Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • jedalny listok dojciacej mamicky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Prajem krasny den,
    mna strasne zauijima, ako by mal vyzerat jedalny listok aspon na jeden den dojciacej mamicky 6-tydnoveho drobca....
    a to preto, lebo vsade citam ....strava ma byt pestra, vyvazena, vela ovocia a zeleniny, chude maso, a to co chuti, a zaklad mlieko a vela-vela tekutin
    ale ked uz idem konkretne nieco si prichystat, tak ostanem len na mlieku, jogurtoch, neperlivych mineralkach a zaujima ma to ovocie a zelenina, ako mam dostat do seba to kvantum vitaminov, ked citrusy sa nesmu, banany zapchavaju, jablcka nafukuju,,,,,strukoviny tiez, kapusta .....tak mi ostava jedine mrkva, kalerab, petrzlen
    a potom mam pocit, vlastne je to skutocnost, ze stale jem to iste----rananjky celozrnne pecivo s pomazankami, melta, caje, zasmazene rascove polievky a ine, druhe jedlo vacsinou chude maso, hovadzie, ryza, cestoviny a opat vela tekutin,,,,ale malo ovocia
    snad olupane jablcko, aby nas nenafukovalo...
    preto vas prosim o nieco konkretne,,,,a najma kedy sa mozem pustit do paradajok, uhoriek, citrusov.
    velmi pekne dakujem
    s pozdravom Efka

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    síce nekojím, ale včera som si spravil totok:
    Kúpil som jedno balenie kuracích srdiečok a jedno balenie kuracích žalúdkov.
    Spenil som červenú cibuľu na masielku, na ňu som hodil celé srdiečka, umyté, a žalúdky, umyté a rozkrojené na 2 ks, zasypal výbornou domácou neštipľavou červenou paprikov, ktorú mi priviezla maminka z Miletičovej od maďarov. Po osmažení som to zalial červeným vínom - nie veľa (svatovavrinecké, neskorý zber, 2006, Mikulov - nemusíte sa báť alkohol sa vyparí pri 70 st. Celsia), pridal roznofarebnú sladkú papriku, tie veľké dužinaté papriky, čerstvé šampióny nakrájané nie na plátky ale na švtriny a zavrel do kuchty na trištvrte hodinu. Samozrejme osolené, okorenené a majoránka, trochu vorcestru.
    Za tristvrte hodiny pridať dva cesnaky - celé mesiačiky očistené a pred pridaním po nich tresknúť pohárom.
    Na záver pridať mrazenú zeleninu podľa chuti - mexická (kukurica, hrášok, mrkvička, alebo francúzska - pórik, cibuľa, mladá kartoka) a nechať dovariť. K tomu uhorkový kompót - cesnak soľ a citronová šťava.
    Len tak bez chleba, celá lekárska izba bola nadšená, okrem šéfa, ktorý má rád iba bifteky.
    No a raňaky - skúste tuniaka vo vlastnej šťave, nie drtený alebo kúsky, ale slušnú konzervu. Šťavu zlejte, tuniaka dajte do misky, zalejte hojne, ale naozaj hojne olivovým olejom, citrónovou šťavou a osoľte - poriadne pomačkajte. K pečivu nádhera.
    No a na záver, kúpte si knihu od prof. Mikulaja - výživa tehotných žien, tam je receptov strašne moc.