Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,811 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Hormonálny profil

    , Autor: Mafi22

    Dobrý deň p. doktor, chcela by som sa informovat na moj hormonalny profil, ktory bol robeny treti den menstruacie, menzes mam pravidelny 29dnovy cyklus, mam 33 rokov a pol roka sa snazim otehotniet, nadvahu nemam. Vsimla som si, ze mam nizsi progesteron, neviem ci je to problen pocas menzesu. Ktory den by bolo vhodne urobit este kontrolny hormonalny profil. Dakujem

    S-TSH. = 2.850 mIU/l
    0,27 - 4,20

    S- ft4. = 16,10 mIU/l
    12.0 - 22

    S-PROG. = 0.93 nmol/l
    Fáza:
    folikul. <0.159 - 0.616
    ovulácia 0.175 - 13.2
    luteálna 13.1- 46.3
    postmen. <0.159 - 0.401

    S-PRL = 29,33 ug/l
    netehotné: 2.8-29.2
    tehotné: 9.7-208.5
    postmenopauza: 1.8-20.3

    S-FSH = 5,9 IU/l
    Fáza: IU/l
    folikul. 3.5 - 12.5
    ovulácia 4.7 - 21.5
    luteálna 1.7- 7.7
    postmen. 26.0 -135.0


    S-LH = 13,30 IU/L

    Fáza: IU/l
    folikul. 2.4 - 12.6
    ovulácia 14.0 - 95.6
    luteálna 1.0-11.4
    postmen. 7.7 - 58.5

    S-E2 211.0. pmol/l
    Fáza:
    folikul. 114 - 332
    ovulácia 222 1959
    luteálna 222 - 854
    postmen. <18.4 - 505

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    hormonálny profil je zbytočné vyšetrenie, hlavne ak sa robil tretí deň cyklu, tak nič nehovorí o podstatnej informácií, či prebehla daný cyklus ovulácia. Progesteron stúpa až po ovulácií, teda po 14. dni.
    Ak máte pravideľný cyklus, tak sa odporúča rok nechránený styk, potom začať robiť nejaké opatrenia. Po pol roku nesplňate žiadne kritériá na vyšetrenie a iba Vás to zbytočne stresuje, stále je skoro 80% šanca, že do roka otehotniete.

Podobné otázky

  • Predčasné ovariálne zlyhávanie

    , Autor: Radoslava363

    Dobrý deň prajem,
    chcem sa informovať na moje možnosti, pretože mi už nikto nevie pomôcť. Gynekologička mi diagnostikovala predčasné ovariálne zlyhávanie (mám nízke AMH - 0,2) a 32 rokov. Som po dvoch brušných operáciách v r. 1992 nefrektómia ľavej obličky pre multicystický nefróm, keďže mi ho v detstve zle diagnostikovali bola som liečená na Wilmsov tumor (chemoterapia + ožarovanie asi pol roka), v roku 2020 po spontánnom potrate (nebilo srdiečko v 9tt) mi náhodne zistili v mieste ľavej obličky paraganglióm (10cm x 8cm) - znova operácia. V roku 2022 další spontánny potrat - to isté dieťatko sa nevyvíjalo, nebilo srdiečko. Hormonálny profil - mám znížený estrogén a občas zvýšený prolaktín, liečim sa na zvýšenú štítnu žľazu (autoimunitná tyreoiditéda v štádiu primárnej hypotyreózy (beriem euthyrok 50 ug denne). Endokrinologička ma na základe zvýšeného prolaktínu poslala na MRI, kde mi našli maličký adenóm o veľkosti 1,5 mm (výsledok MR: sella ostro ohraničená, hypofýza nezväčšená, v jej dolnej časti susp. drobný hyposignál na postkontr. skenoch, v koronálnej časti do 1, 5 mm - dif. df. mikroadenóm. Menštruačný cyklus mám skrátený 26 dňový (doteraz bol celkom pravidelný, posledný mi však prišiel na 15. deň. Čiže jeden skončil a hneď prišiel ďalší. :( Boli sme už aj v reprodukčnom centre, kde nám vzhľadom na moju anamnézu odporučili už len darcovské vajíčka. Pani doktorka si myslí, že moje sú poškodené chemoterapiou. Nevie mi urobiť genetické vyšetrenie vajíčok vzhľadom na množstvo ktoré mám by neboli výsledky relevantné. Okrem toho mám kolísavý krvný tlak (občas normálny 120/80,občas vyšší 140/90až vysoký160/100). Dôvod nevieme. Rada by som vedela, čo ešte by mi mohlo pomôcť a či vôbec niečo vynosiť vlastné dieťa, alebo či je vhodné pri mojich diagnózach skúsiť darcovské vajíčko. Zaujíma ma Váš pohľad, pretože neviem nájsť gynekológa, ktorý by sa komplexnejšie rozumel môjmu problému. Tiež ma zaujíma, či je nejaká liečba pri poklese estrogénu v mojom veku, nechcem prísť tak skoro do menopauzy - existujú nejaké lieky ako upraviť hormóny okrem antikoncepcie? Endokrinologička navrhuje pridať do liečby gastagén. Veľmi pekne ďakujem za pomoc. Radoslava

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    dva samovoľné potraty nič neznamenajú. Osobne by som navrhol gestagénovú prípravu (Duphaston 2x1 tbl. od 14. dňa cyklu), samozrejme kyselinu listovú a ešte raz by som išiel do tehotnosti. Ak sa Vám dvakrát podarilo otehotni´t, nevidím dôvod, prečo by to nešlo a stále je obrovská šanca na donosenie.
    AMH je nepresný ukazateľ a už ste dvakrát otehotneli.

  • HyFoSy

    , Autor: NatyN

    Dobrý deň, chcela by som sa poradiť ohľadom potreby vyšetrenia HyPoSy v mojom prípade. Po 10 mesiacoch snaženia o dieťa som spontánne otehotnela v decembri 2022, pričom som následne aj spontánne potratila v 8 týždni. Mám 28 rokov a už absolvované niektoré vyšetrenia ako hormonálny profil, folikumetria, reprodukčná imunológia a hematologické vyšetrenie. Všetky spomenuté vyšetrenie nezistili žiaden problém a výsledky boli dobré. Taktiež aj manžel má veľmi dobré výsledky spermiogramu. Avšak po potrate sa nám nedarí znovu otehotnieť. Z tohto dôvodu by som sa chcela spýtať, či by ste odporúčali vyšetrenie HyFoSy kedže toto vyšetrenie priechodnosti vajíčkovodov som neabsolvovala, ale neviem či to má zmysel v mojom prípade. Ďakujem za Váš názor.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vy nesplňate diagnozu sterilita, pretože ste v normálnom čase otehotneli. Nerozumiem tým zbytočným vyšetreniam, dodržujte zdravý životný štýl a dajte si preventívne kyselinu listovú a normálne majte dobrý sex bez stresu. To je najlepšia cesta k tehotnosti, akonáhle sa dáte takto stresujúco vyšetrovať alebo nedajbože liečiť, skončíte ako sterilita.

  • otázka

    , Autor: NinaM

    Dobrý deň, mám 39r, o dieťa sa s partnerom snažíme neúspešne pol roka. Folikulometriou mi bola potvrdená ovulácia, hormonálny profil je v poriadku, až na hranicné AMH 1,0 a TSH zvýšené na 4,8. Som sledovaná na endokrinológii pre subklinickú hypotyreózu, bez liečby. Partnerov spermiogram jev poriadku, morfológia spermií 3,9, čo bolo vyhodnotené ako dostatočné. Máme podľa Vás šancu na prirodzené otehotnenie alebo už bude rozumnejšie rovno konzultovať CAR? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    neplodnosť je definovaná až po roku snaženia, samozrejme u Vás hrá veľkú úlohu vyšší vek. Na zváženie je, či nie je potrebné nasadiť liečbu na štítnu žľazu, potom ešte 3 mesiace skúšať otehotnieť, ak nebude úspech, osloviť CAR.

  • Vysoke AMH

    , Autor: Jasommama

    Dobrý deň pán doktor, som mama 3 rocneho synceka a po porode sa moj cyklus zhorsil a menzes mi neustale meska 2 az 3 tyzdne. Moj gynekolog mi robil 2x hormonalny profil v rozmedzi asi rok. Pri prvom hodnota AMH 12,13 a teraz pri druhom hodnota AMH 9,37...co presne tato hodnota vlastne znamena?
    Do toho mi vo februari tohto roku chirurg vyberal hrčku nad sekciou a záver z histologie bol : endometrioza...



    S manželom by sme chceli už druhe bábätko. Viete mi prosím poradiť, co sa da v mojom pripade robit, liečiť, doplnit, aby som mohla otehotniet prirodzene? Na dalsiu kontrolu AMH idem v júni. Mam 32 r.
    Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    AMH je teraz veľmi moderný parameter, ktorý má určovať "ovariálnu" rezervu, teda či sú schopné vaječníky produkovať zrelé vajíčka.
    Problém skôr vidím, že ste mala sekciu, táto zvyšuje riziko neplodnosti o 16% oproti ženám, ktoré porodili prirodzene, nepravidelné krvácanie môžete mať aj z jazvy na maternici. Rovnako endometrioza môže súvisieť s otvorením maternice pri cisárskom reze. Zvážiť možno podanie gestagénov na druhú fázu cyklu, a pravideľný pohlavný styk, ak sa Vám rok nebude dariť, potom sú indikované ďalšie vyšetrenia a prípadne liečba.

  • Snaha o druhé dieťa

    , Autor: Fefe31

    Pekný deň prajem, môj gynekológ mi odmieta pomôcť (pracujem na tom,aby som ho vymenila).
    Už mám jedno dieťa, podarilo sa nám prakticky hneď. Teraz? Po pol roku snaženia mi môj gynekológ povedal,že nemôžem otehotnieť, pretože kojim. Medzičasom som prestala kojiť a prišla som po roku snaženia a výsledok. Polycystické vaječníky, ovulaciu raz mám a zase nemám. Aktuálne beriem clostilbegyt 2 tablety denne. Lekár ma posiela na kliniku umelého oplodnenia. Ešte poriadne nič neskúsil a už mám ísť tam? Vyžiadala som si u neho hormonálny profil, ktorý mi robil na 4.deň MS. Moje otázky:
    Akymi testami by mi mohol ešte pomôcť?
    V aké ďalšie dni sa robí hormonálny profil?
    Ďakujem za Vaše rady ????

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    dojčenie je naozaj antikoncepcia.
    Ak už nedojčíte a rok sa Vám nedarí otehotnieť, tak by bolo potrebné vyšetriť partnerovi spermiogram (môže sa meniť v čase), u Vás je vhodné endokrinologické vyšetrenie. Clostribegyt sa môže brať pol roka, ak by to nepomohlo, potom treba zvážiť liečbu podľa získaných výsledkov.