Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických problémov odpovedá Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.
Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.
Dobry
Prosim Vás, čo je pravda na tom, že v tehotenstve, by sa nemali jesť citrusy? Mne totiž neskutočne chutí cintrón a kiwi a som schopná ich zjesť aj 2 za deň a to som už v 32 TT.
mám ich mesiac pred pôrodom vysadiť, kvôli možnej alergii dieťaťa ?
Dobrý deň,
nie je to pravda, nevhodné sú iba pri kojení, ale aj to je skor povera.
Hovorí sa, že pri kojení by sa malo jesť iba to ovocie, ktoré sa u nás urodí, pretože na neho sme zvyknutí, ale aj tak jahody alergizujú, tak neviem.
Prajem krasny den,
mna strasne zauijima, ako by mal vyzerat jedalny listok aspon na jeden den dojciacej mamicky 6-tydnoveho drobca....
a to preto, lebo vsade citam ....strava ma byt pestra, vyvazena, vela ovocia a zeleniny, chude maso, a to co chuti, a zaklad mlieko a vela-vela tekutin
ale ked uz idem konkretne nieco si prichystat, tak ostanem len na mlieku, jogurtoch, neperlivych mineralkach a zaujima ma to ovocie a zelenina, ako mam dostat do seba to kvantum vitaminov, ked citrusy sa nesmu, banany zapchavaju, jablcka nafukuju,,,,,strukoviny tiez, kapusta .....tak mi ostava jedine mrkva, kalerab, petrzlen
a potom mam pocit, vlastne je to skutocnost, ze stale jem to iste----rananjky celozrnne pecivo s pomazankami, melta, caje, zasmazene rascove polievky a ine, druhe jedlo vacsinou chude maso, hovadzie, ryza, cestoviny a opat vela tekutin,,,,ale malo ovocia
snad olupane jablcko, aby nas nenafukovalo...
preto vas prosim o nieco konkretne,,,,a najma kedy sa mozem pustit do paradajok, uhoriek, citrusov.
velmi pekne dakujem
s pozdravom Efka
Dobrý deň,
síce nekojím, ale včera som si spravil totok:
Kúpil som jedno balenie kuracích srdiečok a jedno balenie kuracích žalúdkov.
Spenil som červenú cibuľu na masielku, na ňu som hodil celé srdiečka, umyté, a žalúdky, umyté a rozkrojené na 2 ks, zasypal výbornou domácou neštipľavou červenou paprikov, ktorú mi priviezla maminka z Miletičovej od maďarov. Po osmažení som to zalial červeným vínom - nie veľa (svatovavrinecké, neskorý zber, 2006, Mikulov - nemusíte sa báť alkohol sa vyparí pri 70 st. Celsia), pridal roznofarebnú sladkú papriku, tie veľké dužinaté papriky, čerstvé šampióny nakrájané nie na plátky ale na švtriny a zavrel do kuchty na trištvrte hodinu. Samozrejme osolené, okorenené a majoránka, trochu vorcestru.
Za tristvrte hodiny pridať dva cesnaky - celé mesiačiky očistené a pred pridaním po nich tresknúť pohárom.
Na záver pridať mrazenú zeleninu podľa chuti - mexická (kukurica, hrášok, mrkvička, alebo francúzska - pórik, cibuľa, mladá kartoka) a nechať dovariť. K tomu uhorkový kompót - cesnak soľ a citronová šťava.
Len tak bez chleba, celá lekárska izba bola nadšená, okrem šéfa, ktorý má rád iba bifteky.
No a raňaky - skúste tuniaka vo vlastnej šťave, nie drtený alebo kúsky, ale slušnú konzervu. Šťavu zlejte, tuniaka dajte do misky, zalejte hojne, ale naozaj hojne olivovým olejom, citrónovou šťavou a osoľte - poriadne pomačkajte. K pečivu nádhera.
No a na záver, kúpte si knihu od prof. Mikulaja - výživa tehotných žien, tam je receptov strašne moc.
Pre skvalitnenie poskytovaných služieb používame cookies. Ďalším pokračovaním prehliadania na portáli
súhlasíte s Pravidlami používania
portálu MAMA a Ja.
Prihlás sa na odber newsletter
Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: