Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Uterus subseptus

    , Autor: mimi332

    Dobrý deň pán doktor, chcem sa opýtať. Som 3 týždne po zistení MA v 9+1 s tým že plod zodpovedal veľkosti 6+4. Je to už môj druhý MA za polrok, predtým som mala 8 mesiacov problém otehotnieť. Prvý MA bol v 8+2 ale tam som nemala ani potvrdené že či bol prítomný plod ani v ktorom týždni to bolo pretože som začala krvácať a nebol potrebný kyret. Keď som bola na pohotovosti kvôli tomu krvácaniu mi lekárka povedala že mám na maternici tu prepažku čo je aj v lekárskej správe ale keď som s tým prišla k svojmu gynekológovi tak mi tvrdil že síce je maternica na vrchu zdvojena( čo som pochopila že prepazka je v strede od vrchu) ale nemá to žiadny súvis, takisto mi ani nebolo podané to Rhega keďže ja som - a manžel je + rh faktor. Po tomto druhom MA kde vlastne bolo aj prítomné srdiečko a plod sa vyvíjal do toho 6-7tt keď som bola po kyrete s lekárskou správou mi povedal že príčina mohla byť v tom septe a idem teda na hysteroskopiu. Ale to som sa chcela opýtať či naozaj mohlo práve to septum spôsobiť že plod odumrel alebo je to blbosť? Ideme aj na spermiogram a ešte to by som sa chcela opýtať že pokiaľ by bola zlá spermia tak môže sa stať že plod sa vyvíjal do toho 7tt a následne by odumrel alebo by sa nevyvíjal vôbec? Ďakujem vám za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deń,
    ak sa plod uhniezdi na prepážke, môže byť horšie vyživovaný a potom môže odumrieť, hysteroskopické vyšetrenie je určite plne indikované.