Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • citrusy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry
    Prosim Vás, čo je pravda na tom, že v tehotenstve, by sa nemali jesť citrusy? Mne totiž neskutočne chutí cintrón a kiwi a som schopná ich zjesť aj 2 za deň a to som už v 32 TT.

    mám ich mesiac pred pôrodom vysadiť, kvôli možnej alergii dieťaťa ?

    Ďakujem

    Inak máte trefné odpovede.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nie je to pravda, nevhodné sú iba pri kojení, ale aj to je skor povera.
    Hovorí sa, že pri kojení by sa malo jesť iba to ovocie, ktoré sa u nás urodí, pretože na neho sme zvyknutí, ale aj tak jahody alergizujú, tak neviem.

Podobné otázky

  • Dzusy pocas dojcenia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Chcela by som sa spytat ci mozem konzumovat pocas dojcenia dzusy riedene mineralkou..dzusy najmä MARHULOVE,JABLKOVE..dakujem ..

  • alergia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.Moja otázka je stručná.Keď jem v tehotenstve veľa citrusov,bude mať moje dieťa alergiu?Vďaka

  • jedalny listok dojciacej mamicky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Prajem krasny den,
    mna strasne zauijima, ako by mal vyzerat jedalny listok aspon na jeden den dojciacej mamicky 6-tydnoveho drobca....
    a to preto, lebo vsade citam ....strava ma byt pestra, vyvazena, vela ovocia a zeleniny, chude maso, a to co chuti, a zaklad mlieko a vela-vela tekutin
    ale ked uz idem konkretne nieco si prichystat, tak ostanem len na mlieku, jogurtoch, neperlivych mineralkach a zaujima ma to ovocie a zelenina, ako mam dostat do seba to kvantum vitaminov, ked citrusy sa nesmu, banany zapchavaju, jablcka nafukuju,,,,,strukoviny tiez, kapusta .....tak mi ostava jedine mrkva, kalerab, petrzlen
    a potom mam pocit, vlastne je to skutocnost, ze stale jem to iste----rananjky celozrnne pecivo s pomazankami, melta, caje, zasmazene rascove polievky a ine, druhe jedlo vacsinou chude maso, hovadzie, ryza, cestoviny a opat vela tekutin,,,,ale malo ovocia
    snad olupane jablcko, aby nas nenafukovalo...
    preto vas prosim o nieco konkretne,,,,a najma kedy sa mozem pustit do paradajok, uhoriek, citrusov.
    velmi pekne dakujem
    s pozdravom Efka

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    síce nekojím, ale včera som si spravil totok:
    Kúpil som jedno balenie kuracích srdiečok a jedno balenie kuracích žalúdkov.
    Spenil som červenú cibuľu na masielku, na ňu som hodil celé srdiečka, umyté, a žalúdky, umyté a rozkrojené na 2 ks, zasypal výbornou domácou neštipľavou červenou paprikov, ktorú mi priviezla maminka z Miletičovej od maďarov. Po osmažení som to zalial červeným vínom - nie veľa (svatovavrinecké, neskorý zber, 2006, Mikulov - nemusíte sa báť alkohol sa vyparí pri 70 st. Celsia), pridal roznofarebnú sladkú papriku, tie veľké dužinaté papriky, čerstvé šampióny nakrájané nie na plátky ale na švtriny a zavrel do kuchty na trištvrte hodinu. Samozrejme osolené, okorenené a majoránka, trochu vorcestru.
    Za tristvrte hodiny pridať dva cesnaky - celé mesiačiky očistené a pred pridaním po nich tresknúť pohárom.
    Na záver pridať mrazenú zeleninu podľa chuti - mexická (kukurica, hrášok, mrkvička, alebo francúzska - pórik, cibuľa, mladá kartoka) a nechať dovariť. K tomu uhorkový kompót - cesnak soľ a citronová šťava.
    Len tak bez chleba, celá lekárska izba bola nadšená, okrem šéfa, ktorý má rád iba bifteky.
    No a raňaky - skúste tuniaka vo vlastnej šťave, nie drtený alebo kúsky, ale slušnú konzervu. Šťavu zlejte, tuniaka dajte do misky, zalejte hojne, ale naozaj hojne olivovým olejom, citrónovou šťavou a osoľte - poriadne pomačkajte. K pečivu nádhera.
    No a na záver, kúpte si knihu od prof. Mikulaja - výživa tehotných žien, tam je receptov strašne moc.