Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
16,931 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • list

    , Autor: babysky11

    Dobrý deň Pán doktor!
    My s manželom máme taký problém,že ja mám nepravidelnú menzes brala som Clostylbegyt po 4ročnom pratí antikoncepcií a niekedy mám cyklus 24-28 a inokedy 38-56.A u manžela v januári bol na spermiograme a mal 50percent kvalitných spermií,ale čítala som že vraj colové nápoje ničiaspermie a moj manžel už roky pije colové nápoje.Chcela by som vedieť že čo by prospelo na kvalitu spermií?A čo by dalo do púoriadku moj cyklus?Kedže moj manžel už viac vyšetrení nechce podstúpiť.Prostatu má v poriadku i obličky aj všetko iné.Hormóny mu nevyšetrovali.Vopred Vám pekne Ďakujeme!Hana

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    určite to nemá z Coly, je to nezmysel, rozne ťahy konkurenčných firiem. U Vás je potrebné zrejme brať gestagény na druhú fázu cyklu, nič viac netreba, nepíšete ako dlho sa snažíte otehotnieť, ale do roka sa to podarí, 80% párov.

Podobné otázky

  • stále sa nedarí

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor. Teraz v apríli budem mať 34 rokov, manžel mal 36. Už 4 roky sa pokúšame o potomka a stále sa nedarí. Máme za sebou už 3 IUI, 1IVF, neúspešne, všetky možné vyšetrenia počnúc genetikou, endokrinológiou, imunológiou, hematológiou... všetko máme v poriadku. Tohto roku sa nám však v januári konečne podarilo otehotnieť prirodzene, o bábätko sme prišli v 11tt, keď zistili, že srdiečko už nebije. V 7tt ešte krásne bilo. Čo by ste nám odporúčali? Koľko od kyretáže máme čakať?Užívam pravidelne kyselinu listovú, na regeneráciu gynex. Mám ja vôbec ešte šancu stať sa mamou, keďže vekom už nie som najmladšia? Ďakujem pekne za vašu odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno máte velkú šancu, ak sa to raz podarilo, tak to vačšinou vyjde znova a úspešne. Žiadne vitamíny nezvyšujú šancu na zdarné otehotnenie a donosenie plodu, iba zdravý životný štýl a nádej. Som presvedčený, že sa Vám to podarí.

  • odpovede na moje otázky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den pan doktor ja by som chcela počuť váš nazor a keby ste mohli tak aj radu najprv začnem mnou mam od 12 rokoch nepravidelnu menštruaciu som vydata skoro 3 roky po roku snaženia sa o dieťa som navštivila môjho doktora aby mi spravil všetky vyšetrenia a aby mi povedal prečo nemôžem otehotnieť po všetkych vyšetreniach mi doktor povedal že mam všetky vysledky v poriadku len na ultazvuku mi ukazal že mam male vaječniky a nemôžu narasť myslim že sa tento problem nazyva PCO(štitnu žliazu nemam ani cukrovku) preto mi predpisal duphalston a glostybekyt. lenže mi nepomohli preto mam poslal na laproskopiu lenže ani po laproskopii sa nám nepodarilo,,,, preto nás poslal do centra pre neplodných parov špecialista(doktor) mi spravil dalšie vyšetrenia neskôr manželovi urobili vyšetrenia ked už boli všetky vyšetrenia doktor mi povedal len že sme obaja chybny vraj sa spermie nemôžu dostať k vajičku a oplodniť ho ,,,manželove vysledky boli že ma slabe spermie pod 120 milionov preto sme sa rozhodli pre IVF lenže sa nám to nepodaril,,,, po čase sa manžel rozhodol ísť k urologovi aby mu povedal či sa može vyliečiť doktor povedal ano preto bral proviron skoro 6 mesiacov po 6 mesiachoch išiel na kontrolu či sa to zlepšilo doktor bol veľmi spokojny vraj sa zlepšilo o 50 percent minule mal pod 120 milionov teraz nad 140 milionov,,,,,ja som začala znovu brať glostybekyt vajičko mi narastlo na 22mm a mala som ovulaciu,beriem kys.listovu,,,, čitala som že ak ma žena ktora chcem mať dieťa nadvahu musi schudnuť moja vaha je 59kg preto som začala cvičiť a dokonca som si objednala pristroj na chudnutie ,a toto je môj cely problem,,,,,,,,,,,((((((((( Ja by som od vás chcela vedieť či sa mi podari mať dieťa,,,, a aka by mala byť idealna hmotnosť,,,a č ivyšetrenia ktore som absolvovala u špecialistu pre neplodne pari je veľky problem,,,,,mam šancu,nadej,,,,,, dakujem a pekny zvyšok dna

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pri PCO sú vaječníky zvačšené a nie zmenšené.
    Šancu na otehotnenie určie máte, ideálna hmotnosť je podmienkou. Ale asi je vyššia pravdepodobnosť otehotnenia po IVF než spontánne, ak sa Vám takú dlho dobu nedarí normálne.

