Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,069 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Stimulácia

    , Autor: Katuska322

    Dobrý deň, mám 37 rokov a som v druhom cykle IVF, momentálne stimulujem už 16ty deň decapeptyl a pergoveris 300, predtým gonal 300, vzhľadom na nízku ovarialnu rezervu AMH 0,84 a vyššia nadváha, po včerajšej kontrole utz budem mať odber vajíčok v utorok, jedno je už dokonca prezreté, avšak mam ešte do zajtra pichať, problém je však v tom, že mám už asi týždeň veľmi nafúknuté a tvrdé bruško, bolesť v pravom vaječníku a nevoľnosť, povedali mi, že to je normálne, chcem sa preto opýtať aj na druhý názor lekára, či je v poriadku pokračovať ešte v stimulácii aj napriek značne nafúknutému brušku a ci prip nehrozí Ohss, ďakujem vopred za malo

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ste vysoko riziková z OHSS, ale takto Vám neviem povedať, či máte ukončiť podávanie liekov, to musí posúdiť Váš ošetrujúci lekár z centra asistovanej reprodukcie.

Podobné otázky

  • stimulácia ivf

    , Autor: kikus

    dobrý den, som 6 den v stimulke . Picham si bemfolu a menopur . Dnes som mala aj vysetrenie a krv a vsetko ok . Citim sa celkom fajn az na nafuknute brusko ale dnes sa pridal aj vytok .Priesvitny a tahavy. Je to v poriadku ?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vysokánske hladiny hormónov, ktoré sa pri riadenej hyperstimulácii vaječníkov používajú majú samozrejme vplyv nielen na vaječníky, ale aj na ostatné orgány a tkanivá, ktoré sú ovplyvnené pohlavnými hormómni. Pošva a krčok preto môžu reagovať nadmernou sekréciou tekutiny, čo sa prejaví výtokom.

  • vyšší prolaktín

    , Autor: ninka13

    Dobrý deň,
    s manželom sa snažíme o dieťatko 19 mesiacov. Jeden krát bolo biochemické tehotenstvo,potom nič.(cca 17 mesiacov dozadu) Diagnostikovali mi PCO syndrom a vraj to prirodzene nepôjde, aj ked cca každý druhý cyklus v podstate ovuláciu mám,ale vraj sliznica nie je vyzretá. Pred diagnostikovaním PCO som bola na laparoskopii a podľa výsledkov z nej som úplne zdravá.(čomu nerozumiem ako to - že pri laparoskopii to nebolo viditeľné) No hormóny mi skáču , hlavne LH je vyššie, nadváhu nemám. Skúsila sa stimulácia clostybelgitom 1-0-0 dva cykly a IUI ale bez úspechu (ovulácia prebehla), mám nasadený metformin aktuálne pár týždňov. Endokrinológia v poriadku-len mierny hirsutizmus,ale bez zvýšeného voľného testosterónu. Ale zarazila ma jedna vec - viac krát som mala vyšší prolaktín pri odberoch a doteraz sa tým nikto nezapodieval - dnes konkrétne 26DC - cca 8 dní po ovulácii bola hodnota 42 a podla laboratória je norma do 29,9 . Hodnota progesterónu 60,7 (čiže ovulácia naozaj prebehla).

    Myslíte,že je šanca cyklus skorigovať a vyhnúť sa IVF? a vadí ten prolaktín? (PS. o PCO som nevedela do svojich 28 rokov a ani som nebrala antikoncepciu,ale cyklus bol vždy nepravidelný 29-49dní)

    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ten prolaktín býva u PCO vyšší a ja osobne by som to liečil (aspoň 3 mesiace). Vyššie hladiny prolaktínu sú zodpovedné aj za včasné potraty (ak máte ovuláciu, je to možná príčina).

  • drilling vajecnikov alebo stimulacia clostilbegytom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Vazeny pan MUDr. Zahumensky,

    chcela by som Vas poprosit o radu. Uz rok sa snazime o babatko, v CAR mi boli diagnostikovane polycysticke ovaria,vlastne iba na zaklade sonografickeho nalezu, lebo hormonalny profil mam vsetky hodnoty v poriadku, som stihla, menstruaciu dostavam kazdy mesiac (ani raz nemusela byt vyvolana), aj ked su tam niekolkodnove odchylky (za rok su cykly v rozmedzi 31 - 38 dni). V GYN FIV mi odporucili na "dovysetrenie" laparoskopicke vysetrenie a drilling vajecnikov, v ISCARE mi navrhli zacat najprv stimulaciu Clostilbegytom. Chcem sa Vas spytat, ci clostilbegyt nebude mat nepriaznive ucinky na moje polycysticke vajecniky, ci sa mi nevytvori este viac malych nedozretych folikulov a nesposobi to v buducnosti problemy a ci v tomto pripade nie je lepsie to mechanicke odstranenie zhrubnuteho obalu elektrickou ihlou, kde by mohlo potom dojst k spontannemu otehotneniu bez stimulacie. Mam velky respekt aj pred operaciou, aj pred takymito liekmi, preto Vas prosim o radu, ktore z navrhovanych rieseni je menej invazivne a telu prirodzenejsie.
    VOPRED VELMI DAKUJEM

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak máte hormonálny profyl v norme, tak je diagnoza klasického PCO syndromu veľmi sporná.
    Osobne by som navrhoval folikulometriu, či dochádza k dozrievaniu vajíčok, a zopakoval by som hormonálny profyl, hlavne v druhej fáze cyklu. Doležitý je pomer LH/FSH.
    Prvým liekom voľby je doplnenie gestagénov na druhú fázu cyklu, často to pri PCO (polycystické ovaria) vyrieši príčinu a žena otehotnie. Okrem toho úplnou samozrejmosťou, pred akoukoľvek liečbou je liečba prípadnej obezity a nadváhy, čo je najčastejšou príčinou PCO (ale nie vždy), ak máte nadváhu, tak určite je zbytočná iná liečba. Vhodné je aj interné a endokrinologické vyšetrenie, PCO často máva aj metabolické príčiny a sprevádzajú ho poruchy metabolizmu cukrov a tukov.
    Ak nedochádza k ovulácii, najprv by som určite skúsil pol roka clostyrbegyt a pri neúspechu drilling.

  • stimulacia ovulacie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Mam otazku ohladom stimulacie ovulacie, kedze vysetreniami a horm.profilom mi bolo potvrdene ze u mna neprebieha.Viac ako rok sa snazim otehotniet, tento mesiac som uzivala od 2DC clomid 50mg 1 krat denne, a 2krat denne nolvadex, teraz na 11 DC na UZ bolo vidno 2domin. folikuli o velkosti 17,5 mm.Je to dostatocna velkost,a myslite ze vpriebehu par dni prebehne ovulacia alebo je potrebna dalsia stimulacia napr, pregnylom.Ake su vase skusenosti z praxe...vdaka za odpoved