranom ultrazvukom, ak je kratší ako 25 mm, je progesteron indikovaný.

  • Vyššia dávka lieku

    , Autor: Nika47

    Dobrý deň p. Doktor, som v 21tt a otvára sa mi krčok. Lekár mi predpísal Utrogestan 100mg (2 tbl večer vaginálne), som však alergická na sóju, ktorú tento liek obsahuje, tak mi ako náhradu zastupujúca lekárka predpísala Amelgen 400mg (každý druhý deň). Je aj takáto vyššia dávka v poriadku, čo sa týka vplyvu na plod? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade je dôležitá dlžka krčka, nie "otváranie". Ak je cervikometria nad 30 mm (niektorí udávajú 25 mm) tak je riziko potratu rovnaké ako v bežnej populácii. Ak sa krčok výrazne skracuje, možno zvážiť aj jeho zašitie.
    Amelgen 400 mg je bezpečná dávka.

  • Skratka v tehotenskej knižke

    , Autor: Simona2633

    Dobrý deň, v teh. knižke mám v 20tt napísané nasledovne: CS - CM: 45,2
    Môžete mi prosím vysvetlit?
    Keď má pán dr. kontroloval tak sa mu niečo nezdalo, sonom skontroloval, že sa mi trosku otvára krčok a mám mat kludový režim. Nemusím panikáriť.
    Veľké obavy mám hlavne kvôli tomu, pretože v 9 mesiaci nám bábätko zomrelo. Je to už tretie tehotenstvo a doposial som žiadne problémy s krčkom nemala.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    CM je cervikometria, 45 mm je normálny nález bez zvýšeného rizika predčasného pôrodu, alebo potratu. KĽudový režim je absolútny nezmysel, neznižuje riziko predčasného pôrodu ale zvyšuje riziko vážnych komplikácii, ako je tromboza alebo osteoporoza.

  • Krčok v tehotenstve

    , Autor: Lucka.963

    Dobrý deň,

    chcela by som sa spýtať, či sa vonkajšia časť krčku v maternice môže ako keby posúvať, že raz mi príde kratší a raz dlhy. Cítim ho vzadu. Viem to preto, že si zavádzam čipky. Cervikometriu mi lekár robil a bolo všetko ok, len ma zaujíma, či sa ta vonkajšia časť môže takto “posúvať” von a dnu akokeby.
    Ďakujem.