  • zvacsena uzlina a vitamin calibrum babyplan

    , Autor: denula

    Dobrý den
    chcem sa oypata. uz 8 mes sa snazime s manzelom o dietatko no nejde nam to. kamoska mi odporucila brat nejake vitaminy s kyselinou listovou. v lekarni mi odporucili calibrum babyplan. lenze ja som si uz pred rokom nahmatala v slabine ako koncia spondne nohavicky zvacsenu uzlinnu malu hrcku aspon mi to povedala sesternica ona je gynekologicka aj chirurgicka ze by to mohla byt uzlina z prechladnutia. k Dr. som s nou nesla. ide o to ze ako som zacala uzivat tie vitaminy tak po 4 dnoch sa ta hrcka rapidne zvacsila. som sa zlakla a prestala som brat vitaminy. ako som prestala hrcka sa zmensila nazad samozrejme davala som si na nu antibioticku mast co je priamo na uzliny. ale tiez uplne nezmyzla zatial. myslite ze by to jej zvacsenie bolo zapricinene tymi vitaminmi alebo som len zrovna vtedy prechladla? bojim za ich zacat jest znova aby sa mi zas nezvacsila. neviem co mam robit. dakujem denisa

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zvačšenie uzliny určite nie je sposobené vitamínmni a je vhodné vyšetrenie. Vitamíny možete užívať, ale ich účinok je sporný.
    Doležitý je zdravý životný štýl, ideálna hmotnosť a pravideľný sex, a ak sa Vám nebude rok dariť otehotnieť, potom navštívte kvoli tomu gynekológa.

  • nejde to

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry vecer , ako kazda ktora tuzi tak mam otazku ak to nejako neejde . ja sa chcem opytat po akom case neotehotnenia by som mala zajst na nejake vysetrenia ci je vsetko v poriadku ? s priatelom sa dietatu nebranime ale je to už skoro rok co sa to este nezdarilo ,beriem aj kyselinu listovu .vdaka za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    žiadna liečba nezvyšuje šancu na otehotnenie ak sa realizuje v čase kratšom ako 2 roky snaženia, za dva roky otehotnie 85% párov, či sa liečia alebo nie.
    Doležitý je zdravý životný štýl, ideálna hmotnosť a optimizmus a radosť z pohlavného života.

  • toxoplazma

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor, velmi by som vas chcela poprosit o radu. V roku 2003 som prekonale missed AB v 11.tyzdni,v tomto roku v januari biochemicka gravidita zvysene HCG- bez kyretaze a v juni 2010 v 11 tyzdni hydrops fetus universalis NT 8,4 mm – evakuácia. Moj gynekolog ma poslal na rozne vysetrenie (stitna zlaza, tromfofilie), infekcne choroby, zistili mi ze si moje telo nevytvara zasoby kysliny listovej a preto ju musim uzivat min. 2 mesiace pred otehotnenim a tiez mi zistili z oberu krvi na toxoplazmu nasledovne: jedno laboratorium malo vysledky na toxo:IGG elisa 90,125 pozit, IGM elisa 0,332 – latentna toxo infekcia – protektivna imunita a druhe laboratorium vysledky na toxo: IGG 176IU/ml, IGM, IGA, KVR: neg., test avidity 43,6% - latentna forma toxoplazmozy. Chcem sa spytat ohladom tej toxoplazmy, ci je potrebne aby som sa preliecila alebo to uz nema vplyv na dalsie tehotenstvo a tiez ci vsetky tie straty babatiek boli skrz toxo. Alebo ake vysetrenie by som mala este absolvovat. Prvy missed AB bol s inym partnerom ako tieto v r. 2010. Dakujem vam moc za odboved. S manzelom velmi tuzime po babatku.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    toxoplazmoza nerobí opakované potraty, je to mýtus, ktorý žiaľ šíria aj niektorí odborníci.
    Prekonala ste v minulosti akútnu toxoplazmózu a ste celý život pred ňou chránená. Niekto to nazýva protektívna imunita a niekto latentná forma toxoplazmozy (po prekonaní toxo ostáva v tele, kde neškodí, a protlátky Vás chránia pred novou akútnou infekciou).
    Takže s toxoplazmozou si nelámte hlavu, doležité u Vás je genetické a hematologické vyšetrenie.