Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
16,958 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Spontánny potrat v úvode gravidity

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor veľmi pekne Vás prosím o odpoveď na moju otázku. Tento mesiac sme sa s manželom pokúsili o naše druhé dieťa. Mám 34 rokov a takmer 11ročnú dcéru. Menštruáciu som mala dostať 14.3., ale už 11.3. som začala mierne krvácať. Krvácanie bolo stále slabé, už aj v čase očakávanej menštruácie. Urobila som si tehotenský test, výsledok bol taký +/-. Hneď so vyhľadala lekára (pracujem ako zdravotná sestra v nemocnici). Transvaginálnou sondou lekár videl v maternici nepravidelnú dutinku, dal mi užívať Duphaston a že mám počkať, čo sa bude diať. Ja som však do rána začala krvácať intenzívnejšie, na druhý deń ráno som išla a na kontrolnom sone už tú dutinku nevidel, uzatvoril to ako spontáánny potrat a podstupila som kyretáž, pretože sliznica bola 25 mm, neviem, či je to až tak veľa. Neviem, čo mohlo byť príčinou potratu, je však pravda, že menštruácia mi skončí tak za 5-6 dní, ale ešte do 11-12 dňa mám také špinenie. Aj pred očakávanou menštruáciou už mierne krvácam aj 5 dní. Dnes som bola na kontrole u obvodného gynekológa, odporúčil mi vyš. hormonálneho profilu 3-5 deň menštruačného cyklu, myslite, že je to postačujúce?Ďakujem za odpoveď. S pozdravom Eva R.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nie je možné, aby niečo videl tak skoro, je možné, že ste potratila, takto končí 60% včasných gravidít, je zbytočné to nejako riešiť.
    Ale skor je možné, že išlo iba o bežnú poruchu cyklu.