Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,513 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • OHSS

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Som po stimulacii Puregonom pred IVF. Pred 6 dnami mi boli odobrate oocyty - 13, z toho bolo uspesne oplodnenych 7 metodou ICSI. Druhy den po OPU sa u mna prejavil OHSS a preto sme sa rozhodli pockat s ET kvoli moznym problemom na odznenie priznakov. Chcela by som sa opytat v suvislosti s OHSS, ci sme sa rozhodli spravne (t.j. pockat na dalsi cyklus) a ako sa co najskor vysporiadat s tymto syndromom, nakolko sa mi stav vobec nezlepsuje - brucho mam zvacsene na cca tehotenstvo v 4.mesiaci a pocitujem tlak na ladviny, zaludok, praska mi uz koža na bruchu. Snazim sa vela piť, ale tlaky su potom este vyraznejsie. Nerada by som skoncila v nemocnici. Ziaden lekar mi nepovie jasne stanovisko, len to, ze pokial sa mi to zhorsi, mam ist do nemocnice. Mam ostat v pokoji na lozku, al. mozem ist do prace? Pocitujem vyrazny dyskomfort. Dakujem vopred za skoru odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    OHSS je závažná komplikácia a u nás ženy s ňou hospitalizujeme a liečime infúziami a eventuálne odsaním tekutiny z brucha.
    Je dobré, že ste počkali s transferom.

Podobné otázky

  • Stimulácia

    , Autor: Katuska322

    Dobrý deň, mám 37 rokov a som v druhom cykle IVF, momentálne stimulujem už 16ty deň decapeptyl a pergoveris 300, predtým gonal 300, vzhľadom na nízku ovarialnu rezervu AMH 0,84 a vyššia nadváha, po včerajšej kontrole utz budem mať odber vajíčok v utorok, jedno je už dokonca prezreté, avšak mam ešte do zajtra pichať, problém je však v tom, že mám už asi týždeň veľmi nafúknuté a tvrdé bruško, bolesť v pravom vaječníku a nevoľnosť, povedali mi, že to je normálne, chcem sa preto opýtať aj na druhý názor lekára, či je v poriadku pokračovať ešte v stimulácii aj napriek značne nafúknutému brušku a ci prip nehrozí Ohss, ďakujem vopred za malo

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ste vysoko riziková z OHSS, ale takto Vám neviem povedať, či máte ukončiť podávanie liekov, to musí posúdiť Váš ošetrujúci lekár z centra asistovanej reprodukcie.

  • OHSS, PCO

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den pan doktor,
    prosim vas o nazor na 2 problemy:
    1.) mala som OHSS 3.stupna po odbere vajicok aj ET /HCG bolo 195 IU/ml po 2 tyzdnoch po ETl a vajicko casom zaniklo/
    - otazka: po akom case po OHSS by ste odporucali dalsie vlozenie zamrazenych vajicok
    2.) pri PCO je aj ina moznost otehotenia ako umele oplodnenie /napr. operacia na odburanie zrubnutych stien alebo nieco ineho.../

    dakujem za odpovede a prajem pekny den
    Mishell

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    1) to HCG mohlo byť aj z Pregnylu a žiadna tehtonosť tam nebola, čo sa týka pauzy, je vhodné poradiť sa s centrom, akým sposobom oni riešia tieto záležitosti, nechcem Vás spliesť.
    2) umelé oplodnenie je posledná možnosť u PCO, u PCO je doležitá úprava hmotnosti, životospráva, a riešenie prípadnej skrytej cukrovky. A lieky na vyvolanie ovulácie.