Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,796 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Clostilbegyt

    , Autor: LillyD

    Dobrý deň.
    Chcela by som sa opýtať, či je možné užívať Clostilbegyt keď mám myom na prednej stene maternice veľkosti 8,7mm?

Podobné otázky

  • Nízka hladina ovariálnej rezervy

    , Autor: Majuska222

    Dobrý deň, prosím o informáciu ohľadom otehotnenia pri nízkej ovariálnej rezerve. Nakoľko sa mi nedarilo otehotnieť, bol mi u gynekológa odobratý Antimüller hormón, kde som mala hodnoty okolo 0,05. Následne bola nastavená liečba s Clostilbegyt, pri ktorej sa mi podarilo dvakrát otehotnieť, avšak oba prípady dopadli kvôli neskôr zistenému trombofilnému stavu zle (abort v 8.tt a v 23.tt). Nakoľko mám už 35 rokov a niet moc času na čakanie (posledný potrat bol pred pol rokom), chceme opäť skúsiť. No nakoľko mám už rezervu len pod 0,02 a s gynekológom sme sa dohodli, že opäť skúsime možnosť liečby nasadením Clostilbegyt. Mám však vážne obavy, aby to už nebola moja posledná šanca, keď mi to v priebehu dvoch pokusov kleslo až tak rapídne dolu. Je možné, že sa dostanem už na úplnu 0? Neviem, či to risknúť a skúsiť ešte takto "prirodzene" alebo podstúpiť odber vajíčok cez Centrum asistovanej reprodukcie, ak je to pri tak nízkej hodnote ešte vôbec možné. Ďakujem za odpoveď a Váš čas.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na toto nie je jednoznačná odpoveď, v prvom rade je hladina AMH iba orientačný parameter a má byť braný do úvahy skôr ako pomocná metóda. Ste mladá žena a nepíšete dôvody, prečo by Vám mali tak skoro zlyhávať vaječníky. Osobne radím skôr riadiť sa klinickým obrazom a folikulometriou a ako je vidno clostyrbegyt bol úspešný, preto nevidím dôvod v ňom pokračova´t.

  • Clostilbegyt

    , Autor: HanaB

    Dobrý deň, dlhodobo ma trápi špinenie pred menštruáciou. Vyše roka sa objavovalo pravidelne 4 dni špinenie pred menštruáciou a následne som začala krvácať. Hodnotu progesteronu som mala niekoľko krát meranú a údajne hodnoty v norme. Doktor mi nasadil duphaston na 16DC po dobu 10 dní 2x denne. Hneď prvý cyklus som začala špiniť už na 18DC, následne ďalší mesiac mi zvýšil dávky na 3x denne od 16DC a opäť som začala špiniť na 18DC. To znamená špinenia som sa nezbavila, len namiesto 4 dní pred menštruáciu špiním 9-10 dni... tento cyklus mi nasadil aj clostilbegyt 1x denne od 2-6DC, v ďalšom cykle mam clostilbegyt brat 2x denne v rovnaké dni. Nezavolal ma však na folikulometriu, ešte aj v príbalovom letáku od clostilbegytu sa píše "liek sa má používať za stáleho lekárskeho dohľadu" mne povedal na otázku kedy mám prísť, keď mi dôjdu lieky...ako potom zisti ako reagovali moje vaječníky, či prebehla ovulácia, a tak podobne? Myslite, že je to vhodne zvolená liečba? Resp čo by ste mi odporučili na moje problémy? ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    mám málo informácii, clostilbegyt sa používa na vyvolanie ovulácie, teda by u Vás mali byť dokázané neovulačné cykly.
    Ak nepomáhajú hormóny na poruchu cyklu, môžete mať aj nejaký organický problém, niekedy aj slabý zápal sliznice maternice spôsobuje takéto špinenie.

  • Clostilbegyt

    , Autor: lenkamisko

    Dobrý deň. Užívala som vo februári clostilbegyt a na tretí deň sa mi objavil paratonzilarny absces na mandli.Moze to mať nejaký súvis? Začínam teraz znova užívať clostilbegyt,tak aby sa mi neobjavil absces na druhej mandli,bojím sa. Tú prvú mi vyoperovali.dakujem vopred za odpoveď. PS:tiež za chcem opýtať,či je problém,že som začala brať teraz clostilbegyt až štvrtý deň menštruácie.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    clostilbegyt je dosť závažný liek s množstvom nežiadúcich účinkov a mal by sa brať iba ak je na 100% indikovaný a hlavne by sa mal brať podľa odporúčaní lekára a nie podľa momentálnych nápadov. Počas brania by bolo vhodné sledovať dozrievanie vajíčok pomocou ultrazvuku. S abscesom na mandli však nemá nič spoločné.

  • Snaha o druhé dieťa

    , Autor: Fefe31

    Pekný deň prajem, môj gynekológ mi odmieta pomôcť (pracujem na tom,aby som ho vymenila).
    Už mám jedno dieťa, podarilo sa nám prakticky hneď. Teraz? Po pol roku snaženia mi môj gynekológ povedal,že nemôžem otehotnieť, pretože kojim. Medzičasom som prestala kojiť a prišla som po roku snaženia a výsledok. Polycystické vaječníky, ovulaciu raz mám a zase nemám. Aktuálne beriem clostilbegyt 2 tablety denne. Lekár ma posiela na kliniku umelého oplodnenia. Ešte poriadne nič neskúsil a už mám ísť tam? Vyžiadala som si u neho hormonálny profil, ktorý mi robil na 4.deň MS. Moje otázky:
    Akymi testami by mi mohol ešte pomôcť?
    V aké ďalšie dni sa robí hormonálny profil?
    Ďakujem za Vaše rady ????

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    dojčenie je naozaj antikoncepcia.
    Ak už nedojčíte a rok sa Vám nedarí otehotnieť, tak by bolo potrebné vyšetriť partnerovi spermiogram (môže sa meniť v čase), u Vás je vhodné endokrinologické vyšetrenie. Clostribegyt sa môže brať pol roka, ak by to nepomohlo, potom treba zvážiť liečbu podľa získaných výsledkov.

  • Pregnyl a ovulacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, berem clostilbegyt. Na 10DC som mala folilkul jeden 22mm druhy 18mm. Bol mi podany Pregnyl. 26.8. Dneska je 29.8 a ovulacia stale neprebehla. Ako je to mozne? Mohla mi sestricka zle pichnut pregnyl?Prebehne este ovulacia?