Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,811 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Vysoke AMH

    , Autor: Jasommama

    Dobrý deň pán doktor, som mama 3 rocneho synceka a po porode sa moj cyklus zhorsil a menzes mi neustale meska 2 az 3 tyzdne. Moj gynekolog mi robil 2x hormonalny profil v rozmedzi asi rok. Pri prvom hodnota AMH 12,13 a teraz pri druhom hodnota AMH 9,37...co presne tato hodnota vlastne znamena?
    Do toho mi vo februari tohto roku chirurg vyberal hrčku nad sekciou a záver z histologie bol : endometrioza...



    S manželom by sme chceli už druhe bábätko. Viete mi prosím poradiť, co sa da v mojom pripade robit, liečiť, doplnit, aby som mohla otehotniet prirodzene? Na dalsiu kontrolu AMH idem v júni. Mam 32 r.
    Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    AMH je teraz veľmi moderný parameter, ktorý má určovať "ovariálnu" rezervu, teda či sú schopné vaječníky produkovať zrelé vajíčka.
    Problém skôr vidím, že ste mala sekciu, táto zvyšuje riziko neplodnosti o 16% oproti ženám, ktoré porodili prirodzene, nepravidelné krvácanie môžete mať aj z jazvy na maternici. Rovnako endometrioza môže súvisieť s otvorením maternice pri cisárskom reze. Zvážiť možno podanie gestagénov na druhú fázu cyklu, a pravideľný pohlavný styk, ak sa Vám rok nebude dariť, potom sú indikované ďalšie vyšetrenia a prípadne liečba